Blog

Kommentoi

Uutta blogissa: Inken purkkinurkka

Blogirintamalla on uusien tuulien aika. Olen jo pitkään kaivannut blogiin jotain uutta. Pohtinut assarin palkkaamista, miettinyt mahdollisia vieraskirjoittajia ja pyöritellyt mielessäni monenlaisia ideoita. Aina kun olen pähkäillyt, kenet haluaisin mukaan blogiin jollain tavalla, vastaus on jo mielessäni ennen kuin ehdin esittää kysymystä loppuun: ystäväni Inken.

Osa teistä saattaa tuntea Inken Issues-nimisen blogin takaa, jota hän kirjoittaa yhdessä miehensä Janin kanssa. Tai oikeastaan tällä hetkellä pitäisi sanoa kirjoitti, koska pariskunta ei ole päivittänyt blogia hetkeen (kannattaa kuitenkin käydä välillä kurkkimassa, sillä blogi on silti olemassa). Inkekin on kaivannut jotain uutta blogin suhteen jo hyvän tovin, mutta suurin osa naisen arkielämässä kuluu haastavan päivätyön sekä perheen jackrusselin, Kaapon, parissa.

Inke on samanlainen purkkihullu kuin minäkin. Tai oikeastaan uskallan sanoa, että jopa vielä pahempi. Nainen tuntee maailman kauneussaitit paljon paremmin kuin allekirjoittanut, eikä hänen purkkihulluutensa rajoitu pelkästään luonnonkosmetiikkaan – joskin se on erittäin suuressa roolissa hänen peilikaapissaan. Voinkin kenties hieman paukutella henkseleitäni tässä kohtaa, sillä aika pitkälle meikäläisen ansiosta Inke hurahti luonnonkosmetiikkaan muutama vuosi sitten.

Inke tilailee purnukoita ympäri maailman ja hänen peilikaapistaan löytyy jos jonkinlaista kummajaista. Viimeksi hän hurahti korealaisiin huulille käytettäviin sheet maskeihin, joihin ei voi mitenkään suhtautua vakavasti. Lisäksi naiselta löytyy täydellinen kokoelma Into The Glossin perustajan oman merkin, Glossierin, purnukoita. Kosmetiikka onkin Inkelle kaikkea muuta kuin vakavaa, se on silkkaa ihanuutta ja rakkautta, siitä kertovat Issuesista löytyvät kauneuspostauksetkin.

Inkellä, jos kenellä, on sana hallussa ja hänen purkkipostaukset ovatkin niin viihdyttävää luettavaa, että niille saa hekottaa pissat housussa. Juuri Inken kaltaista vahvistusta blogiin on siis kaivattu. Täydellistä vastapainoa omille kirjoituksilleni, jotka ovat informatiivisia ja kauneusalan ammattilaisen näkökulmasta kirjoitettuja. Lisää kepeyttä ja huumoria, mutta keskiössä purnukat.

Vapusta lähtien saatte lukea blogista parina perjantaina kuukaudessa ilmestyvää Inken purkkinurkkaa, jossa nainen seikkailee luonnonkosmetiikkaviidakossa pilke silmäkulmassa. Luvassa on taatusti hyviä nauruja, mutta myös inspiroivia ja tiukan seulan läpikäyneitä purkkivinkkejä. Inke toimii myös apurinani purkkimeren testaamisessa niiden tuotteiden osalta, joita en ehdi itse kokeilla ja kirjoittaa omia kokemuksiaan blogissa jo nähdyistä tuotteista. Välillä saatamme toteuttaa myös yhteisiä tuotetestejä. Inken purkkinurkan visuaalinen ilme on myös Inken käsialaa, sillä hän kuvittaa postaukset itse.

Jaamme Inken kanssa purkkihulluuden lisäksi toisenkin yhteisen rakkaan asian: heppahulluuden. Inken kanssa viinilasillisen äärellä turinoidessa, ilta saattaa päättyä naisen meikkipussin tyhjentämiseen keskelle ruokapöytää (tilaisuuteni hipelöidä synteettisen kosmetiikkamaailman outouksia) tai yhteisen ratsastustunnin varaamiseen. Muita tärkeitä asioita Inkestä kerrottakoon: hän valmistaa maailman parasta pizzaa, on ystävä, johon voi luottaa kuin peruskallioon sekä maailman paras vieraiden kestitsijä yhdessä miehensä Janin kanssa (lukekaa vaikka juttu Uusi muusasta).

Toivottakaamme Inke tervetulleeksi blogiin ja käykää myös seuraamassa hänen Insta-tiliään!

Kuvat Inken Instagramista

1

Kehon kevätsiivous – blogin lukijatapahtuma 13.5.

EDIT: OLITTE USKOMATTOMAN NOPEITA! KAIKKI PAIKAT ON NYT TÄYTETTY VARASIJOJA MYÖTEN!

Olette toivoneet lukemattomia kertoja, että järjestäisin blogin lukijatapahtuman. Nyt minulla on ilouutisia, nimittäin toiveenne toteutuu vihdoinkin ensimmäistä kertaa koko blogini historiassa! Mukaan mahtuu 20 nopeinta ilmoittautujaa, joten nyt ei kannata empiä, mikäli tapahtuma kiinnostaa ja ajankohta on sopiva.

Järjestämme lukijatapahtuman yhteistyössä Natural Goods Companyn kanssa heidän Museokadun Salon & Shopissa lauantaina 13.5. klo 14-16. Päivän teemana on ”Kehon kevätsiivous”. Ohjelmaan sisältyy:

– allekirjoittanut kertoo detoxista ihonhoidossa

– Natural Goods Companyn ekokosmetologi Johanna Joutsenniemi tutustuttaa teidät erilaisiin detox-hoitoihin ja kertoo niiden eroista. Pääset tutustumaan Essen ja ayurvedisen hoitolasarja Lakshmin detox-hoitoihin. Näistä hoidoista on -20% tarjous päivän aikana hoitovarauksen tehneille ja lisäksi Essen, Lakshmin, Charme de Orientin ja Neal’s Yard Remediesin vartalotuotteista on -20% tarjouksia.

– Johanna tutustuttaa teidät myös hunajoinnin saloihin pienen demon avulla. Hunajointi on ihokarvojen poistoa lempeällä menetelmällä, joka irroittaa karvat juurineen.

– Kure Bazaarin kynsilakat -20%

– lisäksi kaikista tuoteostoista saa päivän aikana 10% alennuksen

– tarjolla on ayurvedisiä detox-juomia, yrttijääteetä sekä herkullista, mutta hyvää tekevää pientä syötävää

– ja tottakai kaikkia hemmotellaan päivän päätteeksi vielä ihanalla lahjakassilla, josta löytyy laadukasta luonnonkosmetiikkaa ja tarjous Natural Goods Companyn verkkokauppaan.

Tilaisuus on rento ja aikaa on myös vapaalle jutustelulle, kysymyksille, meikkien kokeilulle ja ihonhoidon ohjaukselle.

Ilmoittaudu mukaan lukijatapahtumaan tästä linkistä. Ilmoittauduthan vain, jos olet varma osallistumisestasi.

Tervetuloa mukaan inspiroitumaan, tutustumaan ja valmistamaan kroppa kesään!

Kuvat Katja Kokko

2

Ihohoitola Lupaus – enemmän kuin pelkkä kasvohoito

Kaupungin kauneushoitolarintamalla tapahtuu jälleen: yksi suosikkihoitoloistani, Fredantorin nirvana, eli Ihohoitola Lupaus on laajentunut ja avannut aivan hiljattain toisen hoitolan kivenheiton päähän Ratakadulle. Samalla paikan omistaja Tarja Kivinen (joka on tullut tunnetuksi kaupungin varsinaisena akne-, rosacea- ja POD-ihojen hoitotaiturina) palkkasi aiemmin lauantaisin hoitoja tehneen Ida-Maria Rantalan kokopäiväiseksi kosmetologiksi uuteen hoitolaan.

Tarjan käsittämättömän rentouttavat päivätorkkuhoidot ovat tulleet itselleni tutuksi jo vajaan parin vuoden ajalta ja olemmekin ehtineet tutustua myös syvemmin tuona aikana. Jaamme Tarjan kanssa tismalleen samanlaisen ihonhoitofilosofian ja meitä yhdistää asioihin paneutuminen perusteellisesti, kummallakin omat vahvuutensa omilla osa-alueillaan.

Uuden hoitolan kunniaksi Tarja kutsui minut testaamaan kasvohoidon Idan käsittelyssä. Koska tiedän, miten huolellinen Tarja on omissa hoidoissaan ja menee aina pintaa syvemmälle, tiesin odottaa myös Idalta erittäin hyvää hoitoa, sillä Tarja on sen sortin perfektionisti, ettei koskaan palkkaisi hoitolaansa ketään, johon ei luota 110 prosenttisesti.

Idalla ja Tarjalla on saman tyyliset taustat. Tarja on ammatiltaan myös farmaseutti ja hän ehtikin työskennellä apteekkimaailmassa yli 20 vuotta ennen kosmetologiksi opiskelua. Ida on puolestaan toiselta ammatiltaan sairaanhoitaja, joten heillä on molemmilla erittäin mielenkiintoiset ja kosmetologin työtä tukevat taustat. Alkujaan Tarja lähti opiskelemaan kosmetologiksi silkasta uteliaisuudesta: hän halusi tietää mitä kosmetologeille oikein opetetaan, mutta ei ollut ajatellut vaihtavansa ammattia. Lopulta nainen päätyi suorittamaan koulussa yli tuhat tuntia työharjoittelua vaadittavien 150 tunnin sijasta – kertoo jotain naisen työmoraalista.

Yllätyksekseen hän nautti hoitojen tekemisestä suunnattoman paljon, joten päätös oman hoitolan perustamisesta oli luonnollinen jatkumo valmistumiselle. Idan ja Tarjan tiet kohtasivat puolestaan hieman sattumalta. Tarja oli jo kouluaikoina rakastunut aromaterapiaan ja erityisesti Decleorin eteerisiä öljyjä ja kasviöljyjä sisältäviin balsameihin. Eräillä kauneusmessuilla Tarja pakotti miehensä testaamaan Decleorin osastolla kasvohoidon – ja tämän hoidon tekijä oli Ida. Tarjan mies ylisti hoitoa useaan otteeseen, jonka myötä naiset lopulta tutustuivat ja yhteinen sävel oli selvä. Toista hoitolaa perustaessaan Tarja ei rohjennut kysyä tulisiko Ida hänelle täysipäiväisesti töihin, mutta eipä lopulta tarvinnutkaan, sillä Ida ehdotti tätä itse.

Tarja on ollut jo pitkään lisäkäsien tarpeessa, sillä hänen omaan kalenteriinsa on yli 2,5 kuukauden jono. Tarja on päätynyt hoitamaan todella haastavia iho-ongelmia ja varauskalenterin tilanne puhuukin hoitojen tuloksista. Tarjan ihonhoitofilosofia on holistinen. Hän pohtii jatkuvasti hoidoissa raaka-aineiden vaikutuksia ja hyötyjä ihoon, syitä ja seurauksia iho-ongelmien taustalla sekä pelkkien liikkeiden ja paineluiden vaikutuksia ihoon. Itse hoidot ovat erittäin terapeuttisia vaikuttaen syvälle ihoon sekä hermostoon. Vaikeissa iho-ongelmissa on hyötyä myöskin Tarjan koulutuksesta haavojen hoitoihin. Koska haastavia ihoja löytyy asiakkaista niin paljon, Tarjan pitää olla heidän saatavillaan paremmin, jos vaikka asiakkaalta on jokin tietty tuote loppu tai jokin muu akuutti tilanne iskee yllättäen. Vanhan hoitolan Fredantorilla Tarja pitääkin akuutteja konsultaatioita sekä sopimuksen mukaisia hoitoja varten, muutoin kaikki hoidot tehdään Ratakadun uudessa, isommassa hoitolassa.

Uuden hoitolan nähtyäni en voinut lakata ihastelemasta tilaa. Sen sisustus oli toteutettu viimeistä piirtoa myöten Tarjamaisen pettämättömällä tyylitajulla, japanilaishenkisesti. Uuden hoitolan sisustuksessa sekä tarvikkeissa on keskiössä suomalainen käsityö. Lähes kaikki tekstiilit ovat Lapuan Kankureiden, kipot, kupit, kulhot ja spaattelit ovat keraamikko Henna Nivarpää-Ampujan valmistajia (joka on valmistanut myös minun ja Tarjan yhteistyössä suunnitteleman Fluminen keraamiset kauneudenhoitovälineet) ja puuhyllyt Hennan miehen tekemiä, joka on puolestaan puuartesaani. Puiset hoitopedit ovat Dr. Hauschkan. Kauniissa, avarassa ja valoisassa hoitohuoneessa sielu lepää ja nyt tilaa on myös yhtä aikaa tehtäville parihoidoille. Hoitoon voi tulla yhdessä ystävän, puolison tai vanhemman kanssa, tai vaikka pienellä kaveriporukalla, sillä seinän takana sijaitsevassa lounge-tilassa voi siemailla teetä ja lueskella vaikkapa allekirjoittaneen Aidosti kaunis -kirjaa omaa vuoroa odottaessa.

Hoidoissa Tarja on päätynyt käyttämään kahta sarjaa: Dr. Hauschkaa ja Esseä. Farmaseuttitaustansa ansiosta Tarjalla on niin syvällinen ymmärrys raaka-aineista, ettei hän kelpuuta hoitoihin mitä tahansa sarjoja, vaan valmistajalla tulee olla erittäin syvällinen ja monimuotoinen tuntemus raaka-aineista, ihon toiminnasta sekä ihonhoidosta. Dr. Hauschkan tuotteet valmistava Walan tehdas on myös antroposifisia lääkkeitä valmistava lääketehdas ja Dr. Hauschkan ihonhoitofilosofia nojaakin antroposofiaan. Essen taustalla on puolestaan vankka tieteellinen tutkimus, joten nämä sarjat ovat päätyneet Tarjan käyttöön ja osoittautuneet kokemuksen kautta tehokkaiksi. Tiedustelin kumpi sarja on parempi vaikkapa aknen hoidossa. Tällä hetkellä Tarja kääntyy ehkä enemmän Essen puoleen, mutta asia ei ole lainkaan yksiselitteinen. Jokainen tapaus on aina yksilöllinen ja vaatii pitkäjänteisyyttä sekä kokonaisvaltaista hoitoa. Ja juuri siinä piileekin moniosaajan ammattitaidon salaisuus: että osaa tunnistaa, mitä milloinkin tarvitaan ja mitä tuotteita tarvittaessa yhdistellään. Ja mitä ihon ulkopuolista hoitoa tarvitaan – joskus aknen taustalta voi löytyä vaikka purentavika, jonka vuoksi ihon aineenvaihdunta leukaperissä pahasti tukkeutunut ja akne on puhjennut juuri leuan ja kaulan alueelle.

Dr. Hauschkan ihonhoitofilosofia on niin kokonaisvaltainen, että halutessaan sarjan hoitolakäyttöön, täytyy opiskella Dr. Hauschka -kosmetologiksi. Tutkinto sisältää näyttäkokeen, eikä riitä, että siitä suoriutuu vain kerran, vaan tutkinto täytyy uusia parin vuoden välein. Joten pelkästään Dr. Hauschka kosmetologin titteli kertoo jo tietystä vähimmäistasosta.

Ida ei ole vielä suorittanut Dr. Hauschka -kosmetologin tutkintoa, mutta pyysin häneltä hoitoa nimenomaan sarjan tuotteilla, koska olen käynyt viime aikoina Essen hoidoissa niin paljon, että oli mukava saada hieman vaihtelua. Yli kahden tunnin hoito oli puhdasta luksusta. Se alkoi selän ja jalkojen hieronnalla. Keskellä kiireistä viikkoa orastava flunssa tuloillaan hoidossa maatessani tunsin, että tämä hoito menee pintaa syvemmälle. Hoidetuksi tuli ihon lisäksi hermosto sekä eri puolilla kehoa tuntuvat tukokset. Kasvoille tehtävä hieronta oli lymfaattisen hieronnan sekä aromapaineluiden yhdistelmä. Minulle hieronta on melkeinpä suurimmassa roolissa kasvohoidoissa, sillä se kertoo paljon kosmetologin ymmärryksestä ja näkemyksestä ihon toimintoihin, anatomiaan sekä energioiden virtauksiin. Idan tehdessä hoitoa, tunsin olevani hyvissä käsissä ja pystyin antautumaan täydellisesti hoidosta nauttimiseen ja rentoutumiseen. Ihossani sattui olemaan pitkästä aikaa myös melko paljon puhdistettavaa, poskissa oli tukkeumia ja kulmakarvojen välissä jopa pieniä valkopäitä. Mekaaninen ihonpuhdistus ei tunnetusti ole maailman miellyttävintä puuhaa, mutta nyt täytyy rehellisesti todeta, että hyvä jos tunsin mitään vaikka Ida puhdistikin huolellisesti kaiken, mikä oli ulos tuloillaan.

Ihohoitola Lupauksen kaikki hoidot tehdään siis Ratakadun uudessa hoitolassa. Tällä hetkellä Tarja purkaa pitkää hoitojonoaan, joten uudet varaukset menevät Idalle, mutta tilanteen helpotettua aikoja tulee lisää myös Tarjalle. Itse sanoisin, että ihan sama kummalle naisista hoito on – molemmat heistä ovat loistavia hoitajia. Tarjan luottokollega, oululaisen Kauneushoitola Kuiskauksen Heidi vierailee myös välillä tekemässä hoitoja Fredalla. Heidillä oli aikoinaan oma hoitola Helsingissä, mutta pohjoinen veti naisen takaisin juurilleen. Hoitojen lisäksi valikoimasta löytyy myös ihonhoitokonsultaatio. Tarjalla on monia asiakkaita, jotka käyvät ainoastaan konsulaatiossa – aina ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta käydä hoidoissa, mutta konsultaation ansiosta voi varmistua siitä, että kotihoidossa on käytössä aina tuotteet, jotka vastaavat oman ihon tarpeita eikä tule tehtyä hutiostoksia. Konsultaatio maksaa 50 euroa, joka hyvitetään tuoteostoksista. Ajanvaraukset tehdään netissä, sähköpostilla tai puhelimitse, lisää tietoa löydät ajanvarauksista täältä.

Oman kokemukseni mukaan Lupauksen hoidot ovat paljon enemmän kuin kasvohoitoja ja niissä yhdistyy todellisen moniosaajan kokonaisvaltainen asiantuntijuus. Suosittelen lämpimästi!

Kuvat Katja Kokko

8

Tata Harperin palkitut tuotteet

Kaupallinen yhteistyö: Naturelle.fi, sisältää alekoodin

Tata Harper on yksi luonnonkosmetiikkamaailman kirkkaimmista tähdistä ja Jenkeissä kiistatta se suurin tähti. Kaikki jotka ovat tavanneet Tatan, tietävät, että tämän naisen sisältä loistaa vastustamattoman ihana energia ja Tata kuuluukin ehdottomasti inspiroivimpien bossladyjen TOP 3 -listani kärkeen. Nainen on jaksanut tehdä vankkumatonta työtä Vermontissa omalla tehtaalla valmistettavien tuotteidensa eteen. Hän kiertää jatkuvasti ympäri Jenkkejä ja maailmaa pitämässä ihonhoitoworkshopeja ja tapaamassa niitä kaikista tärkeimpiä ihmisiä: tavallisia asiakkkaita. Minusta tämä on ihaltavaa ja erittäin kunnioitettavaa, sillä omassa brändissä riittää niin paljon työtä, että helposti sarjan keulahahmolta jää juuri loppukuluttajien tapaaminen taka-alalle. En lainkaan ihmettele, että Tata onkin onnistunut saamaan sarjansa myyntiin muun muassa sellaisiin paikkoihin kuin Neiman Marcus – suureen luksustavarataloketjuun Jenkeissä, jonne ei aivan noin vain marssita sitään ja ilmoiteta, että tässä olisi tämmöisiä tehotuotteita kauniissa pakkauksissa. Luonnonkosmetiikkabrändit loistavatkin melko tehokkaasti poissaolollaan kyseisen tavaratalon valikoimasta, joten sinne pääseminen on Tatalta melkoinen saavutus (jos joskus perustan oman sarjan, taidan ottaa puhelun Tatalle).

Tata Harperin slogan kuuluu ”beauty without compromise” eikä osuvampaa kuvausta sarjalle olisikaan. Brändin kulmakiviä ovat ekologisuus, eettisyys, paikallisen työn tukeminen, läpinäkyvyys, viimeisin luonnonkosmetiikkateknologia, tehokkuus ja laatu. Lisäisin listaan myös iloa ja inspiraatiota pursuavan energian, joka omenanvihreistä lasipulloista huokuu. Tuotteisiin jää kirjaimellisesti koukkuun ja tehot puhuvat puolestaan. Eipä siis ihme, että sarjaa rakastavat sellaiset maailman tunnetuimmat kauneusgurut kuin Caroline Hirons, kauneustoimittajat ympäri maailman ja tuotteet ovat voittaneet lukuisia palkintoja. Tällä kertaa haluan nostaa esille juuri nämä Tata Harperin palkitut tuotteet.

Regenerating Cleanser – Best of Beauty Awards 2015 by Allure

Allure Magazine palkitsi Regenerating Cleanser uudistavan puhdistusvoiteen vuoden 2015 Best of Beauty Awardseissa kategoriassa Natural Wonders. Perusteluina palkinnolle oli, että putsari tekee ihosta kirkkaan ja pehmeän sekä poistaa lempeästi kuollutta ihosolukkoa kuivattamatta tai ärsyttämättä ihoa. Valitsin myös itse tämän tuotteen suureen putsarioppaaseeni ja oikeastaan sen vaikutuksiin ei ole lisättävää. Jauhetun aprikoosinkiven mekaanisesti kuorivaa vaikutusta tehostavat greipin ja pajun uutteet, jotka kirkastavat ihoa ja supistavat ihohuokosia sekä syväpuhdistava vaaleanpunainen savi. Ja putsarin tuoksu on taivaallisen herkullinen sekoitus greippiä ja nerolia. Tätä tuotetta ei voi kuin rakastaa ja se on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen lempiputsareistani!

