Lifestyle

Käytännön vinkit Keniaan matkustavalle

Lifestyle | 3.1.2017 | Katja Kokko

photo-16-11-2016-12-29-12

Olipa ihana herätä tänä aamuna siihen, että sataa lunta ja maa on valkoinen. Vaikka en ole talvi-ihmisiä, niin kaikki keinot valon lisäämiseksi ovat tervetulleita. Lumi on siihen auringon jälkeen paras väline. Ajatukset valon ja auringon kaipuusta veivät taannoiseen Kenian matkaan ja ryhdyinkin naputtamaan käytännön vinkkejä, mitä itse havaitsin tarpeelliseksi ottaa huomioon ja pakata matkalle mukaan. Voit lukea kaikki reissusta tekemäni postaukset täältä.

Kas tässä, käytännön vinkkejä Keniaan matkustavalle:

– Kenian suurlähetystö sijaitsee Tukholmassa, jonka vuoksi viisumihakemus tehdään verkkopalvelun kautta ja maksetaan netissä. Viisumi ilmestyy palveluun parissa päivässä. Palvelu on todella kätevä ja helppo käyttää, mutta hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja tarkistaa, että kaikki tarvittavat kuvat ja liitteet ovat mukana.

dsc_0876

– Keltakuumerokotus on pakollinen Keniaan matkustaville ja rokotuksesta saa todistukseksi ns. keltakuumepassin. Sitä ei kysytä maahan matkustaessa, vaan ennemminkin, jos matkustaa sen jälkeen johonkin toiseen maahan. Keltakuumerokotuksen lisäksi itselläni uusittiin jäykkäkouristus ja polio, mutta malarianestolääkitystä en ottanut, sillä se ei todellisuudessa estä malariaa. Keniassa asuvat suomalaiset ja siellä paljon matkustaneet tiesivät kertoa, että lääke on ensinnäkin melkoista myrkkyä, jolla on ikävät sivuvaikutukset (kuten huimausta ja pahoinvointia), eikä estä tai paranna malariaa. Jos tauti iskisi, paikalliset lääkkeet toimivat kaikista parhaiten. Lisäksi tartunnan voi saada vain naaraspuolisilta hyttysiltä ja ne ovat liikenteessä ainoastaan aamuyöstä, jolloin yleensä nukutaan turvallisesti peiton ja hyttysverkon alla.

photo-20-11-2016-16-28-51

– Ostin lennot Kilroyn kautta ja ne maksoivat 750 €. Lensimme Amsterdamin kautta Nairobiin ja sieltä Mombasaan, josta etukäteen varattu minibussi vei meidät Watamuun. Matkustaminen Watamuun kesti reilut 24 tuntia ja takaisin yli 30 tuntia, eli tämä kannattaa huomioida käsimatkatavaroita pakatessa. Laukkumme tulivat ajoissa perille joka paikkaan, vaikka hieman stressasin niistä.

– Suosittelen suunnittelemaan aikataulut niin, ettei tarvitse yöpyä Mombasassa tai Nairobissa. Molemmissa kaupungeissa on vaarallisia alueita, vaikka tottakai hyvin vartioituja hotelleja on paljon. Vietimme Mombassa aikaa muutaman tunnin. En ole koskaan nähnyt missään yhtä paljon köyhyyttä, kurjuutta ja roskaa, kuin Mombasassa. Tunnelma oli paikoin todella ahdistava ja painostava. Ehkä on hyvä nähdä kontrasti kaikelle ihanalle, mutta Afrikassa voi tuskin matkustaa tulematta tietoiseksi kurjuudesta ja näkemättä köyhyyttä ja alkeellisuutta ilman noita kaupunkejakin. Tottakai kummastakin kaupungista löytyy myös paljon mielenkiintoista nähtävää, joka riippuu paljon siitä, mitä itse reissultaan haluaa. Itseäni ei luonnonrauhan jälkeen kiinnosta kaoottiset kaupungit.

