Body & Mind

Astanga vai yin jooga?

Body & Mind | 28.7.2017 | Katja Kokko

Ilmoittautuminen syksyn joogakursseille on kovaa vauhtia käynnissä. Löydät kaikki syksyn joogakurssit helposti yhden linkin alta. Päivitän saman linkin taakse myös jatkossa tulevat aikataulut ja kurssit.

Moni teistä saattaa pohtia tällä hetkellä kumman joogamuodon valitsisi: astangan vai yin joogan? Minun suositukseni on, että molemmat, jos sinulla vain on siihen ajallisesti ja rahallisesti mahdollisuus.

Astangajooga on yang-tyylinen harjoitus ja yin jooga puolestaan nimensä mukaisesti yin. Yangissa on kuitenkin yiniä ja yinissä yangissa. Joogassa on tärkeää oppia kuuntelemaan kehoa ja ymmärtämään oman kehotyypin energiaa sekä omia tarpeita, koska se auttaa löytämään oikean tavan tehdä omaa harjoitusta. Ymmärrys kasvaa harjoittelun myötä. Suorittajatyypeille on tärkeää löytää astangaharjoitukseensa yiniä, kun taas luontaisten laiskottelijoiden puolestaan pinnistellä hieman enemmän.

Yin kuvastaa taolaisen yin & yang -symbolin mustaa osaa. Yin ilmentää viileyttä ja naisellisuutta sekä asioita jotka ovat pinnan sisäpuolella, lähempänä keskustaa ja lähempänä maata. Yang ilmentää puolestaan symbolin valkoista osaa: kirkkautta, valoa, maskuliinisuutta ja pintaa sekä asioita, jotka ovat lähempänä taivasta. Kehon alaosa on lähempänä maata, joten se on kehon yin-osa. Kehon ylempi puolikas on puolestaan yang. Yin joogassa työskennelläänkin suurimmaksi osaksi keskivartalon, kuten lantion, alaselän sekä lonkkien ja alaraajojen kanssa.

Yang tyylisessä astangajoogassa työskennellään erityisesti lihasten kanssa, vaikka vaikutukset ulottuvat toki syvemmällekin. Lihaksia supistetaan ja venytetään aktiivisesti kehoa kannatellen. Asanoissa viivytään muutamia hengityksiä, liike seuraa hengitystä ja asennot vaativat keskivartalon tukea. Yang tyylisessä harjoituksessa tulee yleensä hiki ja syke kohoaa. Keho puhdistuu ja liikkuvuus kasvaa. Jos keho on ollut aina hyvin jäykkä, yang tyylinen harjoitus kasvattaa nopeasti lihasten venyvyyttä, mutta myös samalla voimaa. Lihasten voimistuminen suojaa loukkaantumisilta ja parantaa liikunta- ja tukielimistön terveyttä, joka on yhä tärkeämpää mitä vanhemmaksi tulemme. Tämän ansiosta astangajooga sopii erityisen hyvin ns. yliliikkuville henkilöille, koska tällöin tulisi panostaa kehon kannattelun ja kontrollin parantamiseen.

Yin joogalla vaikutetaan syvällä kehossa oleviin sitkeisiin jännityksiin, mutta lihakset pidetään mahdollisimman pehmeinä. Yin jooga rentouttaa ja auttaa parantamaan liikelaajuuksia. Se sopii erityisen hyvin ns. aliliikkuville henkilöille, sillä aina kun kehossa on aliliikkuvuutta, tarvitaan syvärentoutusta helpottamaan sitkeitä jännityksiä. Yin joogassa antaudutaan asanaan ja rentoudutaan syvän hengityksen avulla asanoihin useiksi minuuteiksi, koska yin kudokset ovat huomattavasti jäykempiä kuin yang kudokset. Yin joogan avulla chi (kiinalaisessa lääketieteessä) tai prana (intialaisessa ayurvedassa), eli energia ohjautuu syvälle sidekudoksiin ja riippuen asanasta, jossa olemme, energiavirtaus paranee sisäelintemme toimintaan vaikuttavissa meridiaanikanavissa. Yin jooga aktivoi tehokkaasti lymfajärjestelmää, mikä tehostaa kuonan poistumista kehosta. Tämän vuoksi yin joogan vaikutukset näkyvät niin selkeästi esimerkiksi ihossa. Olenkin sitä mieltä, että yin jooga on maailman tehokkain ja halvin face lift, anti-age hoito, turvotuksen ja pöhötyksen poistaja, ihon ja silmien kirkastaja sekä ihon yleiskunnon parantaja.