Moisturizing Mask – Beauty Choice Award 2016 by Newbeauty

Newbeauty Magazine valitsi Moisturizing Mask kosteuttavan hoitonaamion Beauty Choice Awardseissa parhaiden ikääntymisen merkkejä hoitavien tuotteiden kategoriassa vuonna 2016. Naamio ehkäisee tehokkaasti kosteuden haihtumista antaen iholle täyteläisyyttä, siloittaen samalla juonteita ja tuoden iholle kasteenomaisen kirkkauden. Naamio on erinomainen tehohoito ikääntyvälle iholle sekä vaikeasta kuivuudesta ja rasituksesta kärsivälle iholle, esimerkiksi paljon matkustaville, jolloin iho joutuu todella suuren rasituksen alaiseksi lentokoneen tai junan ilmastoinnista sekä aikaeroista ja ilmastonvaihteluista johtuen.

Hyaluronihappo on yksi naamion avain raaka-aineista yhdessä superkosteuttavien xylitolin, anhydroxylitolin sekä xylitylglucosiden kanssa – tämä kombinaatio on huipputehokas ja suosittu yhdistelmä syväkosteuttavissa tuotteissa. Naamio on tarkoitettu käytettäväksi yöllä, jolloin siitä saa maksimaalisen hyödyn ja pitkäkestoisen vaikutuksen irti. Aamulla iho on levänneen ja kirkkaan näköinen, juonteet madaltuneet ja iho tuntuu ihanan kosteutetulta. Naamiota voi käyttää myös päivittäisenä SOS-tuotteena esimerkiksi juuri tähän aikaan vuodesta, kun ilma on edelleen kuivaa ja kylmää ja etenkin rannikolta mereltä puhaltava hyytävä viima kuivattaa ihoa. Päivittäin käytettynä levitä naamiota kasvoille ja kaulalle 2-3 pumpun painallusta, anna vaikuttaa 10-15 minuuttia ja pyyhkäise ylimääräiset naamiot pois vanulapulla.

Rejuvenating Serum – Best Beauty Buys 2016 by InStyle

Vuonna 2016 InStyle Magazine palkitsi Rejuvenating Serum kollageeniseerumin Best Beauty Buys Awardeissa parhaana luonnonkosmetiikan anti-age seerumina. Tämä seerumi parantaa tehokkaasti ihon kimmoisuutta, siloittaa juonteita, kosteuttaa sekä kirkastaa ihon väriä. Seerumin koostumuksesta huomaa, että se on suunnattu jo selkeästi ikääntymisen merkeistä kärsivälle iholle, joka on alkanut veltostua ja juonteet syventyä. Tuotteen koostumuksessa yhdistyvät teknisyys ja tehokkuus sopivassa suhteessa, kunnon anti-age tuotteelle tyypillistä lempeää napakkuutta, mutta siitä ei jää kuitenkaan iholle epämiellyttävän tahmeaa pintaa.

Narsissi-, taateli-, gotu kola-, raate- ja tupsulaventeliuutteet eliminoivat vapaita radikaaleja korjaten niiden aiheuttamia soluvaurioita, kirkastavat ihoa sekä siloittavat juonteita. Paju-uute ehkäisee ihon tukkoisuutta ja supistaa ihohuokosia. Hyaluronihappo kosteuttaa ihoa ja tasoittaa juonteita. Aloe vera -mehu, ruusuvesi ja mangovoi uudistavat ihoa ja luovat seerumille tehokkaasti kosteuttavan ja ravitsevan pohjan. Seerumia on saatavilla kahdessa koossa ja se on Tata Harperin tuotteiden kulmakivi ikääntyvän ihon hoidossa noin 40-vuotiaasta ylöspäin tai kuurina nuoremmalle iholle, jolla esiintyy ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä. Seerumi kannattaa käyttää yhdessä Hydrating Floral Essence kasvoveden kanssa ja levittää se aavistuksen kosteahkolle iholle.

Concentrated Brightening Serum – Best of Beauty Awards 2014 by Allure

Supernatural Collection on Tatan luksustuotelinja, jonka tuotteet sisältävät maksimaalisen määrän vaikuttavia aineita. Vuonna 2014 Allure Magazine valitsi tuotelinjan Concentrated Brightening Serumin parhaaksi seerumiksi Natural Wonders -kategoriassa. Perusteluina valinnalle oli, ettei raati ollut aiemmin juurikaan vakuuttunut luonnonkosmetiikan anti-age tehoista, sillä hyvän tuntuman lisäksi kaivattiin näkyviä tuloksia. Tämä luksusseerumi on suorastaan ultimaattisen tehokas kosteuttaja (etenkin yhdessä linjan ihmekasvoveden kanssa), se kirkastaa ihoa välittömästi, vaalentaa pitkällä aikavälillä pigmenttiläiskiä ja ehkäisee niiden muodostumista. Jos sinulla on taipumusta pigmenttiläiskiin, kannattaa aloittaa tuotteen käyttö juuri nyt, sillä niiden hoidossa ennaltaehkäisy on kaikista tärkeintä. Lisäksi seerumi kiinteyttää ihoa ja siloittaa juonteita, eli sillä on kattavat anti-age vaikutukset.

Vaikuttavia raaka-aineita on runsaasti, tärkeimpinä niistä mainittakoon merilevät, taateli ja tupsulaventeli jotka kosteuttavat tehokkaasti ja sisältävät runsaasti antioksidantteja, kosteuttava ja juonteita siloittava hyaluronihappo sekä suvikello, narsissit ja madonnanliljat, jotka puolestaan vaikuttavat tyrosinaasientsyymin aktiivisuuteen ehkäisten melaniinisynteesiä, eli vaalentaen ja ehkäisten pigmenttiläiskien muodostumista.

Volumizing Lip & Cheek Tint – Most Valuable Products 2015 by Redbook

Redbook Magazine listaa vuosittain hinta-laatusuhteeltaan parhaat tuotteetVuonna 2015 tiukasta 22 kauneusalan ammattilaisesta koostuva raati valitsi listalle Tatan voidemaiset huuli- ja poskipuna monitoiminapit. Herkullisista väreistä koostuvat pigmentit ovat 100% luonnollisia, toisin kuin melko monella jenkkiluonnonkosmetiikan meikkisarjalla, jotka käyttävät myös synteettisiä väripigmenttejä kirkkaiden sävyjen muodostamiseksi. Tata ei kuitenkaan tee kompromissia tässäkään ja värit ovat silti todella mehukkaita. Oma suosikkini on tällä hetkellä sävy Very Popular, joka on kaikille sopiva raikas perussävy, mutta ei lainkaan tylsä. Sävy buustaa ihanasti huulten omaa väriä tehden niistä ihanat mehujäähuulet ja poskilla sävy näyttää puolestaan siltä, kuin olisi ulkoillut raittiissa ilmassa kokonaisen päivän. Tässä on kesämeikin must have -tuote, kun meikkirutiinit haluaa yksinkertaistaa.

Vihreän teen, acai-marjan ja sacha inchin siemenöljyt ravitsevat ja pehmittävät huulia sekä tekevät niistä sileät ja täyteläiset. Tupsulaventeli-, arnica-, purasruoho-, alfalfa-, mesiangervo- ja kehäkukkauutteet kosteuttavat ja korjaavat huulten ihoa sekä ehkäisevät ryppyjen muodostumista. Tuotteessa yhdistyvät täydellisesti meikki- ja ihonhoito – miksi siis edes harkita synteettistä vaihtoehtoa?

Tatalta löytyy huulien hoitoon myös puikossa oleva huulirasva, josta lanseerattiin juuri uusi sävytetty versio Be Smitten – nimensä mukaisesti koukuttavan raikas pinkki sävy. Täydellinen vaihtoehto huulipunalle, joka ehkäisee samalla kosteuden haihtumista huulilta kaakaovoin, mehiläisvahan, avokado- ja aprikoosinkiviöljyn ansiosta.

Tata Harperin kosteusvoiteita ei palkittujen tuotteiden listalta vielä löytynyt, vaikka itse nostaisin ne aivan ehdottomasti sarjan tähtituotteiden joukkoon. Sarjan uusin kosteusvoidetulokas on puhdistavaan tuotelinjaan lanseerattu Clarifying Moisturizer. Koko puhdistava tuotelinja on aivan uusi ja laajenee Suomessakin pian uudella tuotteella, Clarifying Spot Solutionilla, jonka sain itse kunnian testata ensimmäisten joukossa koko maailmassa. Olen äimistynyt sen tehosta ja tuotteesta on luvassa pian perusteellisempi raportti.

Puhdistava Clarifying Moisturizer avaa tukkeutuneita ihohuokosia , puhdistaa ja kirkastaa ihoa, rauhoittaa punoistusta ja kosteuttaa hyvin jättäen ihon kevyesti mattapintaiseksi, mutta pehmeäksi. Voide toimii loistavasti meikin alla ja auttaa ihoa pysymään pidempään mattapintaisena.

Aktiivisista aineista löytyy kosteuttavan ja uudistavan aloe vera -mehun lisäksi puhdistavaa salviavettä. Santelipuu rauhoittaa punoitusta ja ärsytyksiä. Probioottinen Lactobacillus -uute auttaa parantamaan ihon bakteerikantaa ja ehkäisee haitallisten bakteerien kasvua iholla. Prebiootit (alpha-glucan oligosaccharide) puolestaan ruokkivat hyödyllisiä bakteereja. Pajunkuoriuute auttaa avaamaan tukkeutuneita ihohuokosia, sinkki ja kupari nopeuttavat puolestaan tulehtuneiden näppyjen parantumista. Lisäksi voide sisältää pigmenttiläiskien muodostumista ehkäiseviä uutteita, kuten narsissia ja siitakesientä, joten se auttaa myös näpyistä jääviä arpia paranemaan nopeammin ja ehkäisee niiden tummumista. Tatan omilta viljelmiltä tulevat alfalfa, purasruoho ja kehäkukka rauhoittavat, korjaavat ja uudistavat ihoa. Jos ihosi on rasvoittuva ja epäpuhdas, tämä voide ehdottomasti must have!

Jos minun pitäisi palkita tuotteista kolme parasta, olisi listani tällä hetkellä seuraava: 1) Regenerating Cleanser 2) Concentrated Brightening Essence (ihmekasvovesi, josta kirjoitin hetki sitten, postaus löytyy täältä) sekä 3) Volumizing Lip & Cheek Tint sävyssä Very Popular. Lukitsen vastaukseni, koska mielipiteeni saattaa muuttua heti huomenna, rakastan tuotteita niin paljon!

Ilokseni saan kertoa, että Naturelle tarjoaa teille lukijoille kaikista Tata Harperin tuotteista 15% alennuksen koodilla TATA15 verkkokaupasta sekä Bulevardin myymämälästä 30.4.2017 asti. 

Mitkä ovat teidän Tata Harper TOP3-suosikkinne tai toivelistallanne?

Kuvat Mikko Rasila

1

Kauniita unia ja iltasatuja

Nyt tulee pari hyvää vinkkiä hyviin uniin ja ihaniin iltasatuihin.

Yinjoogakurssilaiseni ovat antaneet hyvää palautetta, että tuntien jälkeen yöunet tulevat poikkeuksellisen hyvin. Yinjooga tosiaan rauhoittaa ihanasti ja vain parin kolmen asanan harjoitus ennen nukkumaanmenoa auttaa jo hyville unille. Itse käytän todella paljon  yinjoogassa Magdalena Mecweldin Yinjooga-aplikaatiota, joka on saatavilla sekä iPhonelle että Androidille. Muutama viikko sitten minulla oli vaikeuksia saada unta, mutta sängystä ylös kömpiminen ja yinjooga-harjoituksen tekeminen ei tuntunut myöskään hyvältä, koska olin jo peiton alla. Muistin kuitenkin päivällä tekemästäni yin-harjoituksesta ihanan asennon, side restin, eli rentoutuksen kyljellään, joogabolsteri jalkojen välissä. Se oli erityisen rauhoittava.

Nukun on perinteisten pikkutyynyjen sijasta kunnon hotellityynyillä. Reilu vuosi sitten hankkimani Joutsenen 60×80 cm untuvatyynyt ovat todella muhkeat ja rapisevat. Nappasin toisen tyynyistä jalkojeni väliin ja nukahdin melkein saman tien tyynyä halaten. Siitä lähtien olen nukkunut joka yö jättityyny jalkojen välissä ja uni tulee entistäkin paremmin. Jos kärsit univaikeuksista, niin suosittelen kokeilemaan tätä yksinkertaista kikkaa.

Lisäksi suihkin iltaisin tyynyihin ja lakanoihin Neal’s Yard Remediesin uutta suloisen tuoksuista Goodnight Pillow Mist suihketta, joka jää ihanasti leijailemaan nukkumispesääni ja tyynyihin. Meinaan aina unohtaa sen käytön, mutta pääsiäisenä halusin varmistaa hyvät yöunet joogakurssin vuoksi, ja muistin ottaa sen taas käyttöön. Aromaterapeuttinen suihke sisältää rentouttavaa laventelia, maadoittavaa vetiveriä, tasapainottavaa geraniumia, jännityksiä vapauttavaa ja rauhoittavaa kamomillaa sekä lämmitävää ja rauhoittavaa mandariinia. Rentouttava vaikutus ei todellakaan ole mitään humpuukia, vaan oikeasti toimii, vaikkei nyt sentään minään nukahtamislääkkeenä toimikaan.

Inspiroiduin pääsiäisen joogakurssin myötä kaivamaan kirjahyllystä Bhagavadgitan, joka on ajanlaskun alussa kirjoitettu uskonnollinen ja filosofinen teos, hindulaisuuden luetuin ja tunnetuin teksti. Bhagavadgitan (suomeksi ”Herran laulu” tai ”Siunatun laulu”) sanoma on tänäkin päivänä ajankohtainen ja koskettaa meistä jokaista. Se käsittelee ihmisyyden ja henkisyyden koukeroita, maailman olemusta, tietämisen arvoista tietoa, vaalimisen arvoisia hyveitä sekä henkisen vapautumisen mahdollisuutta.

Voi kuulostaa kenties tylsältä, mutta Bhagavadgita on myös yksi merkittävimpiä tekstejä, mihin törmää joogassa ja joogan kautta olen itsekin siihen tutustunut. Vuonna 2012 olin Thaimaassa Petri Räisäsen joogaretriitillä, missä Måns Broo piti viikon mittaisen joogafilosofia-workshopin, jonka aiheena oli Bhagavadgita. Siitä inspiroituneena hankin teoksen myös itselleni. Bhagavadgitasta on saatavilla myös kommentein varustettuja versioita, joissa avataan tekstin merkityksiä, mutta Måns suositteli hankkimaan nimenomaan tämän Mari Jyväsjärven suoraan sanskritin kielestä suomeksi kääntämän teoksen, jossa ei ole varsinaisia kommentteja ja selityksiä, paitsi alun perusteellisessa johdannossa sekä joitakin säkeitä on avattu teoksen lopussa tarkemmin.

Bhagavadgita sisältää ikiaikaisen viisauden kauniisti kirjoitettuna. Teksti alkaa prinssi Arjunan ja hänen vaununajajansa Krishnan vuoropuhelusta keskellä sotatannerta, mutta kehittyy pian Krishnan pitkäksi yksinpuheluksi, jonka jokainen säe pitää sisällään niin paljon merkityksiä, että kummastelen miten onkin mahdollista mahduttaa niin vähään määrään sanoja niin paljon sanomaa. Kaunis teksti on parasta nautittuna iltalukemisena ja pidän itse juuri siitä, että saan vain lukea lorua eteenpäin ilman kenenkään toimittajan tylsiä kommentteja. Suosittelen lämpimästi, yleissivistävänä teoksena niillekin, jotka eivät joogaa.

Kauniita unia!

Kuvat Katja Kokko

Pillow mist ja saatu maahantuojalta

15

Jooga ja täydellisyyden tavoittelu

Viikko sitten eräs joogaoppilaani avautui minulle tunnin päätteeksi harjoituksessa kokemistaan tuntemuksista. Hän kertoi, että on vaikea keskittyä, koska päässä pyörivät ajatukset siitä, että pitäisi olla parempi ja hän vertaa itseään harjoituksen aikana muihin oppilaisiin kokien itse olevansa surkea. Pitäisi olla voimaa enemmän, kun punnerruskaan ei vielä suju täydellisesti ja pitäisi tehdä ekstravenytyksiä kotona, jotta liikkuvuus paranisi. Harjoituksessa rupeaa vain ärsyttämään, koska pitäisi olla parempi. Hän ei taatusti ole yksin ajatustensa kanssa. Täydellisyyden tavoittelijoita ja suorittajia löytyy astangajoogeista ja muistakin joogeista vaikka kuinka paljon. Siitä, jos jostain on kokemusta myös itselläni ja koska aihe on tärkeä ja siitä on omakohtaisia kokemuksia, halusin kirjoittaa ajatuksiani tästä.

Kaikki meistä eivät ole samanlaisia, joten kaikki eivät ole täydellisyyden tavoittelijoita ja suorittajia. Jotkut ovat puolestaan täysiä löysäilijöitä, menevät aina sieltä miestä aita on matalin eivätkä koskaan tahdo yrittää kovemmin. Siksi tämäkään teksti ei ole ihan kaikille niin osuva.

Ensinnäkin, olet harjoituksessasi juuri siinä, missä sinun kuuluu olla nyt. Tismalleen. Pelkästään hyväksymällä ja ymmärtämällä sen, kaikesta tulee paljon helpompaa ja rennompaa (huomasitko, hartiat putosivat heti alaspäin?). Itsensä vertaaminen muihin on aivan turhaa, sillä jooga on jokaisen oma henkilökohtainen harjoitus, jossa tulee elämän aikana vaikka minkälaisia vaiheita (minä olen joogannut vasta kahdeksan vuotta ja pelkästään näihin vuosiin mahtuu jos jonkinlaista vaihetta). Vaikka joku toinen näyttäisi tekevän täydellisiä asanoita, et voi koskaan tietää, millaisia ajatuksissaan hänen mielessään liikkuu tai miltä hänestä tuntuu. Ehkä hän kamppailee omien negatiivisten ajatusten, henkisten taakkojen ja suorittamisen kanssa. Hyväksy itsesi ja oman kehosi tämän hetkiset kipukohdat sekä rajoitteet. Rakenna harjoitus siltä pohjalta, mikä on juuri sinun kehollesi sopivaa tällä hetkellä. Tiedän, että aluksi harjoitus tuntuu vaikealta ja rankalta, etenkin jos lähtee siitä pisteestä, kuin minä aikoinaan: keho on jäykkä kuin rautakanki ja käsivarret nuudelia.

Täydellisyyden tavoittelu ja suorittaminen ovat lähtöisin vain omasta mielestä, eivät todellisesta sisimmästä. Täydellisyyden tavoittelu on vahingollista omalle itselle. Hyvä uutinen on se, että omaa mieltä voi kehittää joogaharjoituksen kautta. Sehän se syy on, miksi harjoitusta tehdään: jotta päästäisiin kosketuksiin todellisuuden kanssa. Harjoituksen kautta keskittymiskyky ja mielen vakaus paranevat, pikkuhiljaa siitä tulee helpompaa, mutta se edellyttää, että hyväksyy pisteen, missä on juuri nyt, koska sitä oikeampaa paikkaa ei ole. Joten ehdotan, että teet sisäisen sovinnon sen suorittajan kanssa, joka mielessäsi myllertää. Hyväksyt sen, että mieli koittaa piiskata sinua suorittamaan asanoita ja vinyasoja täydellisemmin, mutta koitat olla välittämättä siitä ja keskittyä hengitykseen sekä kehon tuntemuksien huomioimiseen.

Koita suhtautua joogaharjoitukseen oman kehosi ja mielesi tutkimusmatkana, silloin se muuttuu antoisaksi ja kiinnostavaksi. Täydellisyyden tavoittelusta ja suorittamisesta kumpuavat tuntemukset ja ajatukset ovat ikään kuin arvokasta informaatiota tällä matkalla. Voit huomioida ne, mutta koita olla analysoimatta niitä sen enempää. Keskity sen sijaan hengitykseen ja aistimaan kehosi tuntemuksia asanoissa, mutta älä puske itseäsi syvemmälle. Löydä se piste, jossa kehosi rajat tulevat vastaan, peräänny siitä hieman ja hengitä, koita rentoutua. Itselleen kaikista vaikeimmissa asanoissa voi olla pidempään kuin viisi hengitystä (jos teet itsenäistä mysore-harjoitusta), sillä se auttaa rentoutumaan sekä ymmärtämään asanaa ja omaa kehoa paremmin.

Kun minä aloitin astangan, opettajani antoi minulle monta kertaa erilaisia venytyksiä, joita voisin tehdä kotona kireiden lonkkieni avaamiseen. En koskaan tehnyt niitä. En ole koskaan tehnyt mitään ekstraharjoituksia voiman tai liikkuvuuden kasvattamiseksi kotona täysin satunnaisia kertoja lukuun ottamatta, ennen kuin oli pakko: selkäni hajosi. Kun selkä kuntoutui, lopetin liikkeet kuin seinään. Ja kun niska hajosi, oli jälleen kotijumpan aika. Itseään on aivan turha pakottaa tekemään yhtään mitään ylimääräistä vain ollakseen parempi ja kehittyäkseen nopeammin. Halu täytyy lähteä omasta sisimmästä. Loukkaantumisten ja kipujen myötä minun haluni parantua oli niin suuri, ettei tarvinnut paljon käydä keskustelua itseni kanssa kuntouttamisesta. Sen sijaan lonkkien avaamista tai mitään muutakaan ylimääräistä vain edistyäkseni nopeammin en ole tehnyt sen jälkeen. Vasta yinjoogan myötä aloin tehdä astangan lisäksi ”jotain ekstraa”. No, siitähän taisi tulla lopulta osa harjoitustani. Sen jälkeen erinäisestä vetristelystä, yinjooga-sessioista ja kotona venyttelystä tulikin yhtäkkiä luonnollista. Löysin yinjoogasta portin meditaatioon, keinon vetristää ja avata kehoani päivinä, kun energiani ei riittänyt astangaharjoitukseen sekä harjoituksen, jolla löysin turvan ja rauhan omasta sisimmästäni. Samaan aikaan olin elämässäni pisteessä, jossa vuosien henkinen taakka alkoi helpottamaan ja syvempi halu hyvinvointiin panostamisessa oli voimakkaampi, kuin aikoihin. Oma energiani oli muuttunut, elämäni oli muuttunut ja olin aivan uuden elämänvaiheen alussa. Joten oli luonnollista, että elämässäni oli tilaa jollekin uudelle, mitä ei tarvinnut pakottaa.

