Lifestyle

Etnan valloitus

Lifestyle | 4.6.2016 | Katja Kokko

DSC_0029

Teimme eilen retken Etnalle, Sisilian korkeimmalle tulivuorelle. Sanotaan, että jos ei ole käynyt Etnalla, ei ole nähnyt Sisiliaa. Allekirjoitan väitteen täysin. Kokemus oli henkeäsalpaava, sananmukaisesti. Mitkään kuvat eivät tee oikeutta maisemille, joita näimme, eikä varsinkaan sille tunteelle, mikä niitä katsellessa valtasi koko kehon.

etna1

Matkustimme ihan ylös saakka, kolmeen kilometriin. Pilvien yläpuolella oli niin kova tuuli, että varustukseni ei riittänyt ylimmille kraatereille kiipeämiseen, mutta kiipesin yhdelle alemmista kraatereista. Ilma oli niin ohutta, että jouduin etenemään kilpikonnan vauhtia ja pystyin kuulemaan oman hengitykseni pihinän edetessäni humisevassa tuulessa.

Olen koko elämäni pohtinut, miltäköhän tulivuoren kraaterissa näyttää, joten minun oli pakko päästä kipuamaan semmoisen reunalle. Olin kuvitellut, ettei niin lähelle voi mennä, mutta kraaterit pääsikin kiertämään ympäri. Alas olisi voinut vaikka tippua, sillä niitä kiertävä polku oli vain pari metriä leveä ja tuuli niin voimakas, että luulin paiskautuvani sen mukana alas. Äiti oli jäänyt evästauolle ja meikätytöltä meni pupu pöksyyn – käännyin puolessa välissä takaisin, sillä tuuli vain yltyi ja laavahiekka oli niin hötöistä ja kevyttä, että tuntui kuin jalat olisivat lähteneet luisumaan sen mukana.

etna2

Nökötin kraaterin reunalla ja tuijotin ylös Etnalle, joka hengitti savua. Tunsin itseni pieneksi ja mitättömäksi ja koitin ymmärtää näkemääni. Yhtäkkiä laavakokkareiden takaa jolkotteli vastaan koira. Se taisi olla jonkun retkeilijän eikä ollut moksiskaan noissa korkeuksissa hujuttavasta viimasta.

Maisemat olivat upeat myös Etnan juurella, sillä luonto on todella vehreää ja hedelmällistä. Saimme ajella kiemurtelevia vuoristoteitä, joiden päälle vihreät puut muodostivat puistomaisia tunneleita. Etnan rinteillä on paljon viiniviljelmiä, joilla olisi mielenkiintoista vierailla, mutta saattaa olla, että loppuloman käytämme jonninjoutavaan maleksimiseen ja auringossa loikoiluun.

Onko joku teistä käynyt Etnalla?

etna3

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: ,