Body & Mind

Ketoosissa

Body & Mind | 5.12.2018 | Katja Kokko

Postaus sisältää alekoodin

Olen saanut kymmenittäin viestejä koskien ketogeenista ruokavaliota, josta olen löytänyt tämän vuoden aikana minulle optimaalisen tavan syödä. Kirjoitin syksyllä kattavan postauksen, miten keto on vaikuttanut hyvinvointiini, se löytyy täältä. Ketolla on tullut oltua jo viime keväästä lähtien ja kyllä tämä tuntuu loppuelämän tavalta syödä. Muutokset olossa ovat pelkästään negatiiviset, jos joudun syömään pitkittyneesti syystä tai toisesta jollain muulla tavalla.

Ylivoimaisesti eniten tulee pyyntöjä resepteistä. Suurin osa on joko pihalla, miten ruokavalio tulisi keton vaatimilla makroravinnemäärillä koostaa, mitä ruokaa ylipäätään voi syödä ja millaisia reseptejä raaka-aineista taiotaan. Voin kertoa, että ketolla kokkaaminen on naurettavan helppoa ja ruoka on aina taivaallisen hyvää. Postailen toisinaan Insta-stooreihin kuvia aterioistani, mutta aikani ja kiinnostukseni eivät ole riittäneet varsinaisten reseptipostausten tekemiseen. Rakastan oikeasti syödä ruokaa, en kuvata sitä!

Onneksi toiset sen sijaan jaksavat ja toiveisiinne on vihdoin vastattu, nimittäin ystäväni Hannamari Rahkonen ryhtyi terveysongelmiensa vuoksi ketolle viime kesänä, jonka myötä hän on parantunut kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja alkanut toipua myös ”raudanpuuteanemiasta”. Hannamarin koko elämä on kääntynyt päälaelleen ketogeeniseen ruokavalion myötä ja kun nainen sai sen ansiosta takaisin mm. kadotetun luovuuden, hän päätti kääriä hihat ja tehdä aiheesta e-kirjan.

Kirjan nimi on Ketoosissa ja Hannamari julkaisi sen tänään. Kirja sisältää helposti sisäistettävässä muodossa kaikki perusasiat ketosta sekä herkullisia reseptejä – Hannamarihan on rakastettu reseptinikkari, joten voin taata, että tästä kirjasta löytyy todella herkullisia ohjeita, sen kertovat jo nämä kuvatkin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jos ketogeeninen ruokavalio kiinnostaa, siitä kannattaa ensin opiskella perusasiat, jotta ymmärtää mitä ja miksi on tekemässä. Lisäksi jos reseptien kanssa on aluksi pihalla, kannattaa ottaa talteen muutama luottoresepti ja lähteä liikenteeseen niillä. Myöhemmin oppii kyllä soveltamaan.

Ketoosissa sisältää mm. seuraava infoa ketosta:

– Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

– Ketogeenisen ruokavalion hyödyt

– Mitä syödä ketogeenisellä ruokavaliolla?

– Mistä tiedät oletko ketoosissa?

– Ketogeeninen ruokavalio ja liikunta

– Ketoosin ja ketosiadoosin ero

– Elektrolyyttien merkitys ketogeenisellä ruokavaliolla

– Ketoflunssan oireet ja ennaltaehkäisy elektrolyyteillä

– Ketogeenisen ruokavalion muunnokset

Lisäksi reseptiosiosta löytyy 25 arkeen sopivaa, kasvisvoittoista, helppoa ja maistuvaa reseptiä. Reseptit sisältävät annosmäärän ja ravintosisällön. Lisäksi monet resepteistä valmistuvat ilman maitotuotteita. Kirjan resepteistä 19 sopii myös kasvisruokavalioon.

Hannamari kertoo kirjassa myös oman tarinansa lukuisista sairauksistaan kuten kroonisesta migreenistä, kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja raudanpuuteanemiasta. Valitettavasti näitä kaikkia hoidetaan Suomessa tavalla, joka ei varsinaisesti paranna, vaan päinvastoin. Näitä sairaskertomuksia saa lukea jatkuvasti ja se on todella surullista. Olen koko sydämeni pohjasta onnellinen Hannamarin puolesta, että hän löysi avun sairauksiinsa ketogeenisestä ruokavaliosta. Omassa olossani ja hyvinvoinnissani tapahtuneet muutokset ovat jo niin tajunnan räjäyttävää luokkaa, että ihoni nousee aivan kananlihalle, kun koitan kuvitella miltä tuntuu ihmisestä, joka saa terveytensä takaisin – itse en ole kuitenkaan ollut missään vaiheessa sairas.

Uskonkin, että Ketoosissa tarjoaa monelle kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavalle vertaistukea ja toimii toivon mukaan kimmokkeena kokeilla, voisiko ruokavalio sopia myös itselle.

Lopuksi haluan sanoa pari sanaa lihan syömisestä, sillä siitä on tehty virallisesti syntiä ilmastonmuutoskeskustelun myötä. Mediassa ei kuitenkaan puhuta mitään lihan alkuperästä ja laadusta. Omaan ruokavaliooni kuuluu vahvasti punainen liha – siitä nolla prosenttia on peräisin saastuttavasta tehotuotannosta, enkä suosi edes tavanomaista luomulihaa. Syön riistaa ja lähitilalta ostettua highlanderin lihaa, joka on lähes hiilineutraalia. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan lisää täältä. Keskustelun pitäisi todellakin kohdistua siihen, miten me maaperää kohdellaan ja käytetään, olipa kyse sitten kasvisten viljeystä tai lihantuotannosta. Kun näitä asioita alkaa ymmärtämään, ketogeeninen ruokavalio tarjoaa todella kestävän ja ekologisen tavan syödä eli kenenkään ei tarvitse ryhtyä kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen pelossa.

Alekoodi

Hannamari tarjoaa blogini lukijoille 20 % alennuksen Ketoosissa kirjasta koodilla katjakokko20. Koodi on voimassa toistaiseksi. Osta kirja täältä.

Kuvat Hannamari Rahkonen

Avainsanat: , , ,