Jooga kulkee mukana elämän eri vaiheissa ja harjoitus muuttuu sen mukana. Mielestäni sen pitäisi antaa muuttua. Sellaiseksi, joka on omaan elämäntilanteeseen, kehoon ja mieleen sopiva. On hyvä höllentää otetta ja ymmärtää se, ettei ole mitään syytä puskea itseään eteenpäin eikä aina suorittaa harjoitusta samalla pituudella, intensiteetillä ja energialla, vaan antaa sen mukautua omaan elämään. Harjoitusta voi tehdä vaikka koko loppuelämänsä navasanaan saakka! Tämän opettajani Magnus lupasi ystävälleni, joka tuskaili eteenpäin menemisen paineen kanssa – ja se auttoi, hän lopetti suorittamisen ja itsensä piiskaamisen, löysi joogan ilon, jolloin sisäinen halu harjoitukseen heräsi.

Minulla on takana viisipäiväinen Petri Räisäsen ja Juha Javanaisen joogaintensiivi, joka vuotinen pääsiäisperinne. En muista, koska olisin viimeksi harjoitellut viisi päivää putkeen täyttä harjoitustani taaksetaivutuksineen kaikkineen. Niin monta vuotta kehossani on ollut erilaisia kipuja ja vaivoja, kaikenlaista, joka on pakottanut pysähtymään ja opettelemaan kärsivällisyyttä, tutustumaan itseeni. Hyväksymään itseni, lopettamaan suorittamisen ja aloittamaan syväsukelluksen omaan kehoon ja mieleen. Intensiivin kahden ensimmäisen päivän aikana alaselkäni ilmoitteli tuttuun tapaan olemassa olostaan. Tunnistin kivun lähteeksi pakarat, jotka ovat olleet jumissa jo pitkään. Katselin ympärilläni joogaavia tuttuja naamoja, joiden kanssa olen vuosien ajan käynyt samoilla kursseilla. Moni heistä teki joskus paljon lyhyempää harjoitusta kuin minä, mutta nyt suurin osa oli paljon pidemmällä. Mietin, että jos olisin harjoitellut säntillisemmin viime vuodet, olisin nyt varmaan yhtä pitkällä. Mutta elämässäni tuli pitkä vaihe, jossa oma energiataso ja jaksaminen oli pakko punnita uudelleen. Lakata tavoittelemasta täydellistä harjoitusta. Tehdä sen, minkä koin hyväksi.

Jatkoin harjoitusta tunnustellen alaselkääni ja pakaroitani. Istumasarjan puolessa välissä alaselän tuntemus katosi. Se tuli jokaisena päivänä harjoituksen alussa uudelleen, mutta kehon tuntemuksia seuraamalla sain sen joka päivä häviämään yhtä nopeammin ja löysin sen sijaan paljon mielenkiintoisia uusia tuntemuksia, sain tilaa ja pituutta, johon minulla ei ole ollut kosketusta aiemmin. Mietin, että mitä olen saanut ja oppinut vuosina, jolloin lakkasin olemasta kello kuuden säntillinen aamujoogi, joka tekee aina saman mittaisen harjoituksen eikä lintsaa yhdestäkään vinyasa-nostosta ja on ärtynyt sekä väsynyt koko loppupäivän.

Pähkinänkuoressa sanottuna, olen löytänyt joogasta keholleni sopivan terapiamuodon, jolla pystyn avaamaan monia vaivoja ja tukoksia kehostani. Kehoni, mieleni ja energiani ymmärrys on kasvanut huimasti. Olen löytänyt kosketuksen moniin syviin lihaksiin ja kestävyyteni on parantunut huomattavasti. Olen oppinut seuraamaan hengitystäni ja antaa sen johdattaa liikettä, ymmärtänyt sen tärkeyden. Olen oppinut valtavasti asanoiden linjauksista sekä niiden merkityksestä. Olen oppinut olemaan tuhlaamatta energiaani yli voimavarojeni. Olen tullut rennommaksi ihmiseksi, joka hyväksyy paremmin itsensä ja on avoin ja lempeä toisille. Olen rakentanut perusasioita harjoituksessani pohjalle, jota en vaihtaisi kuuna päivänä kymmeneen uuteen asanaan. Joten ehdotan, että jos sisälläsi huutelee ankara täydellisyyden tavoittelija, hyväksyt sen missä olet ja aloitat tutkimusmatkasi tekemisen siitä pisteestä, keskityt perusasioihin. Petrikin puhui eilen kokonaisen workshopin verran yksinkertaisen ja lempeän harjoituksen tärkeydestä. Allekirjoitan kaiken ja voin käsi sydämellä sanoa, että myös sisäistän.

Kiitin tänään Juhaa mahtavasta kurssista, josta jäi itselleni käteen valtavasti hyvää. Koko keho tuntuu kevyeltä, pehmeältä ja vahvalta. Oloni on rento, ajatus kirkas ja energiataso hyvä. Kerroin etten muista milloin viimeksi olisin viisi päivää putkeen tehnyt näin pitkää harjoitusta. Juha kommentoi, että niin ja jaksoit vieläpä tehdä todella huolellisesti. Niinpä, tämä on yksi parhaista asioista, mitä olen asanaharjoituksesta saanut kaiken kamppailun jälkeen. Keskittyminen ja kestävyys, fyysisesti ja henkisesti, sen sijaan, että olisin harjoituksen jälkeen kaikkeni antanut kärttyinen rusina.

Eri asia sitten onkin, miten tätä kaikkea osaa ja kykenee viedä eteenpäin oppilaille, me kaikki olemme niin erilaisia. Mutta koen valtavaa kiitollisuutta, että saan jakaa asioita omien kokemuksieni kautta, kiitos siis kaikille oppilailleni. On tämä mahtava harjoitus, mielenkiinnolla odotan, mitä seuraavaksi on vastassa.

Onko teidän joukossanne täydellisyyden tavoittelijoita ja suorittaja-joogeja?

Kuvat Dorit Salutskij

19

Kevään helein meikki

Kaupallinen yhteistyö: House of Organic, sisältää alekoodin

Englantilainen Lily Lolo on monien rakastama luonnonkosmetiikkameikkisarja, jossa yhdistyvät innovatiiviset, laadukkaat ja runsaspigmenttiset tuotteet sekä edullinen hinta. Olen kokeillut aiemmin sarjan mineraalimeikkejä, jotka olivat hyviä ja niillä sai aikaan kaunista jälkeä. Tykästyin varsinkin jauhemaisiin kimalleluomiväreihin, jotka ovat erityisen kauniita kesällä päivettynyttä ihoa vasten, mutta olen kuitenkin arjessa ennemmin kiinteiden, nestemäisten ja voidemaisten tuotteiden ystävä.

Nykyisin meikkaan todella luonnollisesti ja pehmeästi. Meikkipohjaa käytän päivittäin ja talvisin pidän pikkuisen peittävämmästä meikkivoiteesta, sillä se freesaa vaaleaa ja kalpeaa ihoa, mutta myös suojaa viimalta ja pakkaselta. Keväällä päivitän meikkipohjan kevyempään, CC- tai BB-voiteeseen tai sävyttävään päivävoiteeseen. Viime kesänä olin niin ruskettunut, ettei meikkiä kaivannut, kuin olemattoman sipaisun verran.

Käytän päivittäin erilaisia kuultotuotteita, poskipunaa ja varjostusväriä, mutta hyvin pehmeällä kädellä ja puuterin kanssa less is more, jotta ihosta ei tule tunkkaisen näköinen, vaan aavistuksen glossy. Ihon kuullot ja kolmiulotteisuus on kaunista, mutta noin kymmenesosana siitä, mitä Kim Kardashianilla – jokaisella meistä on eri maku ja tyyli, Kimin tyyli sopii toki hänelle.

Sama koskee silmämeikkiä. Pidän kuulloista, valoista ja varjoista, mutta pehmeydestä. Talvisin luomivärin käyttö ei kiinnosta, vaan minulla luomivärit ovat kevään, kesän ja syksyn juttu. En myöskään pidä tarkoista rajauksista, vaan luomivärillä tehdystä pehmeästä rajasta ja sutatusta silmänrajauskynästä. Ripsiväriä tykkään sen sijaan käyttää paljon, mutta toisaalta kesällä saatan vain taivuttaa ripset ja olla ilman ripsiväriäkin. Pienillä jutuilla vaihtelu on mukavaa.

Kulmakarvani ovat luonnostaan tummat ja erittäin tuuheat. Nypin niistä pahimmat hajakarvat melkein päivittäin, mutta välillä kulmat saattavat silti alkaa rehottamaan todella paksuina, jos en ole pitänyt huolta mallista. Muutama vuosi sitten paksut ja voimakkaat kulmakarvat kiinnostivat, nykyisin vain harjaan karvat ojennukseen, enkä jaksa enää täyttää vasemmassa kulmassa olevaa koloakaan, jossa on arpi, kun amsterdamilainen dj mottasi minua silmäkulmaan kymmenen vuotta sitten (ystävän neuvo: jos koskaan eksyt amsterdamilaiselle klubille, älä vahingossakaan käy esittämässä dj:lle biisitoiveita).

Jos nykyään räväytän meikillä, teen sen joko luomivärillä (haha, ylipäätään käyttämällä luomiväriä) tai huulipunalla. Huulet saavat olla vaikka tummanvioletit, mutta tällöin pidän silmämeikin yleensä vain ripsivärissä tai vaaleassa luomivärissä. Jos käytän luomivärejä, valitsen luonnollisen sävyn huuliin. Kostean näköinen nudehuulikiilto on kiinnostanut jo vuoden päivät sekä oman huulen värin korostaminen hennosti, ei sen peittäminen.

Tällä reseptillä lähdin loihtimaan kevään heleintä meikkiä Lily Lolon tuotteilla, jotka ovat juuri rantautuneet myyntiin House of Organicsiin. Valitsin meikkiin tällä kertaa sarjan kiinteitä ja voidemaisia tuotteita jauhemaisten sijasta, sillä niitä on hehkutettu ympäri maailmaa luonnonkosmetiikkablogeissa.

Tähän meikkiin tarvitset Lily Lololta seuraavat tuotteet:

BB-voide (minä käytin sävyä Light)

Eye Primer silmämeikinpohjustaja sekä tummien silmänalusten peittäjä

Illuminator korostuspuuteri sävy Champagne

Mineraaliposkipuna sävy Juicy Peach

Luomiväripaletti sävy Laid Bare

Natural Mascara

Huulipuna sävy Parisian Pink

Huulikiilto sävy Clear

Yllä kuva lähtötilanteesta, eli kasvot ilman meikkiä kosteutettuina ja hoidettuina.

Näin toteutin meikin:

1. Ensin levitin koko kasvoille (myös silmäluomille) BB-voiteen, jonka koostumus on niin kevyt, että se levittyy parhaiten sormilla. Muista häivyttää huolellisesti rajat leuan alle. Yläluomille ja tummiin silmänalusiin levitin Eye Primer paletin keltaista sävyä. Kiinnitin meikkipohjan sipaisemalla isolla siveltimellä kasvoille kevyesti irtopuuteria (mikä tahansa luonnonkosmetiikan irtopuuteri käy, Lily Lololta ei löydy omaa).

Alla kuva kasvoista BB-voiteella. Kuten näkyy, lopputulos on ihanan luonnollinen ja läpikuultava. Aivan kuin kasvoilla ei olisi juurikaan meikkipohjaa. Tämä onkin täydellinen tuote kesää kohti mentäessä, kun pohjan kanssa saa alkaa taas keventämään. Väri on myöskin tismalleen oikea, eikä siitä jäänyt lainkaan rajoja. BB-voide on hieman läpikuultava, jonka vuoksi se sulautuu hyvin monen sävyiseen vaaleaan ihoon. Sävy Light on kellertävä, eli juuri täydellinen.

2. Seuraavaksi levitin poskipunan. Jos käytän varjostuksia, levitän sen ensin ja sitten poskipunan. Vasta viimeisenä korostusvärin. Jotkut tekevät eri järjestyksessä, minä tykkään tehdä näin. Poskipunissa suosin persikkaisia ja koralleja, lämpimiä sävyjä. Valitse kylmä sävy, jos ne sopivat paremmin omaan väritykseesi tai mieltymyksiisi. Suosi heleää ja kirkasta sävyä. Minä valitsin tähän meikkiin jauhemaisen mineraaliposkipunan sen täydellisen sävyn vuoksi, väri on nimensä mukaisesti mehukas persikka ja pidän sen satiinisesta pinnasta, jossa ei ole kuultoa.

Poskipunan oikean kohdan löydät, kun hymyilet peilille, tällöin saat poskipäät esiin. Aseta sivellin poskipäälle ja levitä väri kevyin vedoin kohti korvan yläreunaa (älä levitä väriä ohimoille ja vältä pystysuoraa palkkia). Poskipunan levityksessä liike saa olla kevyesti pyörivää, mutta aina ylös- ei alaspäin (koska tarkoitus on nostaa piirteitä, ei valahduttaa).

3. Poskipunan jälkeen sipaisin kasvoille korostusvärin. Tämä olikin aivan ihana tuote (rakastan erilaisia korotusvärejä) ja pitkästä aikaa ihanaa vaihtelua puuterimaisessa muodossa, olen nimittäin käyttänyt todella pitkään pelkästään voidemaisia korostusvärejä. Korostusvärit tuovat kasvoille heleän wau-efektin ja siksi rakastan niitä. Yleisin kysymys meikkiäni (tai ihoani) koskien onkin, ”mitä ihanaa sinulla on kasvoillasi?”. Vastaus: kuultotuotetta.

Korostus- ja kuultotuotteiden kanssa vähemmän on ehdottomasti enemmän (vaikka myönnän, joskus vähän hulahtaa). Puuterimaisen korostusvärin levittämiseen paras on pulleahko ja ilmava sivellin. Minä käytin Everyday Mineralsin pitkäharjaista häivytyssivellintä, joka toimii itse asiassa paremmin kuultopuuteriin kuin luomivärin häivitykseen, johon sen harjakset ovat aavistuksen liian pitkät.

Levitä korostusväriä kevyesti nenänvarteen (huom. ei koko matkalta, ainostaan nenän keskiosaan), pieni sipaisu amorinkaaren yläpuolelle, kulmaluulle, silmän sisänurkkaan sekä poskipään yläpuolelle, mutta ei silmän alle, vaan suoraan poskiluun päälle tai aavistus sen yläpuolelle.

4. Meikkipohja on nyt valmis, joten on aika siirtyä silmämeikkiin. Laid Bare luomiväripaletissa on käytännössä kaikki luomivärisävyt, mitä elämäni aikani tarvitsen kuultavina (lisäksi tarvitaan toki erikseen samat sävyt mattana sekä ekstrakiiltävinä!). Kylmien sävyjen ystäville löytyy Pedal to the Metal tai Smoke & Mirrors -paletit.

Ensin sekoitin keskenään paletin kahta vaaleinta sävyä ja levitin värin silmän sisänurkkaan, vähän vajaa silmän puolen väliin saakka. Alla kuva siitä.

5. Vaalean värin levityksen jälkeen sotkin keskenään paletin kolmatta ja neljättä sävyä. Blendasin ne ensin kädellä ja levitin tämän jälkeen silmän ulkonurkasta aloittaen koko liikkuvalle luomelle ja häivytin yhteen vaalean sävyn kanssa. Värien välille ei tulisi jäädä selkeää rajaa, vaan värit saavat liukua toisiinsa (pidän itse tällaisesta meikistä). Häivytin värin luomivaon yläpuolelle, siihen kannattaa käyttää pulleaa häivytyssivellintä.

Lopuksi levitin tummempaa väriyhdistelmää litteällä luomivärisiveltimellä alaripsien tyveen melko leveästi (etenkin ulkonurkasta) silmän sisänurkkaa kohti vaalentaen. Muista yhdistää tumma väri ulkonurkasta yläpuoleen. Alla kuvat näistä vaiheista.

6. Silmämeikin voi halutessaan jättää tällaiseksi (kuva yllä) tai tummentaa vielä ripsien tyveä ikään kuin tekisi rajauksen luomivärillä ripsien tyveen. Tähän käytin paletin toiseksi tumminta sävyä ja levittämiseen Everyday Mineralsin töpökkäsivellintä, joka on täydellinen ripsien tyvessä työskentelyyn.

Aloita levitys ulkonurkasta ja levitä tummaa väriä ripsen tyveen noin silmän puoleen väliin saakka häivyttäen. Töpsäytin värin jämät alaripsien tyveen ulkonurkkaan.

7. Sitten taivutin ripset ja harjasin niihin huolellisesti monta kerrosta mustaa ripsiväriä. Alaripsiin riittää kevyempi kerros. Ripsivärikuvista näkee hyvin, kuinka kauniisti luomivärit kuultavat ja miten kolmiulotteinen vaikutelma niillä syntyy ilman vahvoja ja selkeitä rajoja.

8. Viimeinen silaus syntyy huulimeikistä. Töpötin ensin huulille sormella huulipunan Parisian Pink -sävyä, jonka läpikuultava väri korostaa hyvin kauniisti huulen luonnollista sävyä. Tämä sävy on neutraali, ei kylmä eikä lämmin, joten se sopii kaikille.

Huulikiilto on lopuksi kuin piste iin päälle. Sävy on aavistuksen läpikuultava herkullinen persikka, joka toimii huulipunan päällä täydellisesti. Huulikiillossa ei ole helmiäishippusia, vaan siitä tulee ihanan kostean näköinen pinta.

Tadaa, lopullinen tulos olisi tässä. Alimmaisena vielä muistin virkistyksenä kuva meikittömistä kasvoista. Mitä pidätte lopputuloksesta? Minä pidän, paljon! 

Jos innostuit tästä meikistä tai Lily Lolo muuten kiinnostaa, House of Organic tarjoaa kaikista Lily Lolon tuotteista 15% alennuksen verkkokaupastaan koodilla LILYLOLO maanantaihin 24.4.2017 saakka.

Kuvat Mikko Rasila

36

Genuine Beauty Guide: suuri putsariopas

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Ihon puhdistus on kauneudenhoitorituaaleista minulle kaikista rakkain. En koskaan kyllästy kokeilemaan uusia puhdistusaineita, mutta olen silti vankasti uskollinen muutamille loistoputsareille, jotka ovat viime vuosien varrella päätyneet yhä uudelleen ja uudelleen peilikaappiini ja saaneet ihoni voimaan entistä paremmin. Kokosin yhteen kaikki rakastamani sekä hyväksi toteamani putsarit eri hintakategorioista kaikille ihotyypeille. Päivitän opasta aina uusien loistotuotteiden löytyessä, joten kannattaa tallentaa sivu kirjanmerkkeihin, niin löydät sen tarvittaessa helposti. Kaikista kategorioista ei ole toistaiseksi löytynyt edullista vaihtoehtoa. Lisäksi oppaan lopusta löytyy muutama putsarihelmi, joita on koostumuksensa puolesta vaikea laittaa mihinkään kategoriaan, joten ne ovat omana villinä osastonaan mukana.

Ihon puhdistaminen aloittaa ihonhoidon

Ihon puhdistamiseen liittyy paljon virheellisiä käsityksiä ja puhdistusrituaalin kanssa hutiloidaan lähes aina. Ihon puhdistaminen aloittaa koko ihonhoidon ja luo pohjan sille. Se valmistelee ihon hoitotuotteille, mutta puhdistaminen on jo hoitoa. Yksi virheellisistä käsityksistä liittyy siihen, miltä ihon kuuluisi tuntua puhdistuksen jälkeen. Moni kuvittelee, että puhdas iho on lähes narisevan puhdas, eikä saa tuntua lainkaan öljyiseltä. Moni luulee, että epäpuhtauksien ja rasvaisen ihon hoidossa tärkeintä on ihon huolellinen peseminen, jotta epäpuhtauksia ei syntyisi.

Vaikka ihon puhdistaminen on tärkeää ja siinä kuuluu olla huolellinen, se ei tarkoita pesevillä aineilla ihon rasittamista. Saippua, puhdistusvaahdot ja -geelit pesevät ihoa suojaavan hydrolipidikalvon (eli happovaipan) pois iholta, joka on ”ihon omaa kosteusvoidetta”, sitä suojaava hapan kalvo ja sen tasapaino sekä tukeminen on yksi ihonhoidon tukipilareista. Putsari, joka sisältää runsaasti peseviä aineita, pesee tämän tärkeän happovaipan pois. Tällöin ihon entsyymitoiminta häiriintyy ja iho joutuu pitkittyneeseen ”hätätilaan”, joka johtaa ihon rakenteesta ja kunnosta riippuen ihon pintakuivuuteen, karheuteen, kuivumiseen, ihon ”paksuuntumiseen” tai ”kilpimäisyyteen” sekä mahdollisesti erilaisiin iho-ongelmiin. Kun ihon pinnasta tulee pintakuiva kilpi, siitä ei mene mikään sisään eikä mikään tule ulos ja erityisesti epäpuhtauksien hoito vain pitkittyy, iho on kuin stressin alla.

Älä hutiloi

Ihon kuuluisi tuntua puhdistamisen jälkeen pehmeältä ja joustavalta, ei kireältä ja kuivalta. Puhdistuksessa tulee olla huolellinen hutiloimisen sijasta eikä sitä tulisi koskaan tehdä suihkussa, vaan rituaaliin paneudutaan kunnolla jo ennen suihkua. Levitä putsari kuivalle iholle ja hiero sitä huolellisesti kasvoille, kaulalle ja decolteelle 1-2 minuutin ajan, jotta puhdistusaine tunkeutuu kunnolla ihohuokosiin puhdistaen meikin ja epäpuhtaudet perusteellisesti. Putsarin ihoa hoitavat ja aktiiviset aineet pääsevät myös tällöin vaikuttamaan ihoon. Puhdistusaineen hieronta tehostaa ihon mikroverenkiertoa ja ihon aineenvaihduntaa aloittaen ihonhoitorituaalin tehokkaasti ja tehden ihon vastaanottavaiseksi muille hoitotuotteille.

Kostuta lopuksi sormenpäät veteen ja emulgoi putsari vähitellen pois iholta pyörivillä liikkeillä ja taputtele kasvot kuivaksi puhtaaseen pyyhkeeseen. Voit myös poistaa putsarin kostealla musliiniliinalla pyyhkimällä, joka tehostaa puhdistusta antamalla iholle hellävaraisen kuorinnan. Pitkällä aikavälillä liina vähentää tehokkaasti myös mustapäitä. Musliiniliinaa ei kuitenkaan tule käyttää iholle, jolla on koholla olevia kipeitä tai tulehtuneita finnejä eikä herkälle, ärtyneelle ja hyvin ohuelle iholle.

