Body & Mind

Ketoosissa

Body & Mind | 5.12.2018 | Katja Kokko

Postaus sisältää alekoodin

Olen saanut kymmenittäin viestejä koskien ketogeenista ruokavaliota, josta olen löytänyt tämän vuoden aikana minulle optimaalisen tavan syödä. Kirjoitin syksyllä kattavan postauksen, miten keto on vaikuttanut hyvinvointiini, se löytyy täältä. Ketolla on tullut oltua jo viime keväästä lähtien ja kyllä tämä tuntuu loppuelämän tavalta syödä. Muutokset olossa ovat pelkästään negatiiviset, jos joudun syömään pitkittyneesti syystä tai toisesta jollain muulla tavalla.

Ylivoimaisesti eniten tulee pyyntöjä resepteistä. Suurin osa on joko pihalla, miten ruokavalio tulisi keton vaatimilla makroravinnemäärillä koostaa, mitä ruokaa ylipäätään voi syödä ja millaisia reseptejä raaka-aineista taiotaan. Voin kertoa, että ketolla kokkaaminen on naurettavan helppoa ja ruoka on aina taivaallisen hyvää. Postailen toisinaan Insta-stooreihin kuvia aterioistani, mutta aikani ja kiinnostukseni eivät ole riittäneet varsinaisten reseptipostausten tekemiseen. Rakastan oikeasti syödä ruokaa, en kuvata sitä!

Onneksi toiset sen sijaan jaksavat ja toiveisiinne on vihdoin vastattu, nimittäin ystäväni Hannamari Rahkonen ryhtyi terveysongelmiensa vuoksi ketolle viime kesänä, jonka myötä hän on parantunut kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja alkanut toipua myös ”raudanpuuteanemiasta”. Hannamarin koko elämä on kääntynyt päälaelleen ketogeeniseen ruokavalion myötä ja kun nainen sai sen ansiosta takaisin mm. kadotetun luovuuden, hän päätti kääriä hihat ja tehdä aiheesta e-kirjan.

Kirjan nimi on Ketoosissa ja Hannamari julkaisi sen tänään. Kirja sisältää helposti sisäistettävässä muodossa kaikki perusasiat ketosta sekä herkullisia reseptejä – Hannamarihan on rakastettu reseptinikkari, joten voin taata, että tästä kirjasta löytyy todella herkullisia ohjeita, sen kertovat jo nämä kuvatkin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jos ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, siitä kannattaa ensin opiskella perusasiat, jotta ymmärtää mitä ja miksi on tekemässä. Lisäksi jos reseptien kanssa on aluksi pihalla, kannattaa ottaa talteen muutama luottoresepti ja lähteä liikenteeseen niillä. Myöhemmin oppii kyllä soveltamaan.

Ketoosissa sisältää mm. seuraava infoa ketosta:

– Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

– Ketogeenisen ruokavalion hyödyt

– Mitä syödä ketogeenisellä ruokavaliolla?

– Mistä tiedät oletko ketoosissa?

– Ketogeeninen ruokavalio ja liikunta

– Ketoosin ja ketosiadoosin ero

– Elektrolyyttien merkitys ketogeenisellä ruokavaliolla

– Ketoflunssan oireet ja ennaltaehkäisy elektrolyyteillä

– Ketogeenisen ruokavalion muunnokset

Lisäksi reseptiosiosta löytyy 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön. Lisäksi monet resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Kirjan resepteistä 19 sopii myös kasvisruokavalioon.

Hannamari kertoo kirjassa myös oman tarinansa lukuisista sairauksistaan kuten kroonisesta migreenistä, kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja raudanpuuteanemiasta. Valitettavasti näitä kaikkia hoidetaan Suomessa tavalla, joka ei varsinaisesti paranna, vaan päinvastoin. Näitä sairaskertomuksia saa lukea jatkuvasti ja se on todella surullista. Olen koko sydämeni pohjasta onnellinen Hannamarin puolesta, että hän löysi avun sairauksiinsa ketogeenisestä ruokavaliosta. Omassa olossani ja hyvinvoinnissani tapahtuneet muutokset ovat jo niin tajunnan räjäyttävää luokkaa, että ihoni nousee aivan kananlihalle, kun koitan kuvitella miltä tuntuu ihmisestä, joka saa terveytensä takaisin – itse en ole kuitenkaan ollut missään vaiheessa sairas.

Uskonkin, että Ketoosissa tarjoaa monelle kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle vertaistukea ja toimii toivon mukaan kimmokkeena kokeilla, voisiko ruokavalio sopia myös itselle.

Lopuksi haluan sanoa pari sanaa lihan syömisestä, sillä siitä on tehty virallisesti syntiä ilmastonmuutoskeskustelun myötä. Mediassa ei kuitenkaan puhuta mitään lihan alkuperästä ja laadusta. Omaan ruokavaliooni kuuluu vahvasti punainen liha – siitä nolla prosenttia on peräisin saastuttavasta tehotuotannosta, enkä suosi edes tavanomaista luomulihaa. Syön riistaa ja lähitilalta ostettua highlanderin lihaa, joka on lähes hiilineutraalia. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan lisää täältä. Keskustelun pitäisi todellakin kohdistua siihen, miten me maaperää kohdellaan ja käytetään, olipa kyse sitten kasvisten viljeystä tai lihantuotannosta. Kun näitä asioita alkaa ymmärtämään, ketogeeninen ruokavalio tarjoaa todella kestävän ja ekologisen tavan syödä eli kenenkään ei tarvitse ryhtyä kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen pelossa.