– Kenian valuutta on shillinki, mutta joissain paikoissa, kuten safarilla ja hotelleissa, voi maksaa dollareilla. Kannattaa vaihtaa reissuun kunnolla käteistä etukäteen (itse vaihdoin sekä shillinkejä että dollareita) ja välttää kortin käyttämistä reissussa. Automaatista saa kyllä lisää käteistä tarvittaessa, mutta niitä ei todellakaan ole tiheässä ja korttikopiointeja tapahtuu paljon. Itse nostin kerran rahaa Watamussa ilman ongelmia.

photo-20-11-2016-16-34-38

– Taksimatka Watamuun Mombasan lentokentältä meni mukavasti ja tie oli hyvä. Vettä ja pientä syötävää kannattaa varata mukaan tai pysähtyä ostamaan. Sen sijaan matka safarilta Mombasaan lähenteli painajaista. Kun tulimme ulos kansallispuistosta, tuijotin eteeni epäuskoisena: miten kukaan voi edes kutsua tieksi asiaa, jota pitkin lähdimme ajamaan kohti Mombasaa? Käsite tie on todella suhteellinen Keniassa. Asfalttia on, jos on. Se on ehjää, tai se on käsittämättömän kuoppaista ja rikkinäistä. Ruuhkan määrä on vakio. Välillä auto seisoo pitkiä aikoja hädin tuskin liikkuen ja joka puolella on isoja rekkoja. Autossa on yli 40 astetta lämmintä eikä ikkunoita voi pitää auki, sillä sisään sataa hiekkaa ja autossa ei ole ilmastointia. Varaa mukaan paljon vettä ja syötävää, koska huono olo iskee väkisinkin. Puhdistusliinat, virkistävä kasvosuihke ja viuhka kannattaa pitää laukussa. Sata kilometriä matkustamista vaatii helposti reilu parikin tuntia, joten liikkumiseen on varattava reilusti aikaa – mieluummin liikaa, kuin liian vähän, sillä koskaan ei voi tietää, mitä yllätyksiä matkan varrella voi sattua ja lentoaan ei halua reissussa rähjääntyneenä missata.

photo-16-11-2016-12-32-03keniaphoto-17-11-2016-12-17-17

– Kenian aurinko on rannikolla polttavan kuuma. Hiekka on lähes lumenvalkoista ja meri täysin kristallinkirkas. Aurinko polttaa hetkessä. Siis korostan, hetkessä. Pakkaa mukaan 50 ja 30 suojakertoimella varustetut voiteet, rasvaa itsesi huolella ennen kuin menet aurinkoon ja pidä rasva mukana koko ajan sekä muista lisätä sitä. Tiedosta oman ihosi herkkyys! Pidä mukana hattua ja isoa huivia tai saronkia koko ajan, jotta voit suojata itsesi tarpeen tullen. Keskipäivän auringossa tuntikin on todella paljon ja jos aurinkosuoja ei ole tarpeeksi vahva, iho palaa. Aloita auringossa oleskelu pikkuhiljaa. Isoimpien hotellien lähellä rannoilla on yleensä muutamia kojuja, joista voi ostaa kikoyn, eli perinteisen puuvillaisen kankaan, joka toimii hameena, huivina, pyyhkeenä ja ohuena vilttinä. Huomioi reissun pituus aurinkovoiteita mukaan pakatessa. Paikan päältä ei luonnollisia aurinkosuojia voi ostaa ja tiedostava ihminen ei levitä iholleen eikä luontoon synteettisiä aurinkovoidemyrkkyjä. Vaikka Keniassa on kuuma, ilma ei ole yhtä kostea, kuin Thaimaassa ja Balilla, joka tekee Keniasta huomattavasti miellyttävämmän. Iltaisin on hyvä olla pitkähihaista vaatetta.

photo-20-11-2016-15-59-37

– Jos olet menossa safarille, pakkaa mukaan hattu, kiikarit ja kameraan linssi, jossa on zoomi. Lisäksi vahva suositus pakata mukaan vähintään pari pakettia puhdistusliinoja. Safarilla punainen hiekka vain pöllyää ja sitä löytyy joka paikasta silmiä, korvia ja sieraimia myöten (kuten tuosta alla olevasta kuvasta näkyy). Liinat tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Safarilla hyttyskarkoite (suosi 100% luonnollista) ja pitkähihaiset vaatteet ovat välttämättömyys, sillä ötököiden määrä on valtava. Vaikka olisi illalla liikkuvassa autossa, niitä riittää. Sain ainoan hyttysen pistoni juuri illalla safariautossa. Safarilla pitkähihainen on iltaisin tarpeen myös lämmikkeenä.