Puhdistusöljyt

Puhdistusöljyjä löytyy kahdenlaisia: vedellä pois huuhtoutuvia ja liinalla pyyhittäviä. Puhdistusöljyt, jotka voi huuhtoa pois vedellä, sisältävät pinta-aktiivisia aineita, joiden ansiosta ne emulgoituvat iholta vedellä. Laadukas puhdistusöljy sisältää luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja minimaalisen vähän kasviöljyjä hajottamalla johdettuja esteriöljyjä. Ihonhoidollisia vaikutuksia voi tehostaa maseroiduilla yrttiöljyillä tai eteerisillä öljyillä. Öljypuhdistus poistaa paksuimmankin vedenkestävän meikin kasvoilta ja silmistä sekä hoitaa ja ravitsee ihoa. Pidemmällä aikavälillä ihon väri kirkastuu ja sen pinnasta tulee pehmeä ja sileä.

Puhdistusöljy sopii käytettäväksi sellaisenaan tai osana kaksoispuhdistusta. Kaksoispuhdistuksessa öljyn päälle hierotaan puhdistusmaito ja koko komeus poistetaan vasta lopuksi yhdellä kertaa vedellä tai musliiniliinalla. Jotkut puhdistavat öljyn ennen kakkosvaiheen maitoa, tämäkin on aivan ok metodi. Kaksoispuhdistus on hellävarainen, mutta tehokas tapa puhdistaa iho todella perusteellisesti ilman hydrolipidikalvon vaurioittamista.

Mille ihotyypille sopii?

Puhdistusöljy ehkäisee tehokkaasti ihon kuivumista, jonka vuoksi se sopii erityisen hyvin kuivalle, ohuelle ja ikääntyvälle iholle sekä atooppiselle iholle ja couperosalle. Lisäksi puhdistusöljy on erinomainen valinta normaalille, seka- ja kuivarasvaiselle iholle. Akneiholle ja rosacealle puhdistusöljy ei välttämättä ole paras valinta, mutta iho-ongelmien hoitoon ei ole yhtä ja oikeaa tapaa, ja jotkin aknetapaukset voivat myös hyötyä öljypuhdistuksesta.

Puhdistusöljy on auttaa myös puhdistamaan matkoilla aurinkovoiteen syvältä ihohuokosista yhdessä musliiniliinan tai puhdistusmaidon kanssa.

Parhaat öljyputsarit

Luksus 

Tata Harper Nourishing Oil Cleanser: tämä öljyputsari on ollut suosikkini sen lanseerauksesta lähtien ja edelleen nimeän sen ykköseksi helppokäyttöisyytensä vuoksi. Putsari nimittäin huuhtoutuu helposti pois iholta ja erityisesti talvella rakastan käyttää sitä sellaisenaan, mutta parhaimmillaan se on yhdistettynä Tatan Refreshing Cleanseriin tai kuorivaan Regenerating Cleanseriin. Tämän kanssa ei tarvitse erikseen silmämeikinpoistoainetta, sillä se ei ärsytä silmiä ja sillä voi hieroa myös silmämeikit. Auringonkukka-, oliivi-, aprikoosinkivi- ja jojobaöljyn muodostamaa pohjaa on rikastettu Tatan oman viljelmien alfalfalla, arnikalla, kehäkukalla, raunioyrtillä, purasruoholla sekä rohtosalkoruusulla, jotka rauhoittavat ja ravitsevat ihoa.

In Fiore Illuminating Cleansing Essence: In Fioren öljyputsari on silkkaa nautintoa ja ylellisyyttä. Raaka-aineluettelo kertoo myös, mistä hinta on peräisin ja tämä on ehdottomasti kokeilemistani öljyputsareista laadukkain, hoitavin ja ravitsevin. Viinirypäleensiemen-, jojoba- ja risiiniöljyt muodostavat putsarille täydellisen pohjan, sellaisen, jonka valmistaisin myös omaan öljyputsariini. Hoitavuutta on tehostettu lisäksi eteerisillä öljyillä, joiden ansiosta putsari on myös aromaterapeuttinen nautinto, täydellinen kauneusmeditaatio. Tätä öljyä ei voi huuhtoa vedellä, joten se tarvitsee kaverikseen musliiniliinan, mutta tarkoitus on yhdistää se In Fioren puhdistusmaitoon, sillä ne muodostavat yhdessä merkin kulttimaineessa olevan 4-2-4 puhdistusmetodin. 

Max & Me Purity and Grace Oil Cleanser: puhdistusöljyjen luksusta, joka on valmistettu kallisarvoisista ja erittäin hoitavista luomuviljellyistä aprikoosinkivi-, marula-, tamanu- ja seesamiöljyistä, jotka ravitsevat ihoa tehokkaasti omega-rasvahapoilla, antioksidanteilla ja vitamiineilla. Hoitavuutta tehostavat vielä runsaasti betakaroteenia sisältävä tyrniöljy sekä nerolin, laventelin, katajan, seetrin ja iisopin eteeriset öljyt, jotka puhdistavat ja kirkastavat ihoa, rauhoittavat tulehduksia sekä virkistävät ja puhdistavat mieltä.

Patyka Biokaliftin Remarquable Cleansing Oil: Patykan puhdistusöljy on luksusputsarien edullisin ja siinä on aivan ihanan silkkinen koostumus. Öljypohjan muodostavat ohuet seesamiöljy ja aprikoosinkiviöljy sekä auringonkukkaöljy ja hasselpähkinäöljy. Tehoaineina tuotteesta löytyy rauhoittavaa mäkikuismaa ja bisabololia, antioksidanttipitoista kaktusviikunaa sekä ravitsevaa ruusunmarjaöljyä. Tässä öljyputsarissa on loistava hinta-laatusuhde!

Keskihintainen 

Juice Beauty Stem Cellular Cleansing Oil: omenan, sitruunan ja viinirypäleen kantasoluilla rikastettu puhdistusöljy sisältää runsaasti antioksidantteja sekä C- ja E-vitamiineja, jotka auttavat kirkastamaan ihon sävyä. Silkkinen puhdistusöljy huuhtoutuu lämpimällä vedellä iholta, mutta omassa käytössäni olen todennut, että musliiniliinan kanssa tämä öljy poistuu parhaiten. Uimahallissa tykkään tosin huuhtoa tämän vain vedellä, jolloin sitä jää aavistus ihon pinnalle suojaamaan klooriveden tuhoilta. Tässä putsarissa ovat hinta ja laatu erittäin kohdallaan.

Edullinen 

Sante Granaattiomena Meikinpuhdistusöljy: todella edullinen, mutta hintaansa nähden uskomattoman laadukas öljypuhdistus, joka tosin myydään pienessä 100 ml pullossa. Tämä putsari ei huuhtoudu vedellä. Öljy sisältää mm. soija-, risiini-, jojoba- ja manteliöljyä sekä antioksidanttipitoista granaattiomenauutetta. Todellinen Cheap & Chic -helmi!

Puhdistusbalmit

Puhdistusbalmit ovat käytännössä huoneenlämmössä kiinteässä muodossa olevaa öljyä, joka sulaa ihon lämmöstä nestemäiseksi. Balmin tekevät kiinteäksi niiden sisältävät kasvivahat, kuten kaakaovoi, mangovoi tai sheavoi. Puhdistusbalmit voivat olla öljyputsareiden tapaan musliiniliinalla pyyhittäviä, tai iholta pois huuhtoutuvia, jos ne sisältävät pinta-aktiivisia aineita.

Jotkin puhdistusbalmit toimivat myös monitoimituotteena ja niitä voi käyttää myös naamiona tai hoitavana balsamina iholle. Tällaisia ovat esimerkiksi May Lindstromin The Honey Mud, joka toimii naamiota ja Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balm, jota voi käyttää myös ihoöljyn tavoin iholle jätettävänä hoitotuotteena.

Mille ihotyypille sopii?

Puhdistusbalmit sopivat parhaiten kuivalle, ohuelle, ikääntyvälle, normaalille, seka- ja kuivarasvaiselle iholle sekä atopialle ja couperosalle. Aknelle ja rosacealle en valitsisi puhdistusbalmia, mutta tässäkin on hyvä muistaa jokaisen ihon yksilöllisyys.

Parhaat puhdistusbalmit

Luksus 

May Lindstrom The Honey Mud: kun tätä kinuskilta tuoksuvaa puhdistusvanukasta on kerran kokeillut, paluuta ei oikein ole. Tämä ei ole koostumukseltaan samanlaista balmia, kuin perinteisen rasvaiset balmit, joka johtuu sen sisältämästä hunajasta ja savesta. Hämmentävää kyllä, vaikka tuote ei sisällä raaka-aineluettelon mukaan emulgaattoria, se on helppo huuhtoa vedellä. Tämä putsari sopii kaikille ihotyypeille ja on niin omanlaisensa, että se sopisi kenties paremmin kategorioimattomien putsarien joukkoon, mutta olkoot nyt tässä. Tämä on kenties kaikkien aikojen paras putsari. Paaaaaljon enemmän, kuin vain putsari, tiedät sen, kun kerran kokeilet.

Mahalo The Unveil: key lime pien tuoksuinen erittäin hoitava puhdistusbalmi, joka huuhtoutuu ihanan helposti pois iholta. Kirkkaanvihreä balmi on hyvin riittoisaa ja sisältää todella tiivistetyssä muodossa runsaan joukon ihoa pehmittäviä, puhdistavia ja rauhoittavia raaka-aineita, joten sen hoitavuudesta kannattaa ottaa kaikki irti ja suorittaa puhdistusrituaali antaumuksella. Aktiivisten aineidensa vuoksi tämä putsari ei sovi silmämeikin poistamiseen, sillä se voi kirvellä silmiä.

Keskihintainen

Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm: rakastettu kulttituote villiruusubalsami pystyy melkein mihin vain: puhdistukseen, naamioksi, arpivoiteeksi, anti-agevoiteeksi, pigmenttihäiriöiden hoitoon… pitkä lista vain jatkuu. Putsarina se tarvitsee kaverikseen musliiniliinan, jollainen tuleekin mukana pakkauksessa. Must have tuote myös matkoille monikäyttöisyytensä vuoksi.

Puhdistusmaidot

Puhdistusmaito on ohutta, juoksevaa emulsiota, jonka pohjana toimivat kasviöljyt sekä jokin neste, yleensä vesi, jokin kukkaisvesi tai esimerkiksi aloe vera -mehu. Puhdistusmaito sisältää emulgaattorin, jonka avulla se huuhtoutuu veden kanssa pois iholta, mutta poistamiseen voi myös käyttää musliiniliinaa. Puhdistusmaito on hyvin hellävarainen ihon hydrolipidikalvolle, eikä se kuivata ihoa. Tuhti meikki ei kuitenkaan välttämättä irtoa puhdistusmaidolla. Tällöin puhdistuksen voi suorittaa joko kahteen kertaan tai poistaa meikin ensin puhdistusöljyllä, eli tehdä iholle kaksoispuhdistuksen.

Mille ihotyypille sopii?

Puhdistusmaito sopii hyvin kaikille ihotyypeille. Aknelle, rosacealle, POD:lle sekä rasvaiselle iholle, jolla esiintyy runsaasti epäpuhtauksia, suosittelen puhdistusmaitoa mieluummin, kuin öljyjä tai balmeja, sillä ne on helppo levittää ja huuhtoa pois iholta kevyesti aiheuttamatta iholle mekaanista rasitusta, joka voi ärsyttää tulehtunutta ihoa.

Parhaat puhdistusmaidot

Luksus

In Fiore Gentle Cleansing Emulsion: jos haluat maksimoida ihoa hoitavien ja hellivien raaka-aineiden määrän ja minimoida iholle hyödyttömät täyteaineet ja liialliset pinta-aktiiviset aineet, on In Fioren ylellinen puhdistusemulsio valintasi, joka myös rauhoittaa ärtynyttä ja punoittavaa ihoa.

Kypris Cleanser Concentrate: tässä pieneen purnukkaan pakatussa puhdistustiivisteessä on jotain maagista. Ensinnäkin helmen kokoinen nokare riittää helposti koko kasvolle ja purnukka kestää käytössä kaksi kuukautta. Toisekseen moni tukkeutumista kärsinyt lukija ja asiakas on raportoinut tämän putsarin käyttöön otettuaan tukkeumien kadoneen tipotiehensä. Ilmeisesti tehokkuudeen salaisuus piilee antibakteerisessa moringaöljyssä, kaktusviikunaöljyssä sekä blue tansyn, kamomillan, santelipuun ja geraniumin rauhoittavissa ja tasapainottavissa eteerisissä öljyissä.

Kahina Facial Cleanser: Kahinan puhdistusmaito on kyllä joukon hinta-laatusuhteeltaan timanttisin. Tätä putsaria suosittelen mielelläni ongelmaihollekin, kuten aknelle tai rosacelalle, sillä samaan aikaan, kun aloe vera, kamomilla, blue tansy ja bisabolol rauhoittavat ihoa, arganöljy ravitsee ja suojaa ja papaijan sekä pajun uutteet puhdistavat ihoa entsymaattisesti ja kirkastavat ihoa.

John Masters Organics Linden Blossom Face Cleanser: aloe vera -mehuun valmistettu puhdistusmaito, joka sopii erityisesti kuivalle, herkälle ja ikääntyvälle iholle. Aloe veran lisäksi tämä lempeän tehokas putsari sisältää rauhoittavaa ruusuvettä ja metsälehmuksen uutetta, antioksidanttipitoista ginseng-uutetta sekä antibakteerista tamanuöljyä.

Keskihintainen

Esse Cream Cleanser: yleensä puhdistusaineista löytyy raaka-aineluettelon ensimmäisenä aineena vesi. Essellä se on rooibos-uute eikä tuote sisällä lainkaan puhdistettua vettä. Rooibos sisältää runsaasti antioksidantteja, joten puhdistusrituaalisi alkaa vapaiden radikaalien tuhojen neutraloimisella. Tämä putsari on sopii loistavasti kaikille ihotyypeille ja varsinkin epäpuhtaalle iholle.

Esse Sensitive Cleanser: myöskään Essen herkän ihon putsari ei sisällä lainkaan puhdistettua vettä, vaan sen tilalla on käytetty aloe vera -mehua. Tämä putsari on paras valinta ongelmaiholle, kuten aknelle, rosacealle, POD:lle ja hyvin ärtyneelle iholle.

Sóley Hrein Lotion Cleanser: islantilaisen Sóleyn puhdistusmaidon tehoaineet ovat kotoisin Islannista: sianpuolukka, siankärsämö, koivu ja paju-uute puhdistavat, rauhoittavat ja kirkastavat ihoa. Hellävarainen puhdistusmaito soveltuu kaikille ihotyypeille.

Edullinen

Lavera Gentle Cleansing Milk: kun haluat pihistellä putsarilla, tämä herkällekin iholle sopiva klassikko on loistava valinta.

Logona Rich Cleansing Milk: Logonan uusi puhdistusmaito, joka tuli edellisen suosikkini, Rose & Aloen tilalle. Sarjan tuotteet ovat omassa hintakategoriassaan laadukkaita ja tämä putsari soveltuu erinomaisesti herkälle ja ärtyneelle iholle, sillä ruusuvesi, ruusunmarjauute, aloe vera ja merilevä rauhoittavat ihoa sekä auttavat neutraloimaan vapaita radikaaleja.

Sante Gentle 3-in-1 Cleansing Milk: hellävarainen ja kosteuttava puhdistusmaito kasvoille ja silmämeikille. Aloe vera, chiansiemenöljy sekä sheavoi ravitsevat ja pehmittävät ihoa ja raikas, vesimäinen tuoksu sopii hyvin vahvoja tuoksuja karttavalle.

Puhdistusvoiteet

Puhdistusvoide on paksuhkoa, täyteläistä ja kermaista voidetta, joka huuhtoutuu iholta pois vedellä sen sisältämän emulgaattorin ansiosta, mutta poistamiseen voi käyttää myös musliiniliinaa. Puhdistusvoiteen täyteläinen koostumus on yleensä peräisin kasvivahoista tai jostain muusta sakeuttajasta, kuten setyylialkoholista.

Mille ihotyypille sopii?

Puhdistusvoide sopii kaikille ihotyypeille, mutta siitä hyötyvät erityisesti kuiva, ikääntynyt, ohut, atooppinen sekä couperosaiho, sillä se ehkäisee tehokkaasti ihon kuivumista.

Parhaat puhdistusvoiteet

Luksus

Tata Harper Refreshing Cleanser: on oma suosikkini tästä kategoriasta. Virkistävä puhdistusvoide on erittäin hellävarainen ja ravitseva, joka heleyttää ihoa greipinkuoriuutteen, pajun ja granaattiomenan ansiosta. Luksusputsari ei sisällä lainkaan puhdistettua vettä, vaan sen tilalla on käytetty rauhoittavaa, kosteuttavaa ja korjaavaa aloe vera -mehua. Erinomainen valinta herkälle ja ohuelle iholle, jollei ei voi käyttää kuorintoja, sillä tämä putsari ”kuorii” ihoa äärimmäisen hellävaraisesti ilman rakeita.

Keskihintainen/Edullinen

Absolution La Crème Douce Démaquillante: jos pitäisi valita putsari pelkän pakkauksen perusteella, valitsisin tämän kermaisen puhdistusvoiteen, sillä sen pakkaus on paitsi tyylikäs, myös todella kätevä tuubin korkissa olevan annosteluaukon ansiosta, jolloin korkkia ei tarvitse irrottaa lainkaan. Loistavan putelin lisäksi putsari tehokas, hoitava ja hellävarainen.

Neal’s Yard Remedies Calendula Cleanser: ykkösputsari kuivalle ja herkälle iholle, kun haluaa minimoida putsariin käyttämänsä rahan, mutta maksimoida laadun – eikä piilotella pakkausta kylpyhuoneen kaapin uumenissa.

Neal’s Yard Remedies Frankincense Refining Cleanser: samat sanat tälle putsarille, paitsi että tämä on ikääntyvän ja elinvoimaisuutta kaipaavan ihon valinta. Putsarin aktiiviset aineet sisältävät merilevää, peptidejä, hyaluronihappoa, kurkumaa ja baobaböljyä, joten se kannattaa hieroa iholle kiireettömästi ja nautinnolla. Pakkauksessa tulee mukana luomupuuvillasta valmistettu musliiniliina.

Pai Camellia & Rose Gentle Hydrating Cleanser: täyteläinen puhdistusvoide, joka hoitaa ja ravitsee ihoa. Kameliaöljy sisältää runsaasti vitamiineja ja rasvahappoja se on yhdistetty putsarissa risiini- ja manteliöljyyn. Kolmikko muodostaa yhdessä loistavan pohjan puhdistusvoiteelle, jonka pakkauksessa tulee mukana musliiniliina.

Mia Höytö Sievä Hydrating Cleansing Cream: suomalaisen Mia Höydön kermaisessa puhdistusvoiteessa on hyödynnetty pohjoisen luonnon kasvien tehoja, kuten tyrniöljyä, puolukansiemenöljyä ja ruusunmarjaöljyä, jotka kirkastavat ihoa. Lempeän tuoksuinen putsari sopii hyvin myös herkälle iholle.

Herbfarmacy Refining Cleanser: erittäin hoitava ja laadukas puhdistusvoide, joka sisältää puhdistetun veden sijasta aloe vera -mehua. Rohtosalkoruusu, kamomilla ja kehäkukka rauhoittavat ihoa samalla kun risiiniöljy ja aprikoosinkiviöljy puhdistavat tehokkaasti meikin ja epäpuhtaudet kuivattamatta ihoa. Pakkauksessa on mukana musliiniliina.

Kuorivat puhdistusaineet

Kuorivat puhdistusaineet ovat pehmeitä, mekaanisia rakeita sisältäviä puhdistusmaitoja tai -voiteita. Suurin osa niistä soveltuu päivittäiseen käyttöön hellävaraisuutensa ansiosta, mutta suosittelen niitä mieluummin 2-3 kertaa viikossa ihon syväpuhdistukseen. Tämä on jälleen yksilöllinen ihotyyppikysymys: paksumpi ja rasvaisempi iho kestää varmasti päivittäisen käytön, kun taas ohuelle iholle kuoriva puhdistusmaito menee jo viikottaisesta kuorinnasta.

Kuoriva puhdistusaine kannattaa pakata mukaan aurinkolomalle ja hankkia kesäksi, sillä se auttaa syväpuhdistamaan fysikaalisen aurinkosuojan iholta ja huokosista perusteellisesti.

Mille ihotyypille sopii?

Kuoriva puhdistusaine sopii normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle sekä ikääntyvälle iholle ihon rakenteesta ja kunnosta riippuen päivittäiseen puhdistukseen tai syväpuhdistukseen 2-3 kertaa viikossa. Kuivalle ja ohuelle iholle se sopii kuorinnaksi kerran viikossa. Kuorivaa puhdistusainetta voi käyttää myös kuuriluontoisesti muutaman kerran viikossa ihon kunnon ja tarpeiden mukaan. Aknelle, rosacealle, POD:lle ja iholle, jolla esiintyy kipeitä tai tulehtuneita epäpuhtauksia en suosittele kuorivaa putsaria mekaanisten rakeiden vuoksi, sillä ne ärsyttävät näppylöitä ja ihottumaa entisestään.

Parhaat kuorivat puhdistusaineet

Luksus

Tata Harper Regenerating Cleanser: Tata on tässäkin kategoriassa suosikkini. Putsariin on saatu täydellisen tehokas koostumus, joka ei kuivata laisinkaan. Ihosta tulee sileä ja pehmoinen kuin vauvanpeppu. Raikkaan tuoksuisen putsarin kuorivat rakeet ovat jauhettua aprikoosinkiveä ja mekaanisesti kuorivaa vaikutusta tehostavat lisäksi greipinkuoren ja pajun uutteet, jotka kirkastavat ihoa ja supistavat ihohuokosia. Ei ihme, että tuote on saanut hyviä arvosteluja!

Max & Me Sweet Serenity Mask & Wash: luksushintainen puhdistusnaamio on mielestäni 3 in 1 tuote: putsari, kuorinta ja naamio yhdessä. Manukahunaja on kallis raaka-aine, joka näkyy tämän putsarin hinnassa, mutta myös tehoissa. Käsittelyn jälkeen kasvot näyttävät juuri saunassa käyneiltä, ihanan terveiltä ja hehkuvilta. Sekoitan putsarista vesitilkan kanssa tahnan kämmenellä, hieron kasvoille ja annan vaikuttaa 5-10 minuuttia, jonka jälkeen emulgoin tuotteen kosteilla sormilla pois. Todellinen elottoman, ärtyneen, harmaan ja janoisen ihon SOS-tuote!

