Body & Mind

Kehon kuuntelusta

Body & Mind | 25.7.2014 | Katja Kokko

_04A3884

Kehon kuuntelu on minulle hyvin sydäntä lähellä oleva ja rakas teema. Voisin puhua siitä pitkät pätkät ja totta puhuen uuvutan usein monet ystäväni paasaamalla aiheesta tuntikausia, kun olen vauhtiin päässyt. Tästä lähtien voisin koittaa puhumisen sijaan kirjoittamista.

En ole koskaan tarttunut aiheeseen sen syvällisemmin, koska juttua riittää niin paljon etten tiedä mistä aloittaisin, mihin lopettaisin ja mikä oikeastaan olisi pointtini – muuta kuin se, että meillä kaikilla on luontainen kyky kuunnella kehoamme, se ei ole minkään tietyn ihmis- tai kehotyypin yksinoikeus. Toiset ihmiset ovat sille herkempiä kuin toiset, mutta meillä kaikilla on siihen sisäänrakennettu kyky. Kehon kuuntelu ei mielestäni mene haastavuudessaan edes sellaiseen kategoriaan kuin vaikkapa intuition kuuntelu, se on taatusti yksinkertaisempaa.

_04A3725

Olen täysin vakuuttunut, että syy miksi kuvittelemme ettemme osaa kuunnella kehoamme on ensinnäkin länsimaisessa lääketieteessä ja virallisterveellisessä ravintoympyräkulttuurissamme, missä meidät kaikki koitetaan sulloa kehojemme kanssa samaan kategoriaan ja niin ruokavaliota kuin liikuntaa koskevia valintoja ohjataan ulkoapäin huomioimatta yksilöllisyyttä. Lienee kärjistetty ilmaisu, mutta tavoittanette pointtini. Toisekseen ja suurimmaksi osaksi syy on istumatyössä, liikkumattomuudessa ja ravinneköyhässä ruokavaliossa. Nostaisin jälkimmäiset seikat ykkössyyksi.

Ihminen, joka naputtaa tietokonetta istuen huonossa ryhdissä hartiat sisäänpäin kääntyneenä selkä kyyryssä kahdeksan tuntia päivässä, ei voi olla muuta kuin tukossa. Istumatyö on yksinkertaisesti epäluonnollista. Ensimmäisen kosketuksen tähän sain itse vuosia sitten, kun vaihdoin monipuolisen seisomatyössä puuhastelun toimistossa istumiseen: ensimmäisen viikon jälkeen olivat pohkeeni niin krampissa etten pystynyt kävelemään. Työterveyslääkäri sitten neuvoi asennon, jossa kannattaa istua niin, että veri pääsee kulkemaan jalkoihin. Istumatyötä tekevän erityisesti olisi hyvä harrastaa liikuntaa ihan päivittäin. Tällä en tarkoita hikitreeniä joka päivä vaan lempeää, kehoa avaavaa harjoittelua kuten kevyttä joogaa.

_04A3823

On mielenkiintoista kuinka joogan aloitettuani olen tullut todella herkäksi kehoni tuntemuksille ja viesteille. Tukokset, jumitukset ja kiputilat aistii hyvin herkästi, parhaimmillaan jo ennen niiden konkretisoitumista ja jumien avaamiseksi löytyy heti työkalut. Istumatyötä tekevä ja liikuntaa karttava ihminen tulee immuuniksi tukoksille ja jumituksille, vaaditaan usein lähestulkoon loukkaantuminen tai ainakin voimakas kipu, että tuntemuksiin havahdutaan – ja sittenkin yleensä hoidetaan vain oiretta eikä sen lähdettä.

Itselläni on takana nyt reilun neljän viikon joogatauko. Se taitaa olla joogahistoriani pisin. Pidän omalla kohdalla maksimissaan neljän päivän taukoa optimaalina ennen kuin keho alkaa ilmoitella ettei energia virtaa vapaasti. Viimeinen kuukausi on kuitenkin pakottanut kehoni täysin erilaiseen rytmiin kuin mihin olen tottunut. Nukun tällä hetkellä poikkeuksellisen pitkiä unia – noin kymmenen tuntia yössä – ja aamuisin on silti vaikea nousta ylös. Keho tuntuu voimattomalta enkä voi edes ajatella joogaharjoituksen tekemistä. Myöhäisen aamun energiat tuntuvat siihen liian levottomalta ja toisaalta tuntuu kuin jokin sisäinen pakko pitäisi kehoani paikallaan ja levossa.

_04A3794

Nyt tätä kirjoittaessani olen muutaman päivän tuntenut eri puolilla kehoa energiavirtauksessa hyvin voimakkaita tukoksia. Pari päivää sitten ne alkoivat konkretisoitua kipuina alaselässä, lapaluiden välissä ja takareisissä. Huomaan, että mieleni on ärtyneempi täysin ilman syytä enkä tunne enää voimakasta yhteyttä sisimpääni ja pistenä iin päälle tunnen jonkinasteista haikeutta joogaharjoituksen puutteesta. Nyt tiedän, että on kyse enää muutamasta päivästä, kun oloni käy sietämättömäksi, tartun mattooni ja teen kevyen iltajoogan. Myöhäisissä kesäilloissa on rauhallinen energia, kun ne aikaiset aamuherätykset saavat vielä toistaiseksi odotella. Jos jatkaisin taukoa, jossain vaiheessa todennäköisesti turtuisin kipuihin, jumeihin ja mieleni pinnalliseen ärtymykseen.

_04A3857

Kehon kuuntelussa on mielestäni monta ulottuvuutta ja voimme oikeastaan tuntea kehossamme ihan mitä vain. Kehon kuuntelua voi hyödyntää myös itselleen sopivan ruokavalion löytämisessä, mutta myös monissa muissa asioissa. Koitanpa saada ajatuksiani niistäkin luettavaan muotoon.

Viestini ehkä tällä kertaa on ainoastaan se, että vaikka kuinka tuntisit olevasi pihalla, kun joogiystäväsi tai himoliikkujaystäväsi puhuvat kehon kuuntelusta, sinua on siunattu myös tällä mahtavalla kyvyllä. Kokeile alkajaisiksi vaikka säännöllistä unirytmiä sekä kevyttä kävelylenkkiä ja lempeää joogaa päivittäin, minkä vain itsellesi koet mielekkäänä. Tässä, kuten missä tahansa muussakin kyvyssä edetään mestariksi pienin askelin. Ole kärsivällinen.

Helsingin joogasalien tarjonta on aivan huikean laadukas. Astangasta kiinnostuneille suosittelen Rööperin Aamujoogaa, Moolaa tai Helsingin Astangajoogakoulua ja kevyemmistä joogalajeista kiinnostuneille Pihasalia.

_04A3714

Kuvat Dorit Salutskij

Joogatopit lahjoitti Wellicious

 

Avainsanat: , , ,