Molempia harjoituksia siis tarvitaan tasapainon saavuttamiseksi sekä fyysisellä että henkisellä tasolla. Yin jooga auttaa rauhoittamaan ylikierroksilla käyvää stressaantunutta mieltä ja vapauttamaan syvälle kehoon varastoituneita traumoja ja sitkeitä jännityksiä. Yin jooga on erittäin hyödyllistä kiireiselle ja täysillä paahtavalle henkilölle. Yin jooga parantaa myös kehon liikkuvuutta, mutta ei yhtä pitkäaikaisesti kuin astangajooga.

Astangajooga on puolestaan erityisen hyödyllistä introvertille ja passiiviselle ihmiselle, jolla on tapana suojata itseään ja esimerkiksi huono itseluottamus ja itsetunto. Astangajooga kasvattaa nopeasti voimaa ja liikkuvuutta. Se on loistava harjoitus luonnostaan notkealle henkilölle, joiden lihasvoima ja liikkeiden kontrolli on puutteellinen. Astangajooga tuo fyysistä ja henkistä kestävyyttä, auttaa hyväksymään itsensä ja oman kehonsa juuri sellaisena kuin ne ovat ja oman kokemukseni mukaan parantaa mielen lujuutta, henkistä voimaa ja itseluottamusta. Astangajooga opettaa, että missä tahansa asiassa on tärkeää säilyttää aloittelijan mieli eikä meidän kuulu osata kaikkea täydellisesti heti eikä oikeastaan koskaan. Astangajooga tekee todella hyvää henkilölle, jolla ajatukset eivät meinaa pysyä kasassa ja pää on pilvissä. Suosittelen sitä myös kaikille, joiden fyysinen kunto kaipaa kohennusta tai kehoon on kertynyt terveyttä uhkaavaa rasvaa.

Otan astangajoogakursseillani huomioon aina oppilaan kehon omat rajoitteet ja asanoita modifioidaan tarpeiden mukaan. On tärkeää, että asanat tehdään oikealla tekniikalla ja oikeilla linjauksilla, jonka vuoksi olen ohjauksessani pikkutarkka. Tunneilla hiotaan paljon tekniikkaa ja oppilaan kehittyessä ohjeita tulee aina lisää. Yin joogassa rakennan tunnit erilaisten teemojen ympärille (kuten detox, ruoansulatus, rauhoittuminen jne.) ottaen huomioon meridiaanikanavat sekä asanoiden modifikaatiot ja vaihtoehdot. Jokaiselle löytyy varmasti juuri oikea tapa harjoitella.

Tervetuloa mukaan tutkimusmatkalle omaan kehoon ja mieleen!

Ps. Lue myös seitsemän joogaoppilaani tarina, miksi he ovat aloittaneet joogan ja mitä jooga on heille antanut.

Astangajooga on ollut säännöllinen osa arkeani vuodesta 2009 lähtien. Tärkeimmät opettajani ovat Magnus Appelberg, Petri Räisänen, Juha Javanainen ja Eddie Stern. Osallistun usean kerran vuodessa suomalaisten sekä maailman tunnetuimpien astangajoogaopettajien kursseille ja retriiteille (mm. Eddie Stern, Mark Robberds, Kino MacGregor, Clayton Horton, Charlie Taylor-Rugman). Vuosien varrella olen opiskellut joogafilosofiaa Måns Broon, Juha Javanaisen ja Eddie Sternin kanssa. Olen harjoitellut nykyisen opettajani Magnus Appelbergin kanssa vuodesta 2014, jolloin hänestä tuli mentorini ja aloin avustamaan häntä mysore-tunneilla. Aloitin omien astangatuntien pitämisen vuonna 2015 ja nykyisin ohjaan viisi viikkotuntia alkeis- ja jatkotason oppilaille sekä yin joogaa. Opiskelen Magnuksen kanssa anatomiaa ja olen saanut häneltä merkittävimmät oppini turvallisen harjoituksen tekemiseen ja asanoiden modifiointiin.

Kuvat Eeva Kolu

Avainsanat: , , , , ,