Keskihintainen

Esse Refining Cleanser: savipohjainen puhdistustahna, joka ei sisällä varsinaisia kuorivia rakeita, vaan savihiukkaset kuorivat ja syväpuhdistavat ihoa lempeästi. Tässä putsarissa on sen verran pinta-aktiivisia aineita, ettei se sovellu kuivalle iholle, mutta on puolestaan loistava detox-putsari normaalille, sekaiholle, rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle sekä miehen paksulle iholle.

Herbfarmacy Exfoliating Cleanser: kosteuttava ja rauhoittava syväpuhdistusvoide erittäin lempeästi kuorivilla rakeilla on täydellinen kuorinta herkälle iholle tai muutaman kerran viikossa ihon syväpuhdistukseen. Tässä on koko joukon pehmeimmät ja lempeimmät rakeet.

John Masters Organics Jojoba & Ginseng Exfoliating Cleanser: kokeilin tätä putsaria opasta varten ja rakastuin välittömästi. Jos rahat eivät riitä Tata Harperiin, ei John Masters jää kyllä kovin kauas kakkoseksi. Pelkkä veriappelsiinin ja mandariinin eteeristen öljyjen raikkaan makea tuoksu vie jo hajunystyrät mennessään. Jojobavaharakeet kuorivat todella hellävaraisesti, eivät aivan yhtä tehokkaasti kuin Tatan putsarissa, mutta toisaalta on hyvä, että kuorivissa vaikutuksissa löytyy vaihtoehtoja. Sianpuolukka ja ginseng-uute sisältävät runsaasti antioksidantteja ja toimivat tehoaineina erityisesti pigmenttiläiskien hoidossa.

Puhdistusaineet, joille en ole keksinyt kategoriaa

Muutamalle loistavalle puhdistusaineelle en ole keksinyt kategoriaa, sillä ne eivät istu täydellisesti oikein mihinkään kategoriaan. Osa näistä putsareista tuntuu aavistuksen öljyiseltä, kun ne levittää iholle, mutta muuttuvat hieroessa voidemaiseksi. Ulkonäöltään nämä muistuttavat geelin ja puhdistusvoiteen sekoitusta tai näyttävät hyytelömäiseltä. Jokainen näistä putsarista huuhtoutuu vedellä pois iholta, mutta ei kuitenkaan pese ihoa puhdistusgeelin tavoin. Öljyisyys on peräisin tuotteiden öljypitoisuudesta, jota niissä on huomattavasti enemmän, kuin puhdistusmaidoissa. Keksiikö joku kategorian näille?

Tata Harper Purifying Detox Cleanser: jos on altistunut suurkaupunkien ilmansaasteille, tällä putsarilla voi tehdä detox-kuurin iholle. Jatkuvaan käyttöön se sopii epäpuhtaalle ja rasvaiselle iholle. Putsari on koostumukseltaan aivan ihanaa hyytelömäistä geeliä muistuttavaa emulsiota ja se putsaa tehokkaasti kuivattamatta ihoa. Tämä putsari ei sovellu silmämeikille vaikuttavien aineidensa vuoksi, sillä neilikan, inkiväärin ja sitruunaruohon eteeriset öljyt kihelmöivät iholla vilkastuttaen mikroverenkiertoa ja voivat kirvellä silmiä. Putsari kuorii ja kirkastaa ihoa entsymaattisesti sekä supistaa ihohuokosia papaiinin (papaijan sisältämän entsyymin) ja paju-uutteen ansiosta. Tämä on erittäin tehokas putsari, josta ottaisinkin kaiken irti antamalla sen vaikuttaa hetken aikaa iholla ennen pois huuhtelua. Kirkastavan vaikutuksen huomaa välittömästi – todellinen value for money -tuote!

Neal’s Yard Remedies Rejuvenating Frankincense Facial Wash: Neal’s Yardilla on kaksi aivan loistavaa putsaria, jotka näyttävät aivan maidolta, mutta tuntuma iholla paljastaa välittömästi, ettei tuote olekaan maito, vaan hieman saman tyyppinen, kuin edellä mainittu Tatan putsari. Kuivalle ja herkälle iholle en tätä putsaria valitsisi, mutta se sopii loistavasti normaalista seka- ja rasvaiselle iholle sekä paksuhkolle ikääntyvälle iholle. Itse olen rakastunut tämän putsarin muhkeaan tuntumaan, kun sitä hieroo iholle ja parin minuutin kuluttua se tuntuukin aivan öljyputsarilta, mutta huuhtouu perinteistä puhdistusöljyä helpommin pois iholta. Tämän putsarin vaikuttavat aineet ovat mm. ihoa kiinteyttävä ja uudistava frankinsensiöljy, korjaava ja rauhoittava kehäkukka, kirkastava porkkanauute, kosteuttava hyaluronihappoa sekä ravitsevat auringonkukka-, aprikoosinkivi- ja jojobaöljyt. Levitä tämä putsari ehdottomasti kuivalle iholle!

Neal’s Yard Remedies Orange Flower Facial Wash: tässä putsarissa on samanlainen koostumus, kuin Frankincense-versiossa. Putsarin vaikuttavat aineet ovat kirkastava neroliöljy sekä rauhoittavat ja korjaavat kehäkukka ja aloe vera. Ravitsevat öljyt ovat auringonkukkaöljy ja jojobaöljy. Tämä putsari sopii siis selkeästi nuoremmalle seka- ja rasvaiselle iholle.

Evolve Gentle Cleansing Melt: tämä putsari näyttää purnukassaan hyytelöltä ja tuoksuu siltä, että sitä voisi tarjoilla jälkiruoaksi. Tuotteesta erikoisen tekee sen emulgaattori, joka on valmistettu glyseriinistä, manteliöljystä, sukroosilauraatista ja appelsiininkukkavedestä. Se avulla tuote muuttuu veden kanssa kosketukseen joutuessa maitomaiseksi ja huuhtoutuu pois iholta samalla likaa ja meikkiä irrottaen. Emulgaattori on hellävarainen eikä pese happovaippaa pois iholta. Ihoa ravitsevat auringonkukka- ja baobaböljyt ja putsarin herkullinen tuoksu on peräsin vaniljasta ja ruusuöljystä, jotka rauhoittavat ihoa. Täysin koukuttava tuote!

Silmämeikinpoistoaine

Lopuksi haluan vinkata myös silmämeikinpoistoaineesta. Itse tarvitsen harvoin erikseen silmämeikinpoistoainetta, sillä öljyputsari puhdistaa tehokkaasti myös silmämeikin, mutta joillakin kasvoputsari voi ärsyttää silmiä ja toiset taas haluavat ehdottomasti käyttää erikseen silmämeikinpoistoainetta.

Neal’s Yard Remedies Eye Make-Up Remover: maailman paras silmämeikinpoistoaine, joka poistaa voimakkaankin meikin, mutta ei vedenkestävää ripsiväriä. Ihanan hellävarainen ja virkistävä samaan aikaan, loistava myös meikkaajille, sillä tästä voi tehdä asiakkaan turvonneille tai väsyneille silmille pikakaunistavan silmähauteen pumpulilappujen avulla. Aine sisältää rauhoittavaa ja kosteuttavaa ruusuvettä, uudistavaa ja virkistävää aloe veraa, antioksidanttipitoista ja virkistävää valkoista teetä sekä kiinteyttäviä peptidejä.

Musliiniliina/kasvopyyhe

Musliiniliina on tärkein väline kasvojen puhdistamisessa, sillä se tehostaa puhdistusta ja kuorii ihoa hellävaraisesti. Pitkällä aikavälillä se auttaa vähentämään mustapäiden ja tukkeumien muodostumista. Liinaa ei tule kuitenkaan käyttää herkälle ja ohuelle iholle, eikä kipeille epäpuhtauksille. Tällöin putsari huuhdellaan pois vedellä tai apuna voi käyttää erittäin sileää kasvopyyhettä. Liina tulee pestä jokaisen käytön jälkeen vedellä ja saippualla tai heittää se suoraan pyykkikoriin. Luonnonkosmetiikkamerkkien liinat valmistetaan  luomupuuvillasta.

Paras musliiniliina on mielestäni Neal’s Yard Remediesin. Se on ihanan sileä, tehokas ja hellävarainen. Pain liina on mielestäni toiseksi paras, hieman karheampi, kuin NYR:n ja sopii hyvin paksummalle iholle, jossa on paljon mustapäitä. Pain liinaa myydään myös viiden kappaleen pakkauksissa, joka on fiksua,  jotta saatavilla on aina puhdas liina. Erittäin herkälle ja ohuelle iholle sekä kipeille epäpuhtauksille kannattaa valita Patykan sileä kasvopyyhe, joka muistuttaa materiaaliltaan sileää kasvosientä. Se ei aiheuta iholle mekaanista hankausta ja kuorivaa vaikutusta, eikä ärsytä herkkää ihoa ja kipeitä finnejä.

Jos pitäisi valita suosikki jokaisesta hintakategoriasta, mitkä olisivat sinun kolme suosikkiasi? Voit myös ehdottaa lisäyksiä listalle, sillä päivitän listaa uusien helmien löytyessä.

Kuvat Katja Kokko

10

Rauhoittavaa hoitoa rosacealle ja herkälle iholle

Kaupallinen yhteistyö: Eco Beauty Wellness, sisältää alekoodin

Monen rosaceasta ja herkästä, reaktiivisesta ihosta kärsivän on haastavaa löytää sopivia tuotteita iholleen. Kesää kohti mennessä muut ihotyypit yleensä paranevat, mutta rosacea tunnetaan iho-ongelmana, joka ärtyy auringosta ja kuumuudesta. New Yorkista kotoisin oleva, marokkolaisiin korkealaatuisiin luomuraaka-aineisiin perustuva Kahina Giving Beauty tuo helpotusta mm. rosacealle ja herkälle iholle. Kommentit sarjan tuotteista ovat olleet, että ne rauhoittavat ihon kuumotusta ja ärsytystä sekä tuntuvat lempeän tasapainottavilta samalla, kun ne vähentävät punoitusta, kirjavuutta ja pigmenttiläiskiä, puhdistavat epäpuhtauksia sekä siloittavat ihoa. Tuotteet sopivat erinomaisesti myös atooppiselle iholle sekä hormonaalisista epäpuhtauksista kärsivälle iholle.

Kahina ei ole pelkästään huippulaadukas ja tyylikäs ihonhoitosarja, vaan myös vastuullinen ja eettinen. Sarjan perustaja Katherine L’Heureux tekee läheisesti yhteistyötä paikallisten berberinaisten kanssa Marokkossa, jotka tuottavat arganöljyn Kahinan tuotteita varten, sillä yksi Kahinan missioista on parantaa naisten asemaa ja itsenäisyyttä Etelä-Marokkossa. Olen kirjoittanut perusteellisemmin Kahinan arvoista ja toiminnasta berberinaisten hyväksi viime syksynä, löydät postauksen tästä linkistä. Suosittelen lukaisemaan jutun, jos se on mennyt sinulta ohitse.

Kokosin tähän postaukseen Kahinan valikoimasta rosacealle ja herkälle iholle sopivan ihonhoitosetin. Joukossa on myös sarjan uutuus, Moisture Mask kosteusnaamio, joka on todella syväkosteuttava, kirkastava ja tulehduksia rauhoittava. Jos sopivien tuotteiden löytämisessä on ollut haasteita, suosittelen kokeilemaan mitä ihosi tuumii kesän yli tällä kombolla.

Rosacean oireita ovat punoitus ja couperosa erityisesti poskien ja nenän seudulla, voimakas pintakuivuus (iho voi jopa hilseillä tai kuoriutua) ja ihon pinta on kuin kilpi, joka tuntuu hylkivän tuotteita. Iholla esiintyy myös epäpuhtauksia ja finnejä rosacean asteesta riippuen. Ihoa voi kuumottaa ja rosacealle on erittäin tyypillistä, että kuumotus ja punoitus pahenevat auringosta, kuumuudesta, lämpötilojen vaihtelusta sekä voimakkaasti maustetusta ruoasta, alkoholista sekä sopimattomasta ruoasta.

Kahinan Facial Cleanser puhdistusemulsio on yksi parhaimpia maitoputsareita, mitä tiedän. Se on koostumukseltaan erittäin ohut ja hyvin riittoisa, ja sopii erityisen hyvin ärtyneelle iholle, varsinkin rosacean kaltaiselle, joka on yhtä aikaa kuiva, herkkä ja epäpuhdas. Puhdistusemulsion hinta-laatusuhde on loistava, se on valmistettu uudistavaan aloe vera -mehun ja arganöljyn muodostamaan pohjaan. Lisäksi putsari sisältää entsymaattisesti ihoa kuorivaa papaijauutetta sekä salisyylihappoa sisältävää paju-uutetta, jotka kirkastavat ja heleyttävät ihoa ollen kuitenkin helliä iholle. Bisabolol, neroli, blue tansy, rosmariini ja kamomilla rauhoittavat tulehduksia ja tuovat helpotusta kuumottavalle ja ärtyneelle iholle.

Levitä putsari kuivalle iholle hieron sitä kasvoille ja kaulalle parin minuutin ajan. Kostuta tämän jälkeen sormenpäät veteen ja emulgoi putsari pois iholta hellävaraisin, pyörivin liikkein ja taputtele lopuksi kasvot kuivaksi pehmeään pyyhkeeseen.

Toning Mist kasvosuihke on rosaceaiholle ja hormonaalisista epäpuhtauksista kärsivän pelastus, sillä se virkistää ihoa, rauhoittaa ärsytyksiä, puhdistaa epäpuhtauksia, kosteuttaa ja kirkastaa sameaa ihoa. Kasvovesi sisältää uudistavaa aloe veraa, rauhoittavaa ja elvyttävää ruusuvettä sekä ihoa hellästi kuorivia paju- ja haapauutteita. Alfalfan, arganlehden ja valkoisen teen uutteet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka kirkastavat ihoa ja neutraloivat vapaita radikaaleja. Suihke on erinomainen sisäisestä ja ulkoisesta stressistä kärsivälle iholle.

Suihkuta kasvovettä puhtaille kasvoille ja taputtele sen jälkeen neste hellävaraisesti ihoon. Voit myös halutessasi suihkuttaa sen kämmenille ja painella sen jälkeen iholle. Käsin levittämällä kasvoveden saa imeytymään ihoon paremmin, jolloin iho ottaa vastaan paremmin sen jälkeen levitettävät hoitotuotteet.

Rosacean hoidossa joukon tärkein tuote on Brightening Serum, kirkastava seerumi, joka levitetään iholle kasvoveden jälkeen aamuin illoin. Tämä on tehotuote rosacean lisäksi couperosalle sekä pigmenttiläiskille. Se kosteuttaa tehokkaasti, rauhoittaa, kirkastaa ja kiinteyttää ihoa sekä jättää ihon pehmeäksi ja sileäksi. Seerumin keskeisimpiin raaka-aineisiin kuuluva wakame-merilevä sisältää runsaasti iholle tärkeitä mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja, kuten kalsiumia, rautaa, kaliumia ja monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja, jotka ovat tärkeitä etenkin rosacealle ja herkälle iholle. Lisäksi se tukee hyaluronihapon muodostumista ja vahvistaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä. Seerumi sisältää myös ihon kosteuspitoisuutta parantavaa hyaluronihappoa. Hietamerinarsissi ehkäisee melaniinisynteesiä, eli pigmenttiläiskien muodostumista ja seerumin voimakkaat antioksidantit, kuten spirulina, wakame ja rannikkomänty kirkastavat läiskiä. Probioottinen uute vahvistaa ihon bakteerikantaa ja santelipuu, bisabolol, blue tansy, laventeli, geranium, piparminttu, frankinsensi sekä ruusu rauhoittavat ja ehkäisevät tulehduksia ja uudistavat ihoa.

Kirkastavan seerumin ohella toinen tärkeä tehotuote on Serum öljyseerumi, eli ihoöljy. Rosaceaiho on usein hyvin pintakuiva ja hilseilevä, jopa hieman kilpimäinen. Iho on ensin tärkeää kosteuttaa huolellisesi kasvovedellä ja seerumilla, jotta öljy saadaan imeytymään siihen. Öljyseerumi sitoo kosteutta ihoon, pehmittää ja siloittaa ihoa sekä ravitsee ihoa syvältä.

Öljyseerumissa on uskomattoman laadukkaat ja ravinnerikkaat raaka-aineet, joihin nähden sen hinta ei ole kallis. Pohjaöljynä toimii Kahinan huippulaadukas arganöljy ja toisena raaka-aineluettolassa on kahvinsiemenöljy, jolla on todistetusti ihoa kiinteyttäviä ja kirkastavia vaikutuksia. Se imeytyy ihoon nopeasti ja sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka korjaavat vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita. Lisäksi seerumista löytyy rauhoittavaa bisabololia, joka on erittäin hyvä raaka-aine herkälle iholle ja rosacealle, granaattiomenensiemenuutetta, joka on puolestaan tunnettu antioksidanttipommi. Tyrni sisältää runsaasti betakaroteenia, joka auttaa ehkäisemään UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia ihossa. Rosmariiniuute parantaa tulehduksia ja porkkanansiemenöljy, laventeli, kamomilla, neroli, ylang ylang sekä mirha rauhoittavat sekä auttavat korjaamaan vaurioitunutta ihoa.

Öljyseerumia hierotaan kämmeniin 3-8 tippaa, jonka jälkeen se painellaan ja sivellään kevyesti iholle kasvoveden ja kirkastavan seerumin levittämisen jälkeen. Rentouttavaa aromaterapeuttista tuoksua voi samalla hengittää syvään.

Rosaceaihon kannattaa ottaa rauhoittava ja kosteuttava naamio viikottaiseksi täydennyshoidoksi, jotta iho saadaan pysymään kosteutettuna ja pehmeänä. Moisture Mask kasvonaamio tuntuu kuin viileältä kosteushunnulta, joka rauhoittaa ihon välittömästi. vähentää punoistaa, siloittaa ihoa, palauttaa sen elastisuuden ja parantaa ihon kosteustasapainoa. Naamio on täydellinen SOS-hoito kuivalle iholle, rosacealle, atopialle, couperosalle, ikääntyvälle iholle, stressaantuneelle, pintakuivalle iholle.

Naamiossa on upea yhdistelmä merkittävästi kosteuttavia raaka-aineita, kuten hyaluronihappoa, xylitylclucosidea, anhydroxylitolia, xylitolia sekä trehaloosia, jotka auttavat ihoa sitomaan kosteutta, jolloin ihon kosteuspitoisuus paranee ja juonteet siloittuvat. Poria sieniuute (pakurikääpää muistuttava sieni) rauhoittaa ihoa ja vähentää punoitusta. Myös kaurauute toimii ihoa rauhoittavasti. Viinirypäleenlehtiuute sisältää runsaasti resveratrolia, eli antioksidanttia, joka korjaa soluvaurioita ja suojaa vapailta radikaaleilta. Kaktusviikuna- ja arganöljyt sisältävät ravitsevia omega-rasvahappoja ja vitamiineja sekä antioksidantteja, jotka tuovat elinvoimaisuutta samealle iholle. Blue tansy, santelipuu, bisabolol, laventeli ja ruusu rauhoittavat ärtynyttä ihoa ja tuovat naamiolle mieltä rauhoittavan ja rentouttavan tuoksun.

Moisture Mask kannattaa käyttää iltaisin. Sen voi antaa vaikuttaa iholla 15 minuuttia tai jättää yöksi iholle. Levitä naamiota paksuhko kerros puhdistetuille kasvoille, alle kannattaa suihkaista Toning Mistiä ja halutessaan iholle voi levittää myös Brightening Serumin. Vaikutusajan jälkeen pyyhi naamio pois kostealla musliiniliinalla tai hiero se ihoon vaikuttamaan yön yli ja puhdista aamulla kasvot pyyhkäisemällä ne kasvovedellä tai kostealla liinalla. Itse hyödyntäisin naamion tehoista kaiken irti ja antaisin sen vaikuttaa yön yli. Tästä naamiosta erityisen ihanan tekee sen ohut koostumus, joka ei tuki ihoa. Rosaceakin on yksi niistä haastavista iho-ongelmista, että iho on todella kuiva, mutta pahimmillaan finnejä puskee niin, että iho voi myös tukahtua liian raskaista tuotteista. En lainkaan ihmettele, että naamio on saanut huikean vastaanoton ja pelkkiä ylistäviä arvioita käyttäjiltään, sillä olen itsekin hämmästynyt, miten tuotteessa on kaikki näin kohdallaan. Minähän en tunnetusti kosteusnaamioihin hurahda, sillä ihoni tukkeutuu niistä todella helposti, jos koostumus on vähääkään vääränlainen.

Kahina on myös erinomainen sarja ammattikäyttöön kauneushoitolaan. Jos sarjan jälleenmyynti kiinnostaa, ota yhteyttä maahantuojaan.

Millaisia kokemuksia teillä on Kahinan tuotteista? Mitkä ovat lempituotteitanne? 

Nyt sinulla on loistava tilaisuus kokeilla sarjaa, sillä Kahinan tuotteet ovat 10% alennuksessa maahantuojan verkkokaupassa koodilla Awardwinner10 sunnuntaihin 16.4.2017 asti.

Kuvat Katja Kokko

4

Rakkaudesta sekaisin

Perjantaina oli ehkä maailman ihanin ratsastustunti. Vein ystäväni Inken ratsastamaan syntymäpäivälahjaksi. Inke on myös entinen heppatyttö, mutta takanaan reilusti yli kymmenen vuoden tauko aktiivisesta harjoittelusta. Kun muutama viikko takaperin viinilasillisen äärellä aloimme puhumaan hevosista ja kävi ilmi, että olemme molemmat pilkuntarkkoja kouluratsastushinkkaajia ja todennäköisesti suurin piirtein samaa tasoa, emme ehtineet melkein henkeä vetää siinä innostuksessa, että ystäväpiiristä löytyy joku, joka ymmärtää kouluratsastusta ja hevosen herkkyyttä vähän syvällisemmin.

Sain suurin piirtein pakkomielteen Inken saattamisesta takaisin hevosen selkään. Kun muistin hänen tulevat synttärinsä, tiesin, että tämä on sopiva ”kiristyskeino”. Nainen ei kyllä hangoitellut vastaan, vaikka jännittikin hevosen selkään kipuamista pitkän tauon jälkeen. Vannoi kävelensä koko tunnin ja unohtaneensa kaiken, mutta minä tiesin omasta paluustani, ettei tämä taito niin vain kehomuistista katoa, vaikka taidot tuntuisivatkin hetkellisesti ruostuneen. Mutta sen minkä ruostuneissa taidoissa on menettänyt, korvaa vuosien aikana tapahtunut henkinen kasvu. Hevoseen suhtautuu ihan eri tavalla, kuin teini-ikäisenä.

