Beauty

Create Your Own by Neal’s Yard Remedies

Beauty | 24.11.2014 | Katja Kokko

DSC_0455

Blogissani alkaa lähiaikoina melkoisen laaja DIY-kosmetiikkaprojekti osana erästä vielä isompaa projektia, josta kuulette piakkoin. Mutta aloitetaanpa lähestyminen DIY-kosmetiikan maailmaa hieman kevyemmin, nimittäin luomalla Neal’s Yard Remediesin hajusteettomiin tuotepohjiin omat aromaterapeuttiset tuoksuseokset.

Tämä suuresti fanittamani brittimerkki on lanseerannut uuden konseptin nimeltä Create Your Own, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoittaa sitä, että kunkin tuotteen pakkaukseen on jätetty sen verran tilaa, että ne voi itse höystää haluamillaan infuusioilla, kukkaisvesillä, kasviuutteilla sekä eteerisillä öljyillä. Hajusteherkälle tuotteet sopivat loistavasti sellaisenaan.

Create Your Own kokoelmaan kuuluu viisi tuotetta: Hair & Body Wash, Bath Oil, Face & Body LotionOintment sekä Massage Oil. Kunkin pakkauksen kyljessä on ohjeet sekoitussuhteesta halusipa tuotteisiinsa lisätä infuusioita, eteerisiä öljyjä tai molempia. Kaikki tuotteet sopivat loistavasti koko perheelle, sillä niissä on käytetty mietoja ja ravitsevia perusraaka-aineita. Vähän kuin apteekin perusvoide (kröhöm, paitsi roimasti ravitsevampi).

DSC_0542

Itse lähdin liikenteeseen hyvin yksinkertaisesti valitsemalla muutaman perus eteerisen öljyn: laventeli, frankincense, ylang ylang, geranium ja bergamot. Halusin valita monikäyttöiset öljyt, jotka sopisivat keskenään mahdollisimman hyvin. Eteerisistä öljyistä ja niiden yhdistelystä löytyy runsaasti tietoa netistä (mm. tältä sivustolta) ja Neal’s Yard Remedies on myös julkaissut öljyjen käytöstä pienen kirjasen.

DSC_0490

Lähdin luomaan omia yhdistelmiäni täysin fiilispohjalta. Mitä aromaterapeuttisia vaikutuksia toivoisin suihkugeeliltäni? Hmm… toivoisin sen olevan piristävä, puhdistava ja stressiä lievittävä. Tuoksuyhdistelmääni päätyivät siten bergamot, laventeli ja ylang ylang.

Bergamot on mielialaa kohottava, antiseptinen ja stressiä lievittävä. Laventelilla on hyvin samantyyppisiä ominaisuuksia, mutta tuoksu on makeaan bergamottiin verrattuna raikkaampi. Ylang ylang tuo yhdistelmään ripauksen eksoottisuutta ja terapeuttiset vaikutukset ovat melko yhteneväiset laventelin ja bergamotin kanssa.

Kylpyöljystä halusin kirpsakan ja virkistävän, joten siihen päätyivät makea bergamot sekä tujakka frankincense. En omista kylpyammetta, mutta keksin öljylle paljon paremman käyttötarkoituksen: se on nimittäin maailman paras aine säärikarvojen sheivaukseen. Toimii aivan täydellisesti ja ehkäisee samalla tulehduksia. Frankincensen juureva ja mausteinen tuoksu jakaa mielipiteitä, mutta itse pidän siitä hyvin paljon. Terapeuttisilta ominaisuuksiltaan frankincense on virkistävä, ihoa kirkastava ja mieltä sekä tunteita rauhoittava.

DSC_0432

Ointment on täyteläinen rasva, joka muistuttaa vartalovoita, mutta sitä voi käyttää rutikuivalle iholle myös kasvojenhoitoon. Omasta salvastani halusin tehokosteuttajan säärille ja aromaterapeuttisilta ominaisuuksilta hain tasapainotusta, rentoutusta ja virkistystä. Öljykombinaatio muodostui frankincensestä, laventelista ja ylang ylangista ja tämä yhdistelmä onkin luomuksistani melkein ylitse muiden.

Hieman kevyempään vartalovoiteeseen sekoitin geraniumia, bergamottia sekä frankincenseä. Geranium eli kurjenpolvi on yksi yleisimmin käytetyistä eteerisistä öljyistä ja tuoksultaan voimakkaan kukkainen ripauksella minttuisuutta. Geranium tasapainottaa ihon talineritystä sekä hormonitoimintaa ja sitä voi olla suositeltavaa välttää raskauden aikana. Geranium tuo helpotusta PMS-oireisiin, stressin lievittämiseen ja alakuloisuuteen, joten tätä voidetta sivellään vartalolle vähintään yhden viikon ajan kuukausittain.

DSC_0466

Hierontaöljystä halusin luoda rentouttavan ja sensuellin vartaloöljyn ja siltä osin tuoksuyhdistelmä oli täysin selvä: laventeli ja ylang ylang. Tämä kahden öljyn muodostama täydellinen harmonia on ehdottomasti suosikkini. Laventeli on yksi mielenkiintoisimpia ja vivahteikkampia tuoksuja, mitä tiedän. Amatööriparfymöörin nenäni tunnistaa laventelista aina tuulahduksen nahkaa, mikä on varsin mielenkiintoinen mielleyhtymä. Oletteko koskaan tuoksuttaneet parfyymia, jossa on nahan tuoksua? Sillä on mielestäni selvä yhteneväisyys laventeliin.

Sisäinen pikku kemistini hykerteli tyytyväisenä aromaterapeuttisia tuoksuyhdistelmiä sekoitellessaan. Miltäs teistä tuntuisi valita itse vaikutukset ja tuoksumaailma hajusteettomaan ja riisuttuun tuotepohjaan?

DSC_0485

Eteerisiä öljyjä lukuunottamatta tuotteet saatu testiin maahantuojalta

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , , , , , , , ,