Nyt tulee pari hyvää vinkkiä hyviin uniin ja ihaniin iltasatuihin.
Yinjoogakurssilaiseni ovat antaneet hyvää palautetta, että tuntien jälkeen yöunet tulevat poikkeuksellisen hyvin. Yinjooga tosiaan rauhoittaa ihanasti ja vain parin kolmen asanan harjoitus ennen nukkumaanmenoa auttaa jo hyville unille. Itse käytän todella paljon yinjoogassa Magdalena Mecweldin Yinjooga-aplikaatiota, joka on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille. Muutama viikko sitten minulla oli vaikeuksia saada unta, mutta sängystä ylös kömpiminen ja yinjooga-harjoituksen tekeminen ei tuntunut myöskään hyvältä, koska olin jo peiton alla. Muistin kuitenkin päivällä tekemästäni yin-harjoituksesta ihanan asennon, side restin, eli rentoutuksen kyljellään, joogabolsteri jalkojen välissä. Se oli erityisen rauhoittava.
Nukun on perinteisten pikkutyynyjen sijasta kunnon hotellityynyillä. Reilu vuosi sitten hankkimani Joutsenen 60×80 cm untuvatyynyt ovat todella muhkeat ja rapisevat. Nappasin toisen tyynyistä jalkojeni väliin ja nukahdin melkein saman tien tyynyä halaten. Siitä lähtien olen nukkunut joka yö jättityyny jalkojen välissä ja uni tulee entistäkin paremmin. Jos kärsit univaikeuksista, niin suosittelen kokeilemaan tätä yksinkertaista kikkaa.
Lisäksi suihkin iltaisin tyynyihin ja lakanoihin Neal’s Yard Remediesin uutta suloisen tuoksuista Goodnight Pillow Mist suihketta, joka jää ihanasti leijailemaan nukkumispesääni ja tyynyihin. Meinaan aina unohtaa sen käytön, mutta pääsiäisenä halusin varmistaa hyvät yöunet joogakurssin vuoksi, ja muistin ottaa sen taas käyttöön. Aromaterapeuttinen suihke sisältää rentouttavaa laventelia, maadoittavaa vetiveriä, tasapainottavaa geraniumia, jännityksiä vapauttavaa ja rauhoittavaa kamomillaa sekä lämmitävää ja rauhoittavaa mandariinia. Rentouttava vaikutus ei todellakaan ole mitään humpuukia, vaan oikeasti toimii, vaikkei nyt sentään minään nukahtamislääkkeenä toimikaan.
Inspiroiduin pääsiäisen joogakurssin myötä kaivamaan kirjahyllystä Bhagavadgitan, joka on ajanlaskun alussa kirjoitettu uskonnollinen ja filosofinen teos, hindulaisuuden luetuin ja tunnetuin teksti. Bhagavadgitan (suomeksi ”Herran laulu” tai ”Siunatun laulu”) sanoma on tänäkin päivänä ajankohtainen ja koskettaa meistä jokaista. Se käsittelee ihmisyyden ja henkisyyden koukeroita, maailman olemusta, tietämisen arvoista tietoa, vaalimisen arvoisia hyveitä sekä henkisen vapautumisen mahdollisuutta.
Voi kuulostaa kenties tylsältä, mutta Bhagavadgita on myös yksi merkittävimpiä tekstejä, mihin törmää joogassa ja joogan kautta olen itsekin siihen tutustunut. Vuonna 2012 olin Thaimaassa Petri Räisäsen joogaretriitillä, missä Måns Broo piti viikon mittaisen joogafilosofia-workshopin, jonka aiheena oli Bhagavadgita. Siitä inspiroituneena hankin teoksen myös itselleni. Bhagavadgitasta on saatavilla myös kommentein varustettuja versioita, joissa avataan tekstin merkityksiä, mutta Måns suositteli hankkimaan nimenomaan tämän Mari Jyväsjärven suoraan sanskritin kielestä suomeksi kääntämän teoksen, jossa ei ole varsinaisia kommentteja ja selityksiä, paitsi alun perusteellisessa johdannossa sekä joitakin säkeitä on avattu teoksen lopussa tarkemmin.
Bhagavadgita sisältää ikiaikaisen viisauden kauniisti kirjoitettuna. Teksti alkaa prinssi Arjunan ja hänen vaununajajansa Krishnan vuoropuhelusta keskellä sotatannerta, mutta kehittyy pian Krishnan pitkäksi yksinpuheluksi, jonka jokainen säe pitää sisällään niin paljon merkityksiä, että kummastelen miten onkin mahdollista mahduttaa niin vähään määrään sanoja niin paljon sanomaa. Kaunis teksti on parasta nautittuna iltalukemisena ja pidän itse juuri siitä, että saan vain lukea lorua eteenpäin ilman kenenkään toimittajan tylsiä kommentteja. Suosittelen lämpimästi, yleissivistävänä teoksena niillekin, jotka eivät joogaa.
Kauniita unia!
Kuvat Katja Kokko
Pillow mist ja saatu maahantuojalta