Aivan eivät Inken ennustukset kevyestä kävelytunnista osuneet oikeaan, sillä tunti alkoi avo- ja sulkutaivutuksilla. Minusta taivutukset ovat kamalan vaikeita, mutta ne ovat aivan loistavaa voimistelua hevoselle. Ennen taivutuksia alkutunnista minusta tuntuu aina, että olen maailman paskin ratsastaja. En osaa ratsastaa edes täydellistä volttia. Toisesta puolesta tulee suurin piirtein suora kaaren sijasta. Kulmat tuntuvat ihan mahdottomilta. Ja sitten taivutusten jälkeen Henri tekee hieman taikojaan, huutelee hienovaraisia ohjeitaan vatsalihasten käytöstä ja olkapäiden asennosta ja tadaa, tapahtuu transformaatio: hevonen muuttuu satuolennoksi ja sulaudumme kahdesta erillisestä henkilöstä yhdeksi.

Perjantain tunnilla ravityöskentelymme Bahatin kanssa oli kuin sadusta. En tiedä voittaako tällä hetkellä mikään tunne maailmassa sitä, kun tuntee puhuvansa hevosen kanssa samaa kieltä. Emme tehneet perjantaina laukkatyöskentelyä lainkaan, sillä Henrikin oli niin iloinen hyvästä työskentelystämme, että oli parempi lopettaa siihen. Inke sen sijaan laukkasi menemään, kuin olisi istunut hevosen selässä viimeksi eilen.

Ihmettelen joka tunti sitä, kuinka Henri voi nähdä miten kehoani käytän ja osaa antaa pikkutarkkoja ohjeitaan sen perusteella. Vielä enemmän ihmettelen hänen taitoaan lukea hevosta. Perjantaina Henri sanoi, että Bahati oli niin motivoitunut ja innoissaan, että aivan kuin se olisi kysynyt minulta koko ajan, mitä minä haluan tehdä seuraavaksi? Minä osaan tulkita tammasta noin neljää asiaa: 1) varovaisesti uskallan ehkä kuvitella sen tunnistavan minut, koska se tulee nykyisin karsinan ovelle minua vastaan, 2) mahasta pitää harjata todella hellästi ja jos harjaa liian kovaa, se kääntää päänsä minua kohti ja sanoo, että ei niin lujaa kiitos, 3) kaulasta silittäminen pitkin ja hitain sivelyin on parasta, koska silloin sen pää alkaa vaipua pikkuhiljaa alaspäin, silmät vajoavat puoliumpeen ja alahuuli alkaa väpättämään, ja 4) se ehkä saattaa tykätä minusta ainakin vähän, sillä tunnin jälkeen kun hoidan sitä, se työntää turpansa niskaani ja hoitaa minua takaisin (tiedättekö, sillä tavalla ”höplää” turvallaan?). Mutta sen mielenliikkeiden tulkitseminen ratsastustilanteessa? Täysin mahdotonta puuhaa.

Kuten olenkin kertonut, Henri on saanut minut kiinnostumaan klassisesta kouluratsastuksesta. Tilasin viikko sitten Nuno Oliveiran kirjan Reflections on the Equestrian Art sekä Philippe Karlin Classical Dressage DVD-setin. Molemmat miehet ovat klassisen kouluratsastuksen mestareita, tosin Nuno Oliveira kuoli 80-luvulla. Odottelen vielä tilaustani, mutta Henri toi minulle perjantaina Nuno Oliveiran pitkäaikaisen oppilaan, Michael Henriquetin, kirjoittaman kirjan, jossa hän kertoo mestarinsa opeista. Palan halusta oppia teoriassa lisää. Ehkä se voi auttaa käytäntöä ainakin hitusen, kun edes koittaa ymmärtää, mitä tässä pitäisi tehdä.

Löysin lukijani suosituksestan Lusitano.fi-sivuston kautta portugalilaisen klassisen kouluratsastuksen hevostilan, Morgado Lusitanon, jonne järjestetään ratsastuslomia. Harkitsen tällä hetkellä kesälomamatkaa sinne, mutta jotenkin jännittää tehdä päätöstä. Kesällä on kyllä luvassa ratsastusta, sillä varasin jälleen loppukesäksi vuokrauskurssin, johon aion yhdistää yksityistunteja ja ennen hevosten kesälomaa on tarkoitus ottaa myös yksi intensiiviviikko tunteja, jos ne vain Henrin aikatauluihin sopivat.

Perjantaina tunnin lopussa vatsani pohjaan kaivautui tyhjä monttu, hirveä ikävä, koska tunnin päättyminen tietää aina viikon taukoa ja nyt kun pääsiäinen on välissä, tauko on vielä pidempi, sillä hepoillakin on pääsiäisloma. Jos saisin päättää, menisin Bahatin luokse joka päivä. Luulen, että tätä hevosrakkautta eivät voi ymmärtää kuin toiset heppahullut. Se on täysin järki lähtee -osastoa.

Nyt kun vielä saadaan Inke kunnolla takaisin ratsaille, ryhdyn punomaan salajuonia yhteisestä ratsastuslomasta Portugaliin. Niin ja hei katsokaa tuota alinta kuvaa Henriltä saamastani kirjasta. Laukkapiruetti löysin ohjin. Helppo homma, onnistuu muuten heti ensi tunnilla, kunhan olen lukenut kirjan! (*hyppää keppihevosen selkään ja pyöräyttää piruetin*)

Jos muuten haluaisit aloittaa ratsastuksen, Knaperbackan kesäkurssiviikolla on tarjolla tutustumiskurssi lajiin nuorille ja aikuisille. Kurssilla ratsastetaan vain käynnissä. Lue lisää Knaperbackan sivuilta.

Mitä teidän heppahullujen heppaelämään kuuluu? Sekoatteko kuinka usein rakkaudesta? 

Kuvat Katja Kokko ja Henri Pohjonen

22

Ihonhoitoa pintaa syvemmältä

Pidin tänään Luonnonkaunis-messuilla luennon aiheesta ”Ihonhoitoa pintaa syvemmältä.” Olen tottunut puhumaan ihmisille yli 15 vuoden ajan, ollut suorissa lähetyksissä radiossa ja televisiossa, mutta en ole vetänyt varsinaisia luentoja kovin useasti. Luentojen myötä olen joutunut kohtaamaan asian nimeltä esiintymisjännitys. Minulle kuin puskista tullut täysin uusi ja vieras asia.

Tämän päivän luennon jännitys poikkesi yleensä kokemastani jännityksestä sillä, että se iski päälle vasta aloitettuani puhumaan. Yleensä tapahtuu juuri päinvastoin: jännitys katoaa, kun avaan suuni. Tiesin jo etukäteen, että saatan jännittää, koska luento tulisi olemaan täysin erilainen, mitä minulta on totuttu kuulemaan. Puhuisin asioista, jotka koen yhä tärkeämmäksi ja jotka haluan itse ottaa yhä vahvemmin osaksi työtäni. Usein aidon sisimmän paljastaminen jännittää.

Joogaohjauksen myötä olen tekemisissä erilaisten ihmistyyppien ja kehojen kanssa hyvin lähellä. Olen aina ollut herkkä lukemaan kehoja ja tehnyt töitä lähellä ihmisen kasvoja ja kehoa, mutta erityisesti joogaohjauksen myötä kyky on herkistynyt entisestään. Ihmisen kehosta ja olemuksesta näkee ja aistii hyvin paljon henkilön sisäistä elämää, tunnelukkoja ja fyysistä hyvinvointia. Koen, että on luonnollista tuoda nämä asiat yhteen ihonhoidon kanssa.

Kosmetologin työssä kohtaan hyvin paljon sitä, että iho-ongelmiin haetaan ratkaisuja usein liiaksi ulkoiseen ihonhoitoon keskittyen, instant-tuloksia odottaen ja petytään, kun iho ei parane kuukaudessa tai kahdessa. Vaikka kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ollaan ehkä tietoisia, siitä koostuvat palikat eivät kuitenkaan ole aidosti tasapainossa tai toteudu omassa elämässä. Tämän vuoksi halusin pitää luennon ihonhoidosta, joka menee pintaa syvemmälle.

Keho ja mieli eivät tule toimeen ilman toisiaan ja tämän vuoksi myöskään kauneudenhoito ei voi olla vain ulkoista oiretta hoitavaa – tai toki voi, mutta ennemmin tai myöhemmin hoitamatta jäänyt mieli tai keho ilmoittaa itsestään jossain muodossa, kuten loppuunpalamisena, masennuksena tai jonain muuna sairautena.

Luennon jälkeen eräs kuulija kysyi, voisinko tehdä blogiin koosteen luennon sisällöstä. Pääpointit pähkinänkuoressa tulevat tässä.

Iho kokonaisvaltaisen kauneuden peilinä

Kaunis iho jää harvoin huomaamatta. Kaunista ihoa on tavoiteltu kautta aikojen ja iho sekä kasvot ilmentävät kauneutta merkittävämmin, kuin mikään muu osa tai elin ihmisen kehosta. Kasvot paljastavat paljon sisäisestä elämästämme ja tunteistamme. Rakastuneen, onnellisen tai iloisen ihmisen kasvot näyttävät ihan erilaiselta, kuin vihaa, huolia, surua tai kateutta tuntevan kasvot. Ja melkein kaikki tietävät miltä näyttää hymy, joka ei ole aito.

Jotkut ihmiset tuntuvat huokuvan selittämätöntä kauneutta ja viisautta, joka ei johdu ulkonäöstä tai ihosta, vaan se on jotain, joka kumpuaa henkilön olemuksesta. Omaan itseen tai kehoon liittyvistä negatiivisista uskomuksista tai esimerkiksi aknesta kärsivän henkilön kehon kieli on usein sisäänpäin kääntynyttä. Toisaalta, joitakin ihmisiä tuntuu ympäröivän kova panssari ja ihokin on kuiva, kireä ja ehkä jopa punakka.

Kokonaisvaltainen kauneus muodostuu siitä, että voimme omassa kehossamme ja omissa nahoissamme hyvin. Siitä, että olemme fyysisesti ja henkisesti hyvinvoivia, meillä on kokemus itsestämme kauniina, hyväksymme itsemme juuri sellaisena kuin olemme ja luotamme itseemme sekä elämään. Siitä, että ”kannamme itsemme”. Tästä muodostuu selittämätön kauneus, jolla on vaikutus ihmisiin ympärillämme, ympäristöömme ja elämäämme. Usein tuntuu, että tällaisten henkilöiden elämässä kaikki menee putkeen. Vaikka totuushan on kuitenkin se, että kaikki meistä kohtaavat vastoinkäymisiä.

Ihon ulkoiseen kuntoon vaikuttavat puolestaan ikä, geenit, suoliston hyvinvointi, hormonitoiminta, stressi, emotionaalinen ja henkinen hyvinvointi sekä ulkoinen ihonhoito.

Ihon ekosysteemi

Jotta ulkoisen ihonhoidon merkitystä voisi ymmärtää paremmin, on hyvä saada käsitys ihon toiminnallisesta kokonaisuudesta.

Ihon ylimmän kerroksen, epidermiksen, tärkein tehtävä on suojata ihoa kosteuden haihtumiselta (TEWL Transepidermal Water Loss). Mitä paremmin epidermis voi, sitä parempi on sen kosteuspitoisuus. Mitä parempi on ihon kosteuspitoisuus, sitä kauniimpi on ihon ulkonäkö.

Epidermiksen ylimmän kerroksen, sarveiskerroksen, pinnalla on mikroskooppisen ohut kalvo, hydrolipidikalvo, joka suojaa ihoa kosteudenhaihtumiselta, haitallisilta mikrobeilta ja pitää ihon sileänä ja notkeana. Hydrolipidikalvo on kuin ihon omaa kosteusvoidetta, joka koostuu vedestä ja rasvoista, mm. vedestä, hiestä, lipideistä ja sebumista (eli ihotalista). Sen pH on hapan (välillä 3,5-5,5), jonka vuoksi sitä kutsutaan myös happovaipaksi. Hapan pH luo suotuisan kasvuympäristön hyville mikrobeille ja ylläpitää ihon entsyymitoimintaa, jolla on merkittävä rooli ihon uusiutumisprosessissa. Jos entsyymitoiminta häiriintyy, iho kuivuu, hilseilee ja paksuuntuu. Ihosta tulee kuin kilpi, josta mikään ei mene sisään eikä mikään tule ulos.

Suurin syy hydrolipidikalvon epätasapainoon ja entsyymitoiminnan häiriintymiseen on ihon peseminen liian voimakkailla pesuaineilla, jotka sisältävät runsaasti pinta-aktiivisia, peseviä aineita. Tällaisia ovat puhdistusgeelit, -vaahdot ja saippuat. Kun ihosta tulee pintakuiva kilpi, se ottaa erittäin huonosti vastaan hoitavia aineita. Tällöin iho-ongelmien hoitaminen on haastavaa. Iho tulee ensin saada vastaanottavaiseksi. Aluksi voi tuntua, ettei ihoon imeydy mikään. Ja kun se lopulta alkaa ottamaan jotain vastaan, voi ihosta alkaa puskemaan epäpuhtauksia ja tilanteen tasapainottaminen ottaa aikansa.

Sarveissolukerroksen pinnalla on sebumia, eli ihotalia, joka koostuu mm. vapaista rasvahapoista (mm. palmitiinihaposta ja palmitoleiinihaposta), rasva-alkoholeista, vahoista, maitohaposta ja suoloista. Sebumin pH on hapan. Sebum on ihon ulkonäolle erittäin tärkeä, sillä se ehkäisee veden haihtumista iholta ja suojaa ihoa haitallisilta mikrobeilta. Varmasti monella on juuri se virheellinen käsitys, että tali pitäisi pestä pois iholta, jotta iho ei muuttuisi rasvaiseksi. Pesemällä ihoa ei kuitenkaan voida hoitaa epäpuhtauksia eikä liikaa rasvaisuutta.

Sebumin koostumukseen vaikuttavat geenit, ikä (iän myötä sebumin määrä ihossa vähenee ja iho alkaa kuivua), vuodenaikojen vaihtelut (etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla) ja ruokavalio. Elintapamme siis vaikuttavat sebumin koostumukseen.

Dermis, eli verinahka, on epidermiksen tukikudos ja sijaitsee sen alla. Dermis tuo iholle sen jäntevyyden ja joustavuuden. Mm. kollageeni ja elastiini sijaitsevat dermiksessä. Kollageeni on kuin tukiverkko, joka estää ihoa repeämästä ja elastiini kuin kuminauha, joka pitää ihon joustavana. Dermis kuljettaa epidermikseen happea ja ravintoa. Se vastaa ihon aineenvaihdunnasta lymfa- eli imunestejärjestelmän kautta.

Lymfajärjestelmä kuljettaa solujen sisäisiä kuona-aineita maksaan, joka neutraloi ne, ja siitä matka jatkuu munuaisiin, joka poistaa kuona-aineet kehosta. Jos järjestelmä tukkeutuu, kuona-aineet kertyvät kudoksiin ja tämä johtaa epäpuhtauksiin tai elottomaan ihon väriin. Lymfajärjestelmä ei toimi sydämen avustuksella, vaan se on jokaisen ihmisen omalla vastuulla kehon liikuttamisen kautta.

Sisäelintemme toiminta, kuten maksa, munuaiset, suolisto ja hormonitoiminta vaikuttavat siis ihomme ekosysteemiin. Myöhemmin puhun vielä enemmän siitä, kuinka mieli muodostaa yhden palikan kokonaisuudesta. Ulkoisella ihonhoidolla tulisi siis pyrkiä tukemaan ja ylläpitämään ihon toiminnallista kokonaisuutta. Aivan kuten ravinnolla tuetaan kehon ja suoliston (sekä mielen) hyvinvointia. Se tapahtuu laadukkaalla luonnonkosmetiikalla, oikein valituilla tuotteilla ja kosmetologin tekemillä hoidoilla. Laadukkaasta luonnonkosmetiikasta iho saa tarvitsemiaan rasvahappoja, vitamiineja, antioksidantteja ja hivenaineita.

Synteettinen kosmetiikka, kuten mineraaliöljyt ja silikonit häiritsevät ihon luonnollisia toimintoja, kuten maitohapon tuotantota ja talineritystä sekä ihon mikrobikantaa. Lisäksi tulisi välttää turhaa aurinkosuojien käyttöä, myös luonnonkosmetiikasta. Aurinkosuoja on tarpeen iholle ainoastaan oleskellessa pitkiä aikoja voimakkaassa, suorassa auringossa.

Kosmetologi on ihosi terapeutti

Kosmetologi on erittäin tärkeä apu ja tukihenkilö ihonhoidossa. Hänen avullaan voi varmistua siitä, että käytössä on aina oman ihon tarpeita vastaavat tuotteet. Hoidoilla saadaan parannettua aineiden imeytymistä, ihon aineenvaihduntaa (mm. lymfahieronnan avulla), avattua ihossa olevia tukoksia sekä rentoutettua hermostoa.

Kosmetologi ei voi kuitenkaan ratkaista iho-ongelmia, jos asiakas itse ei ole sitoutunut ja motivoitunut kokonaisvaltaiseen hoitoon. Jokaisen tulee itse ottaa vastuu siitä ja erityisesti iho-ongelmia hoidettaessa omalla asenteella on suuri merkitys, sillä hoidot vaativat pitkäjänteisyyttä, säännöllisyyttä ja sitoutumista. Utelias suhtautuminen syvempään itsetutkiskeluun on asenne, joka auttaa. Lisäksi on tärkeää olla aidosti vastaanottavainen avulle, luottaa kosmetologiin ja päästää hänet lähelle. Saatamme usein mennä hoitoon ja ikään kuin ladata kaikki odotuksemme kosmetologiin, mutta meillä onkin voimakkaat defenssit päällä avun vastaanottamiseksi.

Kaikki kosmetologit eivät sovi kaikille ja siksi on tärkeää, että löytää itselleen juuri sopivan hoitajan. Minun hehkuttamani kosmetologit eivät sovi kaikille.

Kokonaisvaltainen kauneudenhoito ja hoidoissa käyminen on tärkeää myös henkilöille, joiden iho on virheetön. Moni mieltää virheettömän ihon näpyttömäksi tai sellaiseksi, jossa ei ole ihottumaa tai punoitusta. Iho voi silti olla hoitamaton ja ikääntyä ennenaikaisesti. Ihminen voi olla fyysisesti terve ja iho virheetön, mutta psyykkisesti rajoittunut ja potea tuskaa negatiivista tunteista. Kauneudenhoidon kuuluisi olla eheyttävää ja auttaa pääsemään kosketukseen oman sisimmän kanssa.

Suoliston vaikutus ihoon

Tutkimusten mukaan yli 66 %:lla aknea sairastavista henkilöistä on vuotavan suolen oireyhtymä. Myös rosaceasta ja atopiasta kärsivillä on usein suoliston seudulla ongelmia. Aina suoliston seudun ongelmat eivät heijastu iholle. Ne voivat ilmentyä vain vatsan alueella esim. vatsan turvotuksena ja ruoansulatushäiriöinä (esimerkkinä allekirjoittanut: ihoni on lähes täydellinen, mutta joudun jatkuvasti huomioimaan suolistoni ongelmat). Ongelmat voivat ilmentyä myös väsymyksenä, masennuksena ja ahdistuksena.

Suoliston ongelmat voivat johtua omalle kehotyypille sopimattomasta ruokavaliosta, heikkolaatuisesta ravinnosta, ravinteiden imeytymishäiriöistä, yliherkkyyksistä, toksiineista, antibiooteista, kroonisesta stressistä tai hormoniepätasapainosta.

Yleinen käsitys gluteenittoman, maidottoman ja sokerittoman ruokavalion hyödyistä ei välttämättä paranna iho- ja suolisto-ongelmia. Moni kuvittelee myös vegaaniruokavalion parantavan ongelmia. Ongelma voi kuitenkin olla palkokasvien sisältämissä antiravinteissa, joilla on yhteys vuotava suolen oireyhtymään. Moni ajattelee vihermehujen, smoothieiden ja raakaruoan olevan superterveellistä. Oman kehotyyppini heikko lenkki ovat kuitenkin maksa, munuaiset ja perna. Kylmä, kostea ja kypsentämätön ruoka ei ole niille hyväksi, vaan minun tulisi pitää pääpaino keitetyssä ja höyrytetyssä lämpimässä ruoassa.

Kaikki eivät voi noudattaa samanlaista ruokavaliota, koska olemme yksilöitä ja on tärkeää selvittää, millainen ruokavalio sopii juuri sinun kehotyypillesi. Länsimainen lääkäri ei ole ravitsemuksen asiantuntija ja tämän vuoksi kannattaa kääntyä pätevän ammattilaisen puoleen. Itselleni intialainen lääketiede ayurveda on luonnollinen vaihtoehto, koska se liittyy vahvasti joogaan. Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä ja käsittää ruokavalion lisäksi mm. emotionaalisen ja henkisen hyvinvoinnin sekä kehotyypin mukaisen luonnollisen rytmin. Kiinalainen lääketiede on myös loistava vaihtoehto, mutta tunnen itse ayurvedan paremmin ja sitä myötä myös lähemmin omakseni. Jos nämä vaihtoehdot vaikuttavat liian hipeiltä (siis hippeyshän on ehdottomasti hyvästä), voi kääntyä funktionaalisen lääketieteen ravintovalmentajan puoleen (FLT-ravintovalmentaja).

Jos suoliston seudun ongelmat eivät ota parantuakseen, ruoka-aineyliherkkyyksien selvittäminen on tärkeää pätevän ammattilaisen avustuksella. Yliherkkyydet ilmenevät eri tavalla, kuin tavanomaiset allergiat ja yliherkkä voi olla ruoka-aineille, joiden ei olisi koskaan voinut kuvitella olevan itselleen sopimattomia. Ruoka-aineyliherkkyydet tutkitaan yleensä laboratoriotestein, mutta myös ns. eliminaatiodieettiä käytetään.

Suolistoa tukevista ravintolisistä probiootit ovat hyväksi kaikille ja ruoansulatusentsyymit myös useimmille, sillä kypsentäminen tuhoaa ruoan entsyymit. Suoliston ongelmiin hyviä ravintolisiä ovat mm. L-glutamiini, sinkkikarnosiini ja pii. Toksiinien poistoon voi tehdä puhdistuskuurin bentoniittisavella.