kenia2

– Watamussa turismi on pientä ja suurin osa turisteista on italialaisia. Paikka on todella rauhallinen ja sesonki alkaa joulukuussa. Itse olimme reissussa marraskuussa, jolloin yksi isoimmista hotelleista oli vielä suljettuna. Rannat olivat rauhallisia ja välillä saatoin olla ainoa ihminen valtavalla biitsillä. Puhtaus, siisteys ja rauhallisuus tekivät Watamusta paratiisin uskomattoman luonnon lisäksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että maa on todella köyhä ja turismi on monelle paikalliselle elintärkeää. Kun lähestyt myyntikojuja tai markkinoita, voit olla varma, että joka ikinen myyjä lähestyy sinua, tekee tuttavuutta ja haluaa esitellä tavaroitaan. Ihmiset tulevat niin lähelle, että se voi olla suomalaisen tai länsimaalaisen mielestä ahdistavaa. Muista ystävällisyys ja kunnioita paikallisia! Hinnat ovat niin alhaiset, että osta jotain vaikka tuliaisiksi. Tarjolla on valtavasti ihania koruja, huiveja ja pyyhkeitä/kankaita, kuten kikoyta sekä masaihuopia. Kenialaiset ovat loistavia kauppamiehiä ja tinkaaminen kuuluu asiaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hinnat ovat jo valmiiksi alhaiset, joten ihan överiksi ei tinkimisen kanssa kannata mennä, sillä jokainen euro on paikalliselle iso raha.

photo-16-11-2016-10-37-50

– Kenialaiset puhuvat loistavaa englantia, sillä sitä opetetaan heille toisena kielenä, joten jutustelu ja kaupankäynti on helppoa. Poikkeavaa oli se, että kojuja kierrellessä saa peräänsä hännystelijöitä, jotka alkavat pyytämättä esitellä eri kojujen tarjontaa ja he toimivat ikäänkuin ”henkilökohtaisina shoppailuassistentteina” – ja tottakai heille täytyy maksaa tästä palvelusta, kun on tehnyt ostoksensa. Tätä ei tapahtunut joka paikassa, mutta se on täysin normaalia ja on ihan paikallaan maksaa hieman, vaikka se tuntuukin vähän rasittavalta. Eri asia ovat sitten semmoiset hännystelijät, kuten lentokentällä terminaalia vaihtaessa joku saattaa vain lyöttäytyä kävelemään seuraasi, yrittää väkisin työntää kärryjäsi, jutustella ja opastaa, vaikka et sitä tarvitse. Kannattaa pysyä tiukkana ja jatkaa matkaansa huomioimatta moisia tyyppejä, koska he vaativat rahaa ”auttamisestasi”.

photo-14-11-2016-10-18-53

– Tippaaminen kuuluu asiaan Keniassakin, joten kannattaa varata mukaan tippirahaa hotelliin, ravintoloihin, taksikuskeille, oppaille jne. Oman kokemukseni mukaan kaikki kuskimme ja oppaamme olivat luotettavia loistotyyppejä ja heille maksaa todella mielellään mukavasti ekstraa. Ylipäätään kenialaiset olivat erittäin ystävällisiä ja mukavia, jotka juttelevat ja kyselevät asioistasi mutkattomasti. Hyvän englannin ansiosta heidän kanssaan on helppo keskustella.

dsc_0765dsc_0762

Keniassa näki melkoisen elämän ja kulttuurien kirjon. Likaisesta ja painostavasta Mombasasta Watamun paratiisiin sekä todella autenttiseen maaseutuun. Matka safarille kulki maasedun läpi, jossa ihmiset asuvat savimajoissa ilman tietoakaan länsimaisista mukavuuksista. Mutta kuinka ihana energia siellä olikaan! Lasten pohjaton riemu ja ilo heidän nähdessään länsimaalaisia autossa sai kyyneliin liikutuksesta. Ihmiset näyttivät rauhallisilta ja hyvinvoivilta, ei kärsiviltä ja köyhiltä. Kaupungin köyhyys oli aivan erilaista. Siellä oli läsnä ahdistus ja pahoinvointi.

Afrikan energia on jykevää ja reissussa näkee ja kokee valtavasti asioita, joita on voinut vain kuvitella. Sulateltavaa riittää vielä monen reissun verran, mutta tämmöiset kokemukset rikastuttavat, antavat perspektiiviä ja saavat arvostamaan ja kunnioittamaan suomalaisia itsestäänselvyyksiä entistä enemmän, kuten ehjää tietä ja turvallisuutta.