Alekoodi

Hannamari tarjoaa blogini lukijoille 20 % alennuksen Ketoosissa kirjasta koodilla katjakokko20. Koodi on voimassa toistaiseksi. Osta kirja täältä.

Kuvat Hannamari Rahkonen

Avainsanat: , , ,

Body & Mind

16 kommenttia artikkeliin “Ketoosissa”

 1. Maria

  Wau, tämä tuli kuin tilauksesta, sillä meinasin juuri kysyä sulta reseptivinkkejä! Päätin nyt vihdoin ja viimein laittaa ruokavalion remonttiin joululomalla – miten voikaan olla, että asian ajatteluun ei muka muulloin ikinä jää aikaa ja energiaa.. olen juonut rasvakahvia (minimalistin versio, sekoitan kahviin vain gheetä ja kookosöljyä) ja se ihan oikeasti on auttanut energisyyteen! Tosin vatsani turpoaa siitä melkoisesti joka aamu, mutta niin se kyllä turpoaa kaikesta muustakin 😀 ehkä tähänkin joskus löytyy ratkaisu.

 2. Piia

  Ihanaa! Nyt vain tästä Rahkoselle iiiiso pyyntö: tulisipa tämä myös perinteisenä kirjana ulos myös! Mulla on sellainen päävika, että haluan nähdä kirjani ihan livenä ja hiplailla niitä. Fiilistellä reseptejä. Mutta tämä e-kirjakin menee tilaukseen joka tapauksessa.

 3. Anna

  Näyttää herkulliselta, värikkäältä kirjalta- mutta itse en ostaisi juuri sen sisältämien lihareseptien vuoksi. Jännä että lihansyönnistä puhutaan juuri vain sen ilmastovaikutusten vuoksi.
  Entäpä tämä ihan perinteinen syy: myötätunto, rakkaus ja kunnioitus eläviä olentoja kohtaan? Koen nimenomaan, että tämä asenne hellii ja ravitsee minuakin :). Tottakai toisten samanlaisten elävien olentojen lihaksissa on ”hyödyllisiä” ravintoaineita..niinhän on vaikka meidän rakkaiden läheisten ihmistenkin lihaksissa. Minun tuntemukseni mukaan eläimet ovat kanssakokijoita tällä yhteisellä planetaalla, täynnä elämänhalua. Samoihin teurastamoille nämä ”laatueläimetkin” viedään…Eikä ole mitään kaunista tai lempeää keinoa tappaa elävää olentoa joka ei halua kuolla.
  Toivoisin kovasti että nämä uudet ruokavaliotrendit (joissa on varmasti paljon hyvää!) eivät lisäisi lihansyöntiä enää yhtään.

 4. Veera

  Mä olin ketoruualla toista kuukautta. Melkein koko ajan oli ikävä palan tunne kurkussa. Otin entsyymejäkin. Nyt olen matkoilla ja täällä on helpompi syödä myös hh. Jatkan taas palattuani, mutta toivottavasti saan sitten jatkuvan nieleskelyn pois. Mistä muuten tietää että on ketoosissa, jos tikutkaan ei aina sitä todista?

  • Mittausvaihtoehtoja on olemassa kolme: nuo mainitsemasi liuskat, Ketonix-mittari ja lisäksi verimittari. Jokainen noista mittaa eri ketoaineita. Itse käytän sekä Ketonixia että verimittaria. Noiden tikkujen suhteen kannattaa muistaa, että ne toimivat vain keton ensimmäiset 2-4 viikkoa – elimistön rasva-adaptoituessa ketoaineita ei enää erity yhtä paljoa virtsaan ketoosista huolimatta, koska elimistö osaa hyödyntää niitä paremmin. Olen kirjoittanut näistä mittaustavoistakin tarkemmin tuossa mun kirjassa 🙂

 5. Näpsy

  Itse kokeilin tuossa syksyllä vähentää hiilareita runsaasti, reilun kuukauden ajan lisäsisin rasvojen syöntiä ja vähensin hiilareita,proteiinin saanti ennallaan. Suolan saannistakin huolrMuuten olo oli ihan ok, mutta esim juoksulenkkien jälkeen oli järkkyjä päänsärkyjä ja kerran mahakin meni aivan sekaisin. Siihen lopetin ja lisäsin hiilareita.

 6. Satu

  Hyvä kirjoitus. Minulla särähti korvaan tekstin alussa kun kirjoitit, että ”ryhtyi terveysongelmiensa vuoksi ketolle viime kesänä, jonka myötä hän on parantunut kilpirauhasen vajaatoiminnasta” olisiko tässä tapahtunut pieni lapsus? Luin Hannmarin blogia ja minusta hän kirjoitti siellä, että vähensi lääkitystä, ei parantunut.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>