Suoliston lisäksi myös maksan hyvinvointi heijastuu ihoon, sillä se vastaa kehomme puhdistautumisesta. Tämän vuoksi maksaa kannattaa kuormittaa mahdollisimman vähän. Saamme jatkuvasti ympäristöstä niin paljon toksiineja, ettemme osaa edes kuvitella sitä ja suurimmaksi osaksi emme voi niihin vaikuttaa. Sen vuoksi kannattaa tehdä maksan hyväksi kaikki se, mikä on arjessa mahdollista. Luomuruoka ei sisällä haitallisia torjunta-aineita ja tutkimusten mukaan luomuruoka on ravinnerikkaampaa. Nykyisin ruoka on ravinneköyhempää jo pelkästään maaperän vuoksi. Lisäksi vesistöt kuormittuvat jatkuvasti myrkyistä. Tämä kaikki vaikuttaa lopulta hyvinvointiimme ja terveyteemme. Luonnonkosmetiikka on itsestäänselvä valinta synteettisen kosmetiikan sijasta. Lisäksi moni ei tule ajatelleeksi kodin siivousaineita, mutta myös ne kannattaa vaihtaa luonnollisiin ekopesuaineisiin.

Listasin luennolla myös muita tärkeitä ravintolisiä suoliston hyvinvoinnin lisäksi. Niitä ovat mm. D3-vitamiini, B12-vitamiini kasvissyöjille tai vähän lihaa syöville, kalanmaksaöljy (tai kasviperäinen omega-valmiste), sinkki, magnesium, jodi, kurkuma, neem (hyvä aknelle ja maksan tukemiseen) sekä havupuu-uutejuoma.

Kun omaa ruokavaliotaan pohtii, kannattaa olla itselleen mahdollisimman rehellinen. Törmään jatkuvasti siihen, että uskotellaan itselle jotain muuta, kuin mitä todellisuus oikeasti on. Kenties sitä, mitä haluaisimme sen olevan. Tiukkapipoisuus ruokavaliossa ei johda kovin pitkälle, mutta eivät johda pitkittyneet ongelmatkaan. Ne kasvatat yhä suuremmiksi ja voivat tuoda tullessaan vakavankin sairauden. Tärkeintä olisi, että valinnat ovat lähtöisin puhtaasta sisimmästä. Silloin ne kantavat.

Stressin vaikutus ihoon

Stressitilassa kehomme erittää stressihormoneja, kuten kortisolia ja adrenaliinia, ja keho käy ylikierroksilla, sillä se on ns. selviytymistilassa. Tällöin immuunipuolustus laskee ja aineenvaihdunta heikkenee. Pitkittynyt stressi voi aiheuttaa suoliston seudun ongelmia, kuten vuotavan suolen oireyhtymää, suoliston tulehduksia ja mikrobiomin häiriöitä, närästystä, refluksitautia ja häiriöitä suolahapon tuotannossa. Jatkuva ylikuorimitus voi johtaa vakavaan sairauteen.

Stressi lisää myös vapaiden radikaalien syntymistä kehossa. Ne ovat hyödyllisiä vastustuskyvylle, mutta jos niitä syntyy ennemmän, kuin immuunipuolustus kestää, syntyy soluvaurioita ja sairauksia, kuten syöpää. Moni ei tule ajatelleeksi, että myös voimakas liikunta synnyttää kehossa vapaita radikaaleja. Tämän vuoksi terveellinen ravinto ja kunnollinen palautuminen on todella tärkeitä.

Stressi voi oireilla iholla monilla tavoilla. Tyypillistä on ihon kuivuminen, talinerityksen häiriöt, epäpuhtaudet, harmaa ja samentunut iho heikentyneen aineenvaihdunnan vuoksi, ihon veltostuminen, sillä vapaat radikaalit vaurioittavat kollageenia ja aiheuttavat ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä, huuliherpeksenä, ihon kuumotuksena, punoituksena ja herkkyytenä, turvotuksena silmien alla sekä sumeina silminä, silmät tuntuvat siltä, kuin niissä olisi ”kalvo”. Tyypillisiä iho-ongelmia, jotka voivat puhjeta stressin seurauksena ovat akne, rosacea ja perioraalidermatiitti (POD) eli suunympärysihottuma.

On tyypillistä, että luovumme ensimmäisenä liikunnasta, kehonhuollosta, itsemme hoitamisesta ja rentoutumisesta, kun olemme stressaantuneita. Haluamme ”optimoida ajankäytön” hoitamalla työt ensin ja sitten vasta itsemme. Myös itse olen sortunut tähän useasti – ja se on joka kerta yhtä suuri virhe. Ajatus on puuromössöä, tehot laskevat ja luovuus kuolee. Joka kerta, kun olen vain ottanut ajan itselleni, mennyt kasvohoitoon, uimaan tai rentoutunut jollain tavalla, aika tuntuu kuin lisääntyneen. Kun on kiire, aika ei meinaa riittää tähän kaikkeen. Tärkeintä kaikesta stressin keskellä on kuitenkin aina ensimmäisenä hermoston rentouttaminen – ja se ei tarkoita sohvalla röhnöttämistä.

Toinen ääripää sohvalla röhnöttämiselle (jolla on toki myös paikkansa elämässä) on pään nollaaminen salilla töiden jälkeen. Vedetään kunnon treenit täysillä, pää tyhjäksi. Palautuminen saattaa tapahtua vain fyysisellä tasolla. Sympaattinen hermosto jää niskan päälle (sympaattinen hermosto on aktivoiva, se ottaa ylivallan, kun olemme stressaantuneita). Tärkeää olisi aktivoida parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa ja tyynnyttää meitä. Liian voimakas lihaskuntotreeni jatkuvasti voi aiheuttaa myös hormonitoiminnan häiriöitä, joka voi ylläpitää aknea tai jopa aiheuttaa sitä, jos kunnollista palautumista hermoston tasolla ei tapahdu.

Voimakasta treeniä (koskee muuten myös astangajoogeja!) olisi hyvä tasapainottaa yinjoogalla, restoratiivisella joogalla, meditaatiolla tai syvärentoutusharjoituksilla.

On myös tyypillistä, että kiireistä ja stressaavaa elämää elävä henkilö huolehtii terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta, mutta unohtaa riittävän levon. Lepo ja hyvä uni ovat kuitenkin ruokavaliotakin tärkeämmät terveydelle, tekevät ihmeitä iholle ja vahvistavat munuaisten toimintaa.

Mielen hyvinvointi ja iho

Janesh Vaidya sanoo osuvasti ayurvedasta kertovassa kirjassaan, että keho ja mieli ovat kuin kaksipyöräinen vaunu, jotka kuljettavat sisintämme. Ne eivät selviydy ilman toisiaan. Ja jos emme huolehdi niistä, ei sisimpämmekään voi hyvin ja menetämme kosketuksen siihen. Keho ja mieli muuttuvat jatkuvasti ja niissä voi esiintyä sairauksia ja häiriötiloja, mutta sisin pysyy aina muuttumattomana.

Kaikki meistä haluavat elää ilman stressiä, surua, vihaa, pelkoa ja huolia. Kaikki meistä toivovat elämään rakkautta, vilpittömyyttä ja hyvyyttä. Suurin osa meistä kuitenkin kamppailee jatkuvasti negatiivisten tunteiden ja ajatusten kanssa – ja kokee niistä syyllisyyttä. Olen huono ihminen, koska tunnen kateutta jne.

Ihminen voi olla fyysesti terve ja iho voi olla virheetön, mutta psyykkisesti rajoittunut, koska mieli estää yhteyden omaan sisimpään. Kun olemme yhteydessä sisimpään, suhtaudumme vastoinkäymisiin ja haasteisiin neutraalimmin. Emme myöskään anna mielemme rajoittaa meitä toteuttamasta asioita, joita sisimmissämme haluamme.

Elämän aikana solumuistiimme tallentuneet traumat ja ikävät kokemukset (jopa sukupolvelta toiselle kulkeutuneet) ilmentyvät olemuksessamme, kehossamme, uskomuksissamme ja jopa ihossa. Useiden iho-ongelmien taustalta löytyykin tunne-elämän ongelmia, esim. rosacea puhkeaa usein liiallisesta kiltteydestä ja tunnollisuudesta kärsiville suorittajille (jota saatetaan pitää jopa hyveenä).

Tämän vuoksi on tärkeää tarkkailla itseään rehellisesti. Huomioi tunnereaktiosi, ajatuksesi toisista ihmisistä (koetko toiset ihmiset uhkana vai uskotko heidän haluavan sinulle hyvää), ajatukset ja uskomukset omasta itsestäsi sekä omat rajasi. Oletko aina auttamassa toisia, mutta laiminlyöt jatkuvasti oman itsesi? Toteutatko asioita oman sisimpäsi tahdosta vai jonkun muun? Teetkö asioita siksi, miltä ne näyttävät, vai siksi, miltä ne tuntuvat? On tärkeää hakea apua tarvittaessa, siinä ei ole mitään hävettävää. Aivan kuten emme koe flunssassa, että kuume olisi osa aitoa itseämme, ei mielessäkään olevan negatiiviset uskomukset, sairaudet tai epätasapainotilat ole osa sisintämme. Mieli ja keho muuttuvat, sisin on ja pysyy.

Kehon ja mielen tutkimusmatka

Negatiivisista uskomuksista, oman mielen kuonasta ja ikävistä tunnemuistoista parantuminen on mahdollista, meillä kaikilla. Henkilö, joka kohtaa pelkonsa ja piinaavat negatiiviset ajatusmallit, palkitaan selittämättömällä kauneudella, josta puhuin alussa. Eheytyminen ei suinkaan tapahdu hetkessä. En tiedä, milloin lopullinen palkinto tulee, siitä minulla ei ole vielä kokemusta, mutta sen voin luvata, että matkan varrella tielle ripotellaan monia ihania palkintoja, jotka tuottavat onnea ja iloa. Eivätkä toki negatiiviset ajatukset ja tunteet katoa täysin, mutta ne oppii tiedostamaan, eikä mieli enää reagoi niihin, vaan pysyy tyynen(pän)ä. Sanat jotka ennen satuttivat, eivät enää sivalla sisintä. Omia sanojaan käyttää myös lempeämmin.

Matka on pitkä, joten siihen kannattaa suhtautua uteliaisuudella, kuin kehon ja mielen tutkimusmatkana. Ja jotta vaunun kaksi pyörää pysyisivät mahdollisimman hyvässä kunnossa, kannattaa tukea kehon ja mielen hyvinvointia puhtaalla, itselle sopivalla ruokavaliolla. Sitä ei kannata noudattaa tiukkapipoisesti stressaten, vaan oleellista on oppia, miten tasapainottaa pizzaperjantaita tai arjen kiirettä päivittäin.

Lisäksi on tärkeää, että energia kiertää kehossa mahdollisimman esteettömästi. Kehon puhdistaminen ja vetristäminen liikunnalla ja kokonaisvaltaisilla hoidoilla on tärkeää, kuten joogalla, akupunktiolla, shiatsulla, aromaterapialla jne.

Itselleni jooga on kaikista luonnollisin liikuntamuoto ja muodostaa minulle sopivan kombon yhdessä uinnin ja ratsastuksen kanssa. Jooga on tehokas keino kehon ja mielen tukoksien avaamiseen. Se parantaa keskittymiskykyä, rauhoittaa, tuo tyyneyttä, auttaa hyväksymään itsensä juuri sellaisena sekä suhtautumaan muihin ihmisiin lempeämmin. Jooga auttaa lopettamaan jatkuvan taistelun oman mielen kanssa.

Joogaa voi kutsua joogaterapiaksi, koska se auttaa vapauttamaan kehon solumuistiin tallentuneita ikäviä muistoja ja traumoja ilman, että niitä välttämättä tarvitsee käydä läpi terapiassa. Se on myös lempeä tapa, sillä kaikki eivät ole valmiita käsittelemään kipeimpiä traumoja terapeutin kanssa. Toisaalta, jooga toimii hyvin myös terapian tukena.

Jooga vahvistaa fyysistä kehoa, mutta tuo myös mieleen lujuutta ja rohkeutta. Usko ja luottamus itseen ja elämää paranee. Minä en istuisi nyt tässä kirjoittamassa tätä tekstiä, jos en olisi aikoinaan lähtenyt joogan tutkimusmatkalle. En olisi voinut kuvitellakaan miten elämäni alkaisi muuttua pikkuhiljaa sen seurauksena. Pelkästään oman mielen lujuus on kasvanut aivan valtavasti.

Jos jooga kiinnostaa, on tärkeää löytää itselleen sopiva joogamuoto. Minulle astangajooga tuntuu omalta, mutta se ei välttämättä ole kaikkien mielestä juuri se oikea laji. Energisoivan joogaharjoituksen ohelle kehon ja mielen hyviä harjoituksia ovat meditaatio, yinjooga ja rentoutumisharjoitukset. Lisäksi luontoyhteyttä ei voi liikaa korostaa. Jos asut jossain muualla kuin Ullanlinnassa ja sinulla on pääsy pöpelikköön päivittäin, tee se.

Luettavaa

Jos näihin asioihin kiinnostaa tutustua syvällisemmin, suosittelen muutamia teoksia luettavaksi:

Jaakko Halmetoja, Teemu Arina & Olli Sovijärvi: Biohakkerin käsikirja (ihan käsittämätön tietopankki ja nippelitiedon lähde kokonaisvaltaisesta terveydestä ja suorituskyvyn parantamisesta)

Kaisa Jaakkola: Hormonitasapaino (älyttömän hyvä teos hormonitoiminnasta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja terveydestä)

Janesh Vaiyda: Kehon ja mielen ayurveda (henkilökohtainen suosikkini tästä joukosta)

Deb Shapiro: Kehosi paljastaa mielesi (mielenkiintoinen kartta kehon kielen ja oireiden yhteydestä mieleen)

Magdalena Mecweld: Serenity Yin Yoga (yinjoogaa on helppo tehdä kotona. Magdalenan kirjan avulla onnistuu myös kotiharjoitus.)

Aidosti kaunis (tottakai myös oma teokseni, ihonhoidon käsikirja)

Aidosti kauniista ilmestyi juuri myös englanninkielinen e-kirja. Kirjan uudet nettisivut löytyvät osoitteesta www.genuinebeautybook.com ja e-kirja on ladattavissa 30% alennuksella koodilla genuinebeauty huhtikuun 2017 loppuun saakka.

Luennon päätteeksi teimme seitsemän minuutin rentoutumisharjoituksen kysymysten sijasta. Kenties joku päivä teen tuosta harjoituksesta videon ja se voi toimia helppona rentoutumisen apuvälineenä vaikka kesken työpäivän.

Kuvat Kaapo Kamu, Aidosti kaunis kirjastani

4

Kaakaomousserusketus

Yhteistyössä Miraz

Muistattekos, että olen kertonut valitsevani itseruskettavan mieluiten emulsiona? Kaikenlaiset pakkaus- ja koostumusinnovaatiot tällä saralla tuntuvat mielestäni käytössä perinteistä emulsiota hankalammilta, vaikkakin mielenkiintoisilta kokeilla. Poikkeuksen on tehnyt Eco by Sonyan Face Tan Water, itseruskettava kasvovesi, jota ensimmäisen kokeiltuani aloin käyttämään itseruskettavaa kasvoille uudelleen. On suorastaan puhdasta neroutta valmistaa tuote kasvovetenä, sillä se ei tuki ihoa tippaakaan ja imeytyy välittömästi. Lopputuloskin on niin luonnollinen, että kasvot näyttävät vain elinvoimaisemmilta (sävyä voi syventää asteittain).

Nyt saan ensimmäistä kertaa elämässäni muuttaa puhtaasti mielipidettäni myös vartalon itseruskettavista. Eco by Sonya lanseerasi tänä keväänä itseruskettavan vaahdon, Cacao Firming Moussen. Voinette toki arvata, etten mitenkään hyppinyt riemusta ilmaan kuullessani uutuudesta, sillä olen joka ikinen kerta palannut käyttämään perinteisiä emulsioita kokeiltuani jotain uutta innovaatiota. Tällä kertaa olin kuitenkin myyty aivan kertalaakista. En nimittäin tajunnut, kuin vasta ensimmäistä kertaa vaahtoa levittäessäni, että tottakai kyseessä on käytännössä täysin nestemäinen ja öljytön tuote!

Cacao Firming Mousse on niin sanottu suoravaahto. Se on täysin nestemäistä, eikä sisällä lainkaan öljyjä. Tuote tulee pullosta ulos kuohkeana vaahtona pakkausmekanismin sekä pinta-aktiivisten aineiden ansiosta. Yksinkertaisesti sanottuna vaahto on aivan unelma levittää, se kuivuu hetkessä, eikä jätä iholle minkäänlaista pintaa, joten sen kanssa voi mennä huoletta nukkumaan valkoisiinkin lakanoihin ilman pelkoa vuodevaatteiden tahriintumisesta. Emulsioissa on puolestaan se huono puoli, että ne tuntuvat aina jäävän pikkuisen öljyiseksi iholle ja tahrivat lakanat. Olisi tottakai fiksua käydä suihkussa ennen peiton alle pujahtamista, mutta levitän itseruskettavan yleensä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Uudella vaahdolla väristä tuli erittäin tasainen ja melko intensiivinen yhdellä levityskerralla. Ainoastaan jalkapöytiin en saanut häivytettyä sitä aivan täydellisesti, mutta muuten sääret näyttivät siltä, kuin olisin viettänyt viikon paratiisirannalla loikoillen. Intensiivinen sävy ei kuitenkaan ole epäluonnollinen tai överi. Sävyn muodostumisessa kestää 1-4 tuntia ja sen voi keskeyttää käymällä suihkussa, jolloin sävystä saa vaaleamman, joten se sopii myös omaakin hipiääni vaaleammalle.

Kuvista ylin on otettu ennen ja alin jälkeen itseruskettavan.

Ennen itseruskettavan levittämistä erityisesti sääriin, iho tulee kuoria huolellisesti. Tehokkain tapa siihen on kuivaharjaus, jolloin pölisevän ja kuolleen ihosolukon saa varmasti poistettua. Eco by Sonyalta löytyy aivan loistava kuorintakinnas, joka on oma lempparini kasvikuiduista valmistetun materiaalinsa ja sopivan karheuden vuoksi. Kuivaharjaus kannattaa tehdä koko vartalon iholle säännöllisesti kerran viikossa, jolloin iho pysyy ihanan sileänä ja kuultavana.

Cacao Firming Mousse on valmistettu aloe vera -mehuun ja hamamelisveteen. Itseruskettava aine on luonnollinen dihydroksiasetoni. Luomukahviuute sekä inkiväärin, mandariinin ja veriappelsiinin eteeriset öljyt vilkastuttavat nestekiertoa ja auttavat selluliitin hoidossa. Vaahdon kaunis maitokahvin väri on peräisin luomukaakaojauheesta ja luonnollisesta karamelliväristä. DHA tuoksuu tuotteessa kevyesti, mutta ei yhtä paljon, kuin merkin itseruskettavissa emulsioissa.

Yllä kuva kasvoistani Face Tan Waterilla, täysin ilman meikkiä (ripset on taivutettu, mutta niissä ei ole ripsiväriä). Kuten kuvasta näkee, yhdellä levityskerralla ei tule voimakasta sävyä, vaan ainoastaan kaunis ja terve hehku. Tuotteen hoitavat aineet ovat uudistava aloe vera -mehu, kosteuttava hyaluronihappo sekä talineritystä tasapainottavat geraniumin ja appelsiinin eteeriset öljyt.

Eco by Sonyan tuotteet ovat myynnissä maahantuojan omassa verkkokaupassa, luonnonkosmetiikan erikoisliikkeissä, Ruohonjuurissa sekä Sokoksissa. Viikonloppuna pääset tutustumaan tuotteisiin myös Luonnonkaunis-messuilla.

Joko olette ehtineet tutustua kaakaomousseen? Entä oletteko kokeilleen itseruskettavaa kasvovettä?

Kuvat Katja Kokko

12

Kollageenihurahdus

Olimme pari viikkoa sitten kuvaamassa Essen testiryhmäläisiä Natural Goods Companyn Salon & Shopissa Museokadulla. Kuvausten välissä oli tutkailin tuotevalikoimaa ja bongasin hyllystä Skin Collagenin, sisäisesti nautittavan kollageenipeptidivalmisteen.  Kyselin mielenkiinnosta Natural Goods Companyn Minnalta ja kosmetologilta Johannalta tuotteesta. Molemmat tuntuivat vannovan sen nimeen, kuulemma leukalinjakin on alkanut kiinteytyä sen ansiosta. Itselläni ei ole tarvetta leukalinjan kiinteytykseen vielä vuosiin, mutta tietäen kollageenin merkityksen ihon kunnolle, tuote alkoi kiinnostamaan.

Kollageenin tuotanto hidastuu 30 vuotiaasta lähtien noin prosentilla vuodessa ja 50 ikävuoteen mennessä kollageenin määrä naisilla on vähentynyt 50 prosenttia. Kollageeni on elimistön tukiproteiini ja muodostaa ihon kokonaismassasta noin 80 %. Se pitää ihon kimmoisana ja vaikuttaa ihoon kykyyn sitoa kosteutta. Tämän tiedon valossa pieni kollageenibuustaus sisäisesti ei varmasti tee pahaa. Hetken aikaa naisten hehkutusta kuunneltuani oli pakko napata yksi purnukka itselleni ja yksi äidilleni. Jos omassa ihossani en näkisi merkittäviä muutoksia, saattaisi äidin iholla tulla näkyviä tuloksia, joten pistin kollageenipurnukan hänelle postiin ja vaadin sen käytöstä ennen ja jälkeen -kuvat.

Skin Collagen jauhetta nautitaan veteen sekoitettuna 5 g päivässä (se ei maistu miltään). Se vaikuttaa erityisesti ihon syvemmissä kerroksissa ja saa ihon näyttämään nuoremmalta ja elinvoimaisemmalta. Lisäksi se parantaa ihon kosteuspitoisuutta ja lisää sen kimmoisuutta. Ihon lisäksi se vahvistaa myös hiusten ja kynsien rakennetta.

En löytänyt tuotetta Natural Goods Companyn verkkokaupasta, mutta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyneestä SuperLemon verkkokaupasta sitä löytyy, jossa tuotteesta on kerrottu hyvin kattavasti lisää. Skin Collagen on pakattu tummaan UV-säteilyä läpäisemättömään miron-lasiin ja yksi pakkaus kestää päivittäin käytettynä kaksi viikkoa. Ehdin jo huolestua, etten halua kyllä tuohon tahtiin kuluttaa jykeviä lasipakkauksia, mutta onneksi tuotteelle on saatavilla täyttöpakkaus pussissa. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi suositellaan 12 viikon yhtäjaksoista käyttöä ja ajattelinkin suorittaa ihmiskokeen ja käyttää tuotetta ainakin kesään asti.

