Terveisiä kukkapöllystä! Ullanlinnalaisesta kotikosmetiikkalaboratorista leijailee tällä hetkellä melko kukkaisat aromit varmaan rappukäytävään asti. Nyt on luvassa postaus, joka kiinnostaa varmasti kotikosmetiikkakokkeja, mutta voi mennä hitusen verran yli hilseen niiltä, joita aihe ei kiinnosta kovin syvällisesti.
Uppouduin eilen tuotekehitysopintojeni työnäytteeseen, jossa piti jäljitellä ja valmistaa jokin olemassa oleva ihonhoitotuote. Tarkoitus oli päästä mahdollisimman samanlaiseen koostumukseen, mutta aktiiviset aineet sai muuttaa, joskin myös niiden määriä piti alkuperäisessä versiossa koittaa päätellä. Minä valitsin Essen Deep Moisturiserin, sillä siinä on yksi parhaimmista kosteusvoiteiden koostumuksista ja haluaisin oppia valmistamaan itse voiteen, jonka koostumus ja tuntuma menisi lähelle sitä. Voide on ihanan silkkinen, pehmeä ja täyteläinen, mutta se ei jätä iholle vahamaista tai rasvaista pintaa ja imeytyy hyvin. Emulsifiointi on ihan oma taiteenlajinsa ja erityisesti pienien määrien valmistaminen (kuten 50 ml) on haastavaa, sillä sekoittamiseen ei tahdo löytyä kunnon välineitä. Huolellinen sekoittaminen on avainasemassa, jotta emulsiosta tulee stabiilia eivätkä vesifaasi ja öljyfaasi ala erottua toisistaan.
Pelkän incin perusteella on toki täysin mahdotonta tietää raaka-aineiden määriä, joten tuotteen jäljitteleminen on hyvin pitkälle täyttä arvailua. Mutta kun on perillä siitä, miten emulsion koostumus muuttuu veden, öljyn ja emulgaattorin määriä muuttamalla, pääsee jo hitusen jäljille lähtiessään suunnittelemaan tavoittelemaansa koostumusta. Lisäksi tiettyjen raaka-aineiden suositusmääristä (kuten säilöntäaineiden ja sakeuttajien) voi päätellä suuntaa-antavasti jotain. Täydellisen reseptin tietää kuitenkin vain valmistaja itse. Inci-luettelossa aineet merkitään paljousjärjestykseen niiden aineiden osalta, joita tuotteessa on yli 1%, mutta aineet, joita on alle 1% saa ilmoittaa missä järjestyksessä tahansa.
Valitsin Essen Deep Moisturiserin projektikseni täydellisen koostumuksensa lisäksi myös sen vuoksi, että raaka-ainevarastostani löytyy samaa emulgaattoria, jota tuotteessa on käytetty (Olivem 1000, incissä Cetearyl olivate ja Sorbitan olivate), joten teoriassa se paransi mahdollisuuttani päästä lähelle Essen voiteen koostumusta, sillä kullakin emulgaattorilla on ominainen tuntumansa. Kokkasin eilen voiteesta ensimmäisen satsin, joka ei pysynyt stabiilina. Muutin hieman veden, öljyjen ja emulgaattorin määrää, valmistin tänään uuden voiteen ja voilà! Koostumus ei näytä identtiseltä Essen voiteen kanssa, mutta se levittyy lähes samalla tavalla ja iholle jää samanlainen tuntuma. Olivem 1000 emulgaattorilla voi helposti syntyä vahamainen pinta ja olenkin todennut, että paras määrä on Olivemia 4% ja öljyjä 30%. Ksantaanikumilla saa vielä lisättyä tekstuuria ja sakeutta. Essen voiteessa näyttäisi olevan ksantaanikumin lisäksi sakeuttajana Oliwaxia (incissä Hydrogenated olive oil, Olive fruit oil ja Olive fruit oil unsaponifiables), mutta itse jätin tämän pois, sillä en halunnut tilata sitä vain tämän projektin vuoksi.
Minun versioni voiteesta tuoksuu Essen voiteen kanssa lähes identtiselle samojen eteeristen öljyjen ansiosta (luulin Essen voiteen sisältämän rooiboksen dominoivan tuoksussa paljon enemmän, mutta näemmä ei), mutta veikkaanpa, että Trevor hytkyy naurusta etelä-afrikkalaisessa huippulaboratoriossaan, kun näkee millaisen version Deep Moisturiserista kehitin.
Vaihdoin voiteen aktiiviset raaka-aineet, sillä samojen raaka-aineiden (kuten prebioottien ja probioottisten uutosten) saatavuus olisi mahdottomuus ja osa muistakin raaka-aineista on vaikeasti saatavilla. Minun voiteeni on talineritystä tasapainottava, ärsytyksiä rauhoittava ja kirkastava.
Tilaan kaikki raaka-aineet ja välineet ranskalaisesta Aroma Zonesta sekä englantilaisesta Aromanticista. Suurin osa eteerisistä öljyistä on Neal’s Yard Remediesin niiden huippulaadun vuoksi, mutta jos jotain ei löydy valikoimasta, tilaan ne Aroma Zonesta tai Aromanticista.
Kirkastava & Tasapainottava Lumpeenkukkavoide
Vesifaasi
52 % Hamamelisvesi
10 % Kamomillavesi
1 % Glyseriini
0,3 % Ksantaanikumi
Öljyfaasi
10 % Kameliaöljy
10 % Kalaharin meloniöljy
10 % Jojobaöljy
4 % Olivem 1000
Jäähdytysvaihe
0,5 % Lumpeenkukkauute (Nymphaea alba)
0,3 % Bisabolol
0,4 % C-vitamiini
0,2 % Tocopherol
0,8 % Preservative Eco
0,1 % Geranium
0,1 % Ylang ylang
0,1 % Rooman kamomilla
0,1 % Spearmint
0,1 % Vanilja
Valmistus:
1. Kuumenna vesifaasi höyrytyskattilan höyrytysosan päällä lasiastiassa 70 asteeseen ksantaanikumia lukuun ottamatta. Ripottele lopuksi ksantaanikumi joukkoon vähän kerrallaan sekoittaen samalla huolellisesti.
2. Kuumenna öljyfaasi höyrytyskattilan höyrytysosan päällä lasiastiassa 70 asteeseen ja sekoita huolellisesti niin, että emulgaattori on täysin liuennut öljyihin.
3. Kaada öljyfaasi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vesifaasiin (jos valmistat hyvin pienen määrän, maidonvaahdotin on paras sekoittaja). Jatka sekoittamista 6 minuuttia.
4. Ota emulsio pois vesihauteesta ja jatka sekoittamista, kunnes emulsio on sakeutunut kunnolla.
5. Kun emulsion lämpötila on laskenut 40 asteeseen, lisää loput raaka-aineet eteerisiä öljyjä lukuun ottamatta. Ne kannattaa lisätä vasta 25 asteessa.
6. Siirrä valmis voide puhtaaseen lasipurkkiin.
Onko siellä ruudun takana edistyneitä kosmetiikkakokkeja? Millä määrällä olette itse saavuttanut täydellisen emulsion koostumuksen?
Kuvat Katja Kokko