Kaunista talvipäivää kaikille, suunnitteletteko reissua vielä tälle talvelle?

dsc_0565

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Lifestyle

14 kommenttia artikkeliin “Käytännön vinkit Keniaan matkustavalle”

 1. Ulpu

  Kyllä Afrikka(kin) on alkanut kiinnostaa vielä enemmän näiden sinun postausten myötä. Olisi varmasti upea kokemus nähdä kaikki tuo, safari olisi ihan mieletön juttu. Kuumuus on se mikä eniten mietityttää, en varsinaisesti rakasta kuumuutta, koen sen herkästi tukalaksi. Balillakin kuumuus ja etenkin ilman kosteus on uskomatonta. Illalla oli kuin kasvihuoneessa olisi ollut. Mutta lomalla toki sen ”kestää”, koska saa vain olla ja möllöttää niin halutessaan.

  Tämän talven matka oli siis jo lokakuussa eli ei tiedossa matkoja nyt. Haaveissa kylläkin. 🙂

 2. Jennie

  Nizzan reissu tulossa, tarkoitus ei ole niinkään jäädä Nizzaan vaan tutustua ympäröiviin paikkoihin ja mennä Euroopan suurimmalle kanjonille. Lämpöä ei ole luvassa kovin paljoa, mutta eiköhän se Suomen talveen ole tarpeeksi kontrastia kun vaan aurinko paistaa ja on 15 astetta lämmintä. Ei tarvitse pelätä palamista ainakaan 🙂

 3. sonsku

  Hyviä vinkkejä olet koonnut Keniasta!
  Olen itse asunut jonkun aikaa Nairobissa, enkä siksi malta olla kommentoimatta paria kohtaa.

  Korvaani särähtää, kun sanot, että ”Nairobi on vaarallinen”. En sanoisi, että kaupunki on vaarallinen, mutta siellä on tietyt pelisääntönsä – älä kulje jalan pimeällä, on tiettyjä (slummi)alueita, joille ei tule mennä ilman asiantuntevaa seuraa, käytä luotettavia takseja/überiä jne. Nairobissa on myös korkeita lasisia toimistotaloja, tyylikkäitä ostoskeskuksia, ihania ravintoloita, enemmän katumaastureita kuin Helsingissä, kauniita asuinalueita – kun vain tietää, mihin mennä ja missä kulkea. Mombasaa tunnen vähemmän, mutta en nyt sitäkään sanoisi suorastaan vaaralliseksi. Liikenne kylläkin on varsin kaistapäistä ja vaarallistakin, ruuhkiin tulee aina varautua ja roskia lojuu vähän jokapuolella. Silti molemmilla kaupungeilla on oma charminsa.

  Ilmastosta sen verran, että Kenian rannikko on kuuman kostea, kuten Katja kuvaili, mutta sisämaa on hieman viileämpi (n.25-32 astetta riippuen vuodenajasta) ja ilma on aika kuivaa. Esimerkiksi Masai maran luonnonsuojelualueella aurinko kyllä paahtaa, muttei aivan läkähdyttävänä. Aamuvarhain jopa takki voi olla tarpeen.

  Kortin käytöstä vielä, että Nairobissa se on ihan käypä maksuväline esim. supermarketeissa ja paremmilla ostareilla, mutta käteinen on turistille ehdoton. Paikalliset käyttävät korttien sijaan paljon mobiilimaksamista, mutta se ei valitettavasti onnistu vierailijoilta.

  Kaikenkaikkiaan suosittelen Keniaa lämpimästi. Mitä erilaisimpia kansallispuistoja ympäri maan ja Kenian ihana rannikko Mombasasta niin pohjoiseen kuin etelään. Sanoinkuvaamattoman kaunista!

  • Juu, arvasin, että joku tarttuu tähän vaarallinen-kommenttiin ja se olikin liian hätäisesti kirjoitettu, joten muokkasin tekstiä vähän, kiitos 🙂 Itse olen tosiaan luontoihminen ja ahdistun helposti kaoottisista suurkaupungeista. Kaikilla kaupungeilla on oma charminsa ja kauneutensa, ehdottomasti, mutta jokaisella on myös omat mieltymyksensä. Itse en ihanan luontokokemuksen jälkeen halunnut lähteä enää kaupungin kaaokseen.

