Body & Mind

Ketogeeninen ruokavalio ja liuskottuvat kynnet

Body & Mind | 14.5.2019 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Ketogeeninen ruokavalio on tuonut tullessaan yhden ainoan haasteen: liuskoittuvat kynnet. Niihinkin löytyi lopulta ratkaisu.

Ketogeeniselle ruokavaliolle siirtyminen yli vuosi sitten oli minulle äärimmäisen helppoa enkä ole kärsinyt mistään sivuvaikutuksista. Aluksi iltaisin vaivanneet sydämentykytyksetkin katosivat nostamalla suolan ja magnesiumin määrää sekä ihan vain ajan myötä. Viime vuoden loppupuolella kohtasin kuitenkin pienen, mutta ärsyttävän haasteen: liuskoittuvat kynnet.

Minulla on aina ollut todella kauniit kynnet, jotka eivät tarvitse muuta hoitoa kuin säännöllistä viilausta ja rasvausta. Yhtäkkiä kynsi toisensa perään alkoi kuitenkin liuskoittumaan ja lopulta joka ikinen kynsi oli pahasti liuskoittunut, minkä vuoksi jouduin jatkuvasti viilaamaan ne nysäksi. Kynnet myös tuntuivat haurailta.

Kyselin kokemuksia muilta ketoilijoilta ja googlettelin vaivaa, joka tuntui olevan erittäin yleinen. Ohjeet ja vinkit vaivan selättämiseen olivat kuitenkin epämääräisiä ja hajanaisia eikä mikään niistä toiminut minun kohdallani, vaikka kuinka nautin mm. luulientä ja biotiinia – niillä ei ollut kynsiin minkäänlaista vaikutusta.

Muutama viikko