Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat olleet tänä kesänä semmoisessa tehosyynissä minun ja Marikon osalta, että todelliset helmet ovat erottuneet joukosta – ja viimeistään nyt on todistettu, että tuotekehityksessä on otettu jättiläismäinen harppaus eteenpäin.
Oma ihoni palaa melko herkästi ja tukkeutuu helposti, mutta muita haasteita ihossani ei ole. Mariko puolestaan ruskettuu paremmin eikä juurikaan pala, mutta atooppinen ihottuma ja herkästi reagoiva iho asettavat hänen käyttämälleen kosmetiikalle massiivisia rajoitteita. Suosikeiksi ovat nousseet meillä molemmilla samat kolme tuotetta, jotka eivät jätä iholle tippaakaan valkoista pintaa, tahmaista tunnetta tai tuki ihoa.
Jos olet saanut aiemmin pettyä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteisiin, lupaan, että tämä kolmikko tulee muuttamaan käsityksesi niiden toimivuudesta, etkä tule enää kaipaamaan synteettistä voidetta, joiden sisältämät kemialliset UV-filtterit häiritsevät hormonitoimintaa ja ovat todellinen uhka kaloille ja vesistöille. Jos haluamme tulevaisuudessakin nauttia luonnon ihmeistä, kuten koralliriutoista, kristallinkirkkaasta turkoosista vedestä ja sateenkaaren värisistä kaloista, synteettinen aurinkovoide on syytä jättää kauppaan.
Aurinkovoiteiden TOP 3:
Algamaris aurinkosuoja spray SPF 30: kookoksen tuoksuinen ohut spray jättää ihon kosteutetun tuntuiseksi, mutta ei tahmaiseksi. Iho saa hengittää eikä tukkeudu. Voide pysyy iholla erittäin hyvin ja on vedenkestävä. Ihoni ei ole kertaakaan käynyt lähelläkään palamista, vaikka olen ollut avomerellä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta ja snorklannut kristallinkirkkaassa vedessä, joka moninkertaistaa auringonsäteet. Plussaa vakuumituubista, jonka ansiosta voide säilyy hyvin ja tuubista saa tursotettua ulos viimeisetkin voiteen rippeet. Tämä on ykkösvoiteeni tuoksun ja koostumuksensa puolesta vartalolle, kun suojan täytyy olla todella hyvä ja luotettava.
Biosolis Melt-In Cream SPF 30: jos Algamariksen ohuesta voiteesta kykenee erottamaan suurennuslasilla himmeän vaaleahkon hunnun, tämä voide ei jätä jälkeensä sitten yhtikäs mitään – paitsi ihanan kosteutetun pinnan. UV-filtteri on titaanidioksidin ja karanjaöljyn muodostama cocktail ja juuri tässä piileekin salaisuus, miksi voide ei ole valkoista: karanjaöljyssä on luonnostaan erittäin korkea aurinkosuoja. Tämä voide on ykkössuositukseni kasvoille (jollei Juice Beautyn CC voidetta lasketa!), joten se on loistovalinta myös miehille tai niille, jotka eivät halua käyttää kasvoillaan aurinkosuojan sisältävää meikkipohjaa.
Biosolis Aurinkosuojaöljy SPF 20: Mariko on käyttänyt reissumme alusta saakka Biosoliksen karanjaöljyä, mutta minä otin putelin käyttöön vasta saatuani jo hyvän pohjan rusketukselle. Merelle tai valkoiselle hiekalle en välttämättä tällä uskaltautuisi moneksi tunniksi, mutta Ubudin auringossa suoja on täysin riittävä tällä hetkellä. Öljyn jättämä tuntuma iholle on kolmikon miellyttävin ja se antaa myös iholle kauniin ja lämpöisen sävyn (valkoisten vaatteiden kanssa tätä ei kannata yhdistää). Mariko kokeili öljyä kasvoille, mutta se sai hänen silmänsä ärtymään, joten herkkäihoisten ja -silmäisten kannattaa suosia kasvoillaan Melt-In Creamia. Allekirjoittanut on huidellut reissussa ilman hattua ja kuinka ollakaan päänahkani pääsi kärähtämään jakauksen kohdalta muutama päivä sitten. Karanjaöljy pääseekin testiin myös päänahan suojana, sillä aurinkovoidetta ei tee mieli tähän kuontaloon sotkea. Kunpa vain karanjaöljyynkin saisi vielä kookoksen tuoksun, niin se olisi aivan täydellinen!
Paljastakaa kommenttiboksissa omat suosikkinne luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista, sillä tämä aihe on niin tärkeä, ettei siitä voi puhua liikaa! Gilin saarilla oli todella surullista katsoa, miten jokaisessa kioskissa myytiin vain synteettisiä voiteita, enkä bongannut keneltäkään turistilta ainuttakaan luonnollista voidetta. Valistusta siis tarvitaan ja mielestäni kaikista tehokkainta on suositella pomminvarmasti toimivat tuotteet!
Linkit ovat affiliate-linkkejä
Kuvat Katja Kokko, paitsi kuva minusta Mariko Pajalahti