   Meillä oli lämmintä Watamussa 33-35 koko reissun ajan ja vaikka marraskuussa olisi pitänyt tulla toinen sadekausi, ei satanut kuin kaksi kertaa yöllä. Paikalliset kertoivat, että ilmasto onkin ollut vähän sekaisin nyt, mutta tämä on kyllä havaittu jo muuallakin maailmassa reissatessa (mm. Balilla oli sadekausi toissavuonna aivan sekaisin). Safarilla satoi kerran päivällä vähän aikaa ja kerran yöllä. Lämmintä oli siellä n. 25-27 ja pitkähihainen oli tarpeen heti auringon laskettua. Mielestäni ilmasto rannikolla oli miellyttävin, mitä olen koskaan kokenut! Rakastaan kuumaa ja pikkuisen kosteahkoa ilmaa, mutta liika kosteus on läkähdyttävää ja väsyttävää ja myös epämiellyttävää, kun on lähmähiki koko ajan ja mikään ei kuivu. Kenia oli juuri sopiva ja esimerkiksi joogatessa ei ollut yhtään liian kuuma (vs. Thaimaassa Koh Makilla aamujooga on yhtä hikisuihkua ja tuntuu kuin joogaisi kasvihuoneessa).

   Kortin käytöstä: eli kommenttini koski nyt näitä alueita, missä me reissattiin. Supermarket oli ainoa paikka, jossa kävi kortti, mutta missään muualla se ei käynyt, ei edes niissä hotelleissa, joissa kävimme. Nykyään varmasti melkein joka puolella maailmassa juuri isoimmat ostarit ja marketit ovat paikkoja, joissa kortilla voi maksaa, mutta me olimme kaukana tämmöisistä paikoista 🙂

 4. Antero Keskinen

  Tosi hyviä, käytännöllisiä vinkkejä! 🙂 Pari kommenttia tuli mieleen täältä Vietnamin sateen keskeltä.

  Ensinnäkin malarianestolääkkeitä on montaa sorttia, joista jutussasi viitattiin varmaankin Lariamiin. Lariamilla on tosiaan todettu osalla käyttäjistä sivuvaikutuksia, mutta se on kuitenkin edelleen tehokkain malarialääke maailmassa plus huomattavasti halvempi ja helpompi kuin esim. Malarone (Lariam vain kerran viikossa vs. Malarone päivittäin). Itse käytin Lariamia useaan kertaan; (vain) kerran tuli sivuvaikutuksena ns. valveuni, joka todennäköisesti johtui yhteisvaikutuksesta useamman nautitun etiopialaisen oluen kanssa. :-/ Lääkkeet eivät toki estä 100% malariaa, mutta auttavat tilannetta osaltansa ja tarvittaessa samoja lääkkeitä voidaan käyttää myös isompana kerta-annostuksena malarian parantamiseen jo todetussa sairastapauksessa. Itselläni oli kerran Keniassa malaria, eikä Lariam sitä estänyt, mutta suuren riskin alueelle reissatessa aion jatkossakin ottaa estolääkityksen lyhyille lomareissuilleni. Pitkät oleilut ja asuminen on eri asia ja itse Etiopiassa asuessani seurasin seniorikollegoiden periaatetta olla syömättä lääkitystä mahdollisten pitkäaikaisen käytön vaikutusten takia. Hyttysverkko on tosiaan kaiken a ja o suojautumiseen suurimman altistuksen aikana eli yöllä. Suuri altistusmahdollisuus on myös auringonlaskun aikaan. Vietnamin viidakkoreissuani ennen oma matkanjärjestäjäni vahvisti, että alueella malariaa ei ole juurikaan todettu ja tämän tiedon takia päätin jättää lääkityksen väliin, eli myös paikallistuntemus on tärkeää.

  Nairobista sen verran, että itse olen siellä vieraillut varmaan 10 kertaa ja vaikka maine (ja myös tapahtuneet pommi-iskut) onkin vaarallinen, niin itse pidän kaupungista ja varmasti siellä voi yöpyä yön tai pari ja käydä esim. läheisessä Nairobi National Parkissa elukoita katselemassa tai jossain kaupungin hyvistä ravintolaista syömässä:) Varsin segrekoituneet asuinalueet kaupungissa tosin on ja myös Afrikan suurin slummialue, Kibera. 🙁 Liikenne tietysti jumittaa kuten monessa muussakin kehitysmaan suurkaupungissa.

  • Juu, olen tietoinen ainakin kahdesta malarianestolääkkeestä, jota Suomesta saa ja reissussa yksi henkilö söi tämän toisen (ei Lariamin), mutta en muista oliko se Malarone..? No joka tapauksessa, hän ramppasi vessassa jatkuvasti. Nämä varmasti jakavat mielipiteitä ja näkemyksiä, mutta sen tiedon valossa, jota paikalliset kertoivat tuttavilleni sekä Keniassa pitkään asuneet suomalaiset sanoivat, päädyin olemaan syömättä lääkitystä ja reissussamme oli siis vain yksi henkilö, joka sen söi. En halunnut kokea mitään mahdollisia sivuvaikutuksia, koska olen muutenkin herkkä voimaan pahoin, enkä myöskään halua syödä ns. turhaan lääkettä, joka voi tuhota bakteerikantaani. Ja juurikin tuo, ettei lääke kuitenkaan malariaa täysin estä, koen sen tarpeettomaksi, mutta ymmärrän myös valinnan, jos sen haluaa syödä. Vähän kuin otatko influenssarokotteen vai ei 🙂

   Juu mä uskon, että Nairobista löytyy paljon mielenkiintoisia paikkoja! Ja meillä oli reissussa porukkaa myös Nairobista, jotka kertoivat kaupungista. Mä olen tämmöinen luontohörhö, joka vain ahdistuu tuommoisen reissun jälkeen suurkaupunkien kaaoksesta. Tuo älytön liikenne matkalla Mombasaan oli itse asiassa mielenkiintoinen kokemus, mutta jos en olisi ollut itse automatkaan niin hyvin varustautunut, olisi ollut todella tukalat paikat! Mutta on hyvä nähdä myös vähemmän hohdokkaita asioita tässä maailmassa 🙂

 5. Aino

  Kiitos kivoista jutuista! Olen myös matkaamassa Keniaan tänä vuonna ja haluaisinkin kysyä tutustuitko kiinnostaviin luonnonkosmetiikan merkkeihin/tuotteisiin siellä ollessasi? Ja tietäisitkö mistä niitä voisi hankkia Nairobissa?

 6. Hanna

  Koitapa löytää sellainen kirja kuin Corine Hoffmann: valkoinen Masai. Se on tragikoominen elämänkerta sveitsiläisestä, joka meni naimisiin masai-soturin kanssa ja asui masaiden parissa. Siitä kai tehtiin elokuvakin. Olen lukenut sen monesti ja nyt viiden pojois-Afrikan vuosieni jälkeen luen sitä tällä hetkellä hieman uudesta näkökulmasta. Koukuttava tarina Keniasta.

 7. Laura

  Moikka!
  Mun on pakko kysyä tuosta malaria-aiheesta. Itsellä matka Keniaan edessä elokuussa, kuukaudeksi, ja tuon aiheen kanssa olen nyt paininut, että syödäkö lääke vai ei.
  Mistä sä sait kontakteja noihin Keniassa asuviin suomalaisiin tms? En löytänyt FB:stä mitään ryhmää kun koitin hakea.

  Itse aikaisemmin jo totesin, etten varmaan syö (jo siksi, että moni kanssareissaajista on lopettanut kesken, halvempi Lariam ei minulle käy ja koska kalliimpi Malarone on oikeasti pirun kallis, huono auringon kanssa jne). Sitten juttelin paljon reissanneiden kanssa uudemman kerran ja sieltä löytyi niitä jotka sanoivat että ilman lääkettä et lähde. Nyt olen aika kysymysmerkkinä että pitääkö/kannattaako vai ei ja olisin kiitollinen lisävinkeistä!

 8. Anto Virtanen

  Hei!
  Olen ollut 12 kertaa Keniassa ja olen oppinut sen ettei Mombasasta kannata tilata hotellia etukäteen, koska
  Mombasan rannikolla on yli 60 hotellia, joten varnasti saa majapaikan. Lisäksi hotellien hinnoista voi aina tinkiä.
  Esim. Kun menin Mombasaan ilman hotellivarausta. Hotelli pyysi 100Dollaria/yö, mutta tinkimisen jälkeen maksoin 35dollaria/yö, lisäksi hintaan sisältyi aamiainen ja päiväölinen. Lounasta ei kannata ottaa, jotta voi kierrellä ympäriinsä
  eikä tarvitse hakeutua lounasaikaan hotellille.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>