Onko teillä kokemusta Skin Collagenista?

EDIT: En huomannut selvittää, mistä tuote on valmistettu eikä sitä lue purkin kyljessä. Laitoin viestin valmistajalle ja sain vastauksen, että tuote on nautaperäinen. Kollageenit ovat yleensä nauta- tai kalaperäisiä. Skin Collagen on nautaperäinen.

Kuva Katja Kokko

4

Kjaer Weisin valoöljy

Muutama kuukausi sitten maailman tyylikkäimmän meikkisarjan Instagramiin pamahti kuva uudesta tuotteesta, joka ei ole jäänyt purnukkamaailman valokeilasta pimentoon. Kjaer Weis lanseerasi helmikuussa ensimmäisen ihonhoitotuotteensa, The Beautiful Oilin, joka oli myynnissä yksinoikeudella ainoastaan Net-A-Porterissa rajoitetun ajan. Tuote myytiin hetkessä loppuun.

Kauneusöljyn pakkaus oli niin mykistävä, että hetken sai henkeään haukkoa sitä tuijotellessa. Olin haltioitunut. Ajattelin, että sisällön on pakko olla yhtä timanttinen, kuin upea ulkoasu lupaa – ja vähempää en olisi osannut edes odottaa. Kun sitten surffasin Net-A-Porteriin tutkimaan tuotteen raaka-aineluetteloa, olin rehellisesti sanoen pettynyt. Laadukkaat luomuöljyt juu, ja vieläpä ensimmäisenä luettelossa lempiöljyni ruusunmarja, mutta olisin odottanut jotain hieman erikoisempaa ottaen huomioon, millainen visionääri sarjan perustaja Kirsten Kjaer Weis on.

Pohjaöljyinä toimivien ruusunmarjan-, oliivi-, manteli- ja jojobaöljyn lisäksi tuotteesta löytyi kaksi aktiivista ainetta, kiinalaisen jamssin juuren uutetta sekä parakrassinkukkauutetta. Ja raaka-aineluettelon loppupäässä komeili vielä esteriöljy Caprylic/Capric Triglyceride. Mitä sekin siellä tekee, varsinainen turhake, ajattelin. Tuoksukaan ei ollut kummoinen, eikä siihen oltu hyödynnetty kokonaisia eteerisiä öljyjä (tuoksu on kuitenkin täysin luonnollinen ja peräisin eteeristen öljyjen komponenteista). Tästäkö pitäisi maksaa 200 euroa? Hienosta pakkauksesta? Olin niin karvaasti pettynyt, että päätin olla hankkimatta koko tuotetta.

Tuotteen saavuttua Jolieen sain sen kuitenkin testiin. Kerroin Emmille etten ole oikein vakuuttunut siitä raaka-aineiden perusteella. Otin tuotteen testiin ja aloitin siihen tutustumisen. Mietin pitkään, haluanko edes kirjoittaa koko tuotteesta, jos en voi sanoa siitä mitään hyvää. Sain kyselyitä sekä sähköpostiin, kommentteihin että Instagramiin, olenko jo testannut öljyä ja miten vertaisin sitä Vintner’s Daughteriin, toiseen samanhintaiseen öljyyn. Tuotteita ei voi kuitenkaan verrata keskenään, sillä ne ovat täysin erilaiset, se oli aivan selvää jo raaka-aineluettelon perusteella. Ja onhan Kjaer Weisin öljy yli tuplat Vintnerin koosta (KW:n öljy 65 ml ja Vintner 30 ml). Vintner’s Daughter on erittäin runsaasti aktiivisia aineita sisältävä tehotuote, kun taas Kjaer Weisin öljy on jotain ihan muuta, en vain oikein itsekään tiennyt mitä.

Kauneusöljyjen Rolls-Royce nökötti top shelfilläni ja testailin tuotetta pikkuhiljaa. Raaka-aineiden perusteella valitsin sen päiväkäyttöön, sillä Caprylic/Capric Triglyceride tekee tuotteeseen sileän tuntuman, joka toimii hyvin meikin alla. Analysoin tuotetta perusteellisesti ystävälleni Kirsikalle useassakin puhelinkeskustelussa ja pähkäilin kuumeisesti, kirjoittaisinko tuotteesta vai en.

Vähitellen aloin toipua pettymyksestäni ja päästä sisälle tuotteeseen. Olin pannut merkille, että kasvot näyttivät jotenkin erityisen kosteilta, kun öljyn levitti iholle. Tokihan öljyistä jääkin kostean näköinen pinta, mutta Kjaerin öljyllä kosteus oli erilainen, todella kaunis. Meikki levittyi sen päälle unelmaisen hyvin ja millä tahansa meikkivoiteella sai freesimmän näköisen lopputuloksen, kun iholle levitti ensin muutaman tipan öljyä. Totesin, että tuote toimii täydellisesti yhteen Kjaer Weisin oman meikkivoiteen kanssa, joka on tunnettu tanakasta koostumuksestaan. Öljyn kanssa levittyvyys ja lopputulos olivat aivan toista luokkaa. Myös voidemaisten poskipunien levitys oli miellyttävämpää. Sain ahaa-elämyksen! Tämähän ei suinkaan ole pelkkä ihonhoitotuote, vaan täydellinen meikinpohjustaja ja ihon freesiyttäjä. Tämän oivalluksen tehtyäni aloin suhtautua tuotteeseen eri tavalla, annoin anteeksi ettei kyseessä ollutkaan superaktiivinen tehotuote. Joskin pari sanaa on sanottava edellä mainituista aktiivisista aineista, kiinalaisesta jamssista ja parakrassista.

Kiinalainen jamssi on tuhansia vuosia vanha lääkekasvi. Rudolf Steiner perehtyi tutkimaan kasvin toimintoja jo 20-luvun alussa ja uskoi, että sen valkoiset juuret varastoivat merkittävän paljon eteeristä valoa, joka olisi siirrettävissä ihmisille tukemaan heidän fyysistä sekä henkistä terveyttään. Biodynaamisesti viljellyn kasvin uute tuo iholle kirjaimellisesti valoa ja siksi tuotetta kutsutaan valoöljyksi. Tuote ei siis heijasta valoa, eikä kimalla, vaan ainoastaan valaisee kasvot freesillä tavalla. Toinen aktiivinen aine, parakrassinkukkauute, on puolestaan tehokas anti-age raaka-aine. Se toimii kuin luonnollinen botox-pistos rentouttaen lihaksia ja auttaen siloittamaan juonteita. Lisäksi se stimuloi kollageenin tuotantoa tehden ihosta kiinteämmän ja tasaisemman.

Nyt kun aikaa kulunut, valoöljystä on tullut kaveri ja tykkään siitä. Minulle se on ensisijaisesti meikin alla käytettävä pikakaunistaja ja tuhkimotuote. Tuote on kallis, mutta ei niin kallis, kuin pelkkä hintalappu antaa ymmärtää, sillä pakkaus on yli tuplakokoinen normaaliin kasvoöljypulloon verrattuna. On tietenkin selvää, että suuri osa hinnasta muodostuu myös ylellisestä pakkauksesta, mutta onneksi Kjaerille tuttuun tapaan, tuotteesta on saatavilla myös hieman edullisempi täyttöpakkaus. Ja ainakin minun on se myönnettävä (tämä tulee tuskin kenellekään yllätyksenä), että rakastan kauniita kosmetiikkapurnukoita. Rajansa kuitenkin kaikella, aivan mistä tahansa en suostuisi maksamaan, mutta valoöljyn kohdalla olemme lopulta sujut, niin sisällössä kuin hinnassakin.

Oletteko jo kokeilleet valoöljyä?

Kuvat Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Tuote saatu maahantuojalta

12

Kukkia ja jäätelöä

Yhteistyössä Ingman

On tässä viime aikoina tullut syötyä aika paljon jäätelöä, sillä sain maisteltavakseni Ingmanin uusia vegaanijäätelöitä (onneksi viileä ja makea maku on ayurvedan mukaan pittalle sopiva, kunhan ei vedä sokeriövereitä). En ole koskaan ollut sorbettien ja mehujäiden ystävä, vaan rakastan herkutella oikein kermaisella ja samettisella jäätelöllä. Kauppojen maidoton jäätelötarjonta on ollut kuitenkin pitkään todella rajoittunutta, eikä merkkejä ja makuja ole ollut tarjolla kuin muutamaa sorttia, jonka vuoksi jäätelö ei ole kuulunut vakioherkkuihini. Kermajäätelöstä makuyhdistelmiä tuntuu sen sijaan löytyvän nykyisin niin paljon, kuin mielikuvitusta vain riittää, mutta vatsani tulee niin kipeäksi maitoon tehdystä jäätelöstä, että oma oloni menee yleensä mielitekojen edelle. Kipeän ja turvonneen vatsan lisäksi minulle tulee maitoon tehdystä jäätelöstä tukkoinen ja samea olo.

Onneksi vegaanijäätelöiden kysyntä on kasvanut niin paljon, että Ingman lanseerasi sopivasti kesää kohti mentäessä maidottomista jäätelöistä kunnon sortimentin ja mikä parasta, ei pelkästään paketissa myytäviä, vaan myös tuutteja ja tikkujäätelöitä. Silloin kun ostan jäätelöä, ostan mieluiten juuri kerta-annoksen, koska sinkkutalous ja överivaara.

Vegaanijäätelöissä on vatsaystävällisyyden lisäksi toki myös sekin hyvä puoli, että ne ovat eläinystävällisiä ja ekologisia. Itse olen todella tarkka maidon alkuperästä ja tavallisen maidon sijasta omaan ostoskoriini päätyykin aina jokin kasvimaito. Olen juonut jo vuosia cappucinoni kasvimaidolla ja tavalliseen maitoon tehty ei edes maistu mielestäni hyvältä. Jokainen kasvimaitoon vaihtanut ystäväni on kokenut saman, vaikka olisikin aluksi vierastanut kasvimaitoa esimerkiksi juuri kahvissa. Lisäksi eron huomaa myös olossa.

Vegaanijäätelöissä ei ole puolestaan kovin suurta tai ainakaan millään tavalla negatiivista eroa maitojäätelöön, vaan niiden koostumus on ihana kermainen ja täyteläinen. Ingmanin vegejädeistä löytyy soija-, riisi- ja mantelimaitoon valmistetut vaihtoehdot. Soijajäätelövalikoiman makuina ovat vanilja, mansikka ja suklaa, jotka myydään paketissa sekä päärynä-tikkujäätelö ja caramel toffee -tuutti. Riisimaitojäätelöstä on tarjolla vanilja-tuutti ja vanilja-paketti. Mantelimaitojäätelöstä on tällä hetkellä vain yksi vaihtoehto, cocoa twist, jossa on vaniljajäätelöä ja kaakaokastiketta. Kaikki jäätelöt ovat gluteenittomia.

En huomannut Ingmanin vegaanijäätelöiden koostumuksissa eroja keskenään, vaan mielestäni kaikki olivat juuri sellaisia, kuin hyvän jäätelön kuuluukin olla eikä niistä juurikaan huomaa, ettei kyseessä ole lehmänmaitoon valmistettu jäätelö – ja kuten sanottua, itse en edes osaa kaivata sellaista. Ainoastaan mantelijäätelön kohdalla maistoin mantelimaidon, mutta senkin hyvällä tavalla. Toivottavasti tulevaisuudessa mantelimaitojädeen tulisi muitakin makuja.

Yhden hengen jäätelöraatini valitsi suosikikseen caramel toffee -tuutin, päärynä-tikkujäätelön sekä mantelimaitojäätelön, koska olen kaivannut vegaanijädeihin erikoisia makuja ja erityisesti sitkeää kinuskikastiketäytettä. Päärynä toi puolestaan mieleen lapsuuden Ville Vallaton tikkujäätelön ja se on hyvä vaihtoehto silloin, kun tekee mieli jotain raikasta (mutta ei tykkää mehujäästä). Mantelimaitojäde oli melko makea, mutta tykkäsin siitä, että mantelimaito maistui jäätelössä hieman. Klassikkoherkku on toki myös vanha kunnon trio, vanilja, suklaa ja mansikka yhdessä.

Minulle jäätelö maistuu sellaisenaankin, mutta jos tuunaan annoksia jotenkin, murustelen päälle keksiä, raakasuklaata tai raakasuklaalla kuorrutettuja mulpereita. Kesällä yksi jäätelöannos on ylitse muiden: tuoreet puutarhavadelmat, luomumansikat tai mustikat vaniljajäätelöllä, koristelu villikukilla.

Uudet jädet löytyvät jo kaupoista, joten jos aurinkoinen kevätpäivä saa jäätelöhampaan kolottamaan, kurvaa kaupassa jätskialtaan kautta – kevään ensimmäinen jäätelö on joka vuotinen juhlahetki!

Millaisena te syötte jäätelönne? Valitsevatko muutkin ei vegaanit mieluummin vegemaitojäätelön?

Kuvat Katja Kokko

19

Näin valitset täydellisen kosteusvoiteen kevääksi

Kosteusvoiteen päivitys keväiseen versioon alkaa olla ajankohtainen juuri nyt. Voide kannattaa päivittää koostumukseltaan ohueen kosteusvoiteeseen, joka sisältää kosteutta huomattavasti rasvaa enemmän, jolloin voide kosteuttaa intensiivisesti ehkäisten tehokkaasti pintakuivuutta, joka on monella meistä ongelmana kevään kuivassa ja katupölyn kyllästämässä ilmassa. Rannikolla asuvilla mereltä tuleva viima on myös ulkoinen rasite iholle, joka aiheuttaa helposti ihon entsyymitoiminnan häiriintymistä ja pintakuivuutta.

Jotta ravitsevat rasvahapot, vitamiinit, antioksidantit ja hivenaineet pääsevät imeytymään ihoon, ihon kosteustasapainon tulee olla kunnossa. Tästä syystä suosittelen runsasta kasvoveden käyttöä (mielellään käsin painellen iholle, jolloin kasvovettä ei tule pyyhkineeksi pois iholta) sekä ohutta kosteusvoidetta. Kosteusvoiteen päälle kannattaa levittää vielä kasvoöljyseos tai hyvin kuivalle iholle balmi, joka on huoneenlämmössä kiinteää, mutta sulaa ihon lämmöstä öljyksi. Tällöin öljyjen sisältämät ravinteet pääsevät imeytymään ihoon ja lisäksi öljyt ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta. Halutessaan öljyn voi sekoittaa myös voiteeseen, tähän ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa.

Kosteusvoiteen tulisi tietenkin olla mahdollisimman laadukas. Suosi voiteita, joiden raaka-aineluettelon alusta löytyy mahdollisimman paljon kokonaisia kasviraaka-aineita. Ensimmäisenä luetteloon on listattu vesifaasin muodostava aine tai aineet, joka voi olla puhdistettu vesi tai esimerkiksi jokin kukkais- tai kasvivesi. Edullisemmissa voiteissa se on yleensä aina vesi. Tämän jälkeen tulevat öljyfaasin muodostavat aineet, eli rasvat. Suosi voiteita, joissa nämä aineet ovat kokonaisia kasviöljyjä, eli ne esiintyvät latinankielisillä nimillään ja on helppo tunnistaa. Lisäksi öljyfaasissa on emulgaattori, jotta vesi ja rasva saadaan liukenemaan toisiinsa. Emulgaattori muodostuu yleensä kahdesta tai kolmesta aineesta (kuten Cetearyl alcohol + Cetearyl glucoside tai Cetearyl olivate + Sorbitan olivate). Näiden lisäksi voidepohjassa saatetaan käyttää kokonaisista kasviöljyistä hajottamalla valmistettuja esteriöljyjä, jotka tuovat silkkistä ja ihoa pehmittävää tuntumaa voiteelle, mikä voi olla niiden funktio silikonimaisen tunteen vuoksi. Hyvin usein edullisessa luonnonkosmetiikassa esteriöljyt esiintyvät kuitenkin raaka-aineluettelon alussa, jolloin on selvää, että niillä on korvattu aitojen kokonaisten kasviöljyjen käyttö edullisuuden vuoksi. Tällöin tuotteen aito hoitavuus kärsii, sillä keinotekoinen öljy ei voi koskaan olla yhtä hoitava, kuin aito, kokonainen kasviöljy. Tällaisia raaka-aineita ovat mm. Caprylic/capric triglyceride, Dicaprylyl ether, Coco-caprylate, Cetyl palmitate, Cocoglycerides ja Isoamyl laurate.

Kokosin vinkiksi kolmesta eri hintakategoriasta huippuhyvät voiteet, jotka sopivat loistavasti kevääseen ja täyttävät omat laatuvaatimukseni.

Edullinen

Neal’s Yard Remedies Orange Flower Daily Moisture

Kokeilin tätä voidetta Neal’silta vasta hiljattain ja haltioiduin. Voide on ehdottomasti paras, mitä olen merkiltä kokeillut! 100 ml pulloon pakattu ohut, täydellisesti kosteuttava ja hyvin imeytyvä voide on todella edullinen, sillä yleensä voiteet pakataan 50 ml purnukoihin. En muista olenko koskaan nähnyt yhtä laadukasta voidetta tässä hintakategoriassa, todennäköisesti en. Voiteessa ei ole mitään turhaa ja hoitavat aineet on valittu huolellisesti. Voidepohjan kasviöljyt ovat kevyt ja kirkastava aprikoosinkiviöljy sekä ravitseva auringonkukkaöljy, joka auttaa kosteutta pysymään ihossa tukkimatta huokosia. Varsinaiset aktiiviset raaka-aineet ovat gotu kola -uute ja granaattiomenansiemenöljy, joissa on runsaasti antioksidantteja ja ne kirkastavat ihoa, kosteuttava hyaluronihappo sekä rauhoittava kaurauute. Tuoksu tulee nerolin, mandariinin ja ylang ylangin eteerisistä öljyistä ja on aromaterapeuttisilta vaikutuksiltaan virkistävä, mutta öljyillä on vielä ihonhoidollisetkin vaikutukset, ne kirkastavat ja pehmittävät ihoa. Todella timanttinen voide, joka sopii kaikille ihotyypeille.

Keskihintainen

Esse Omega Light Moisturiser

Essen Omega Moisturiserit on pakattu pieniin 10 ml purnukoihin ja pakkauksesta löytyy niitä 5 kpl. Ne kulkevatkin kätevästi mukana reissulla tai urheilukassissa, mutta pienten purnukoiden funktio on säilyttää marulaöljyn ja kalaharin meloniöljyn runsaat omega-rasvahapot mahdollisimman tuoreina ja vaikuttavina, sillä omegat härskiintyvät helposti. Yksi purnukka kestää päivittäisessä käytössä noin kaksi viikkoa, jonka aikana omegat säilyttävät tehonsa. Esse ei käytä tuotteissaan lainkaan puhdistettua vettä ja voiteen vesifaasi muodostuukin uudistavasta aloe vera -uutteesta. Aktiivisina raaka-aineina ovat lisäksi hyödyllisiä mikrobeja ruokkiva prebiootti inuliini, antioksidanttipitoiset, kirkastavat rooibos- ja viinirypäleensiemenuutteet sekä C-vitamiini ja rauhoittava bisabolol. Tuoksu on myös Essen voiteissa peräisin eteerisistä öljyistä, tässä voiteessa vaniljasta, ruusugeraniumista, melissasta, frankinsensistä, patsulista ja laventelista. Aromaterapeuttisten vaikutusten lisäksi ne siloittavat ihoa, tasapainottavat talineritystä ja kirkastavat. Omega Light on täydellisen ohut ja superkosteuttava voide, jota soisin kyllä hyvin kuivankin ihon kokeilevan yhdessä balmin tai öljyn kanssa. Öljyksi sopii Essen Repair Oil ja balmiksi esimerkiksi Neal’s Yard Remediesin Wild Rose Beauty Balm. Omega Moisturiserit sattuvat muuten olemaan paraikaa tarjouksessa Natural Goods Companyn verkkokaupassa.

Luksus

Tata Harper Illuminating Moisturizer

Luksusvoiteeksi valitsin Tatan ohuen, voimakkaasti valoa heijastavan kosteusvoiteen, jolla on hoitavien vaikutusten lisäksi välittömästi näkyviä vaikutuksia ja tuotteeseen on haettu selkeästi myös silkkistä tuntumaa. Vaikutukset ja tuntuma yhdessä tekevät tästä melkeinpä meikkituotteenkin. Voiteesta näkee heti raaka-aineluetteloa lukiessa, että tuotekehittelyssä on hyödynnetty modernia teknologiaa, joka yhdistää tehokkaat aktiiviset raaka-aineet sekä pitkälle hiotun koostumuksen. En todellakaan liputa aina tällaisten tuotteiden puolesta, etenkin, jos kyseessä on iholle jätettävä kosteusvoide, mutta valitsin sen joukkoon erilaisuutensa vuoksi ja itse rakastan voiteen tuomaa tervettä hohdetta. Voidepohjan vesifaasi muodostuu aloe vera -mehusta sekä ruusuvedestä. Saflorin oleosomit, vesi ja glyseriini muodostavat ihon kosteustasapainoa parantavan emulsiopohjan. Hoitavina rasvoina ovat jojobaöljy, mangovoi ja kaakaovoi. Aktiivisten raaka-aineiden lista on Tatalle ominaiseen tapaan pitkä. Voiteesta löytyy mm. kirkastavaa ja kosteuttavaa hunajaa, juonteita täyteläistävää hyaluronihappoa, vahvaa antioksidanttia superoksididismutaasia, tukkoisuutta poistavaa paju- ja mesiangervouutetta, rauhoittavaa kehäkukkaa, kirkastavaa alfalfaa, kiinteyttävää raateuutetta sekä timanttijauhetta, joka heijastaa voimakkaasti valoa. Voide tuo iholle upean kuullon ja ihon ollessa hyvässä kunnossa ja esimerkiksi hieman päivettynyt, ei tämän päälle tarvita meikkiä lainkaan. Upean yhdistelmän saakin luotua Chocolate Sunin kasvojen itseruskettavalla tai Eco by Sonyan itseruskettavalla kasvovedellä sekä tällä voiteella. Timanttivoide toimii lisäksi loistavana valoa heijastavana meikinpohjustajana, joka tekee silkkistä tuntumaa luovien esteriöljyjen ansiosta ihon pinnasta sileän. Meikki levittyy sen päälle tasaisesti ja valoa heijastava efekti kuultaa kauniisti myös ohuen meikkivoiteen alta.

Mikä näistä voiteista on sinun valintasi?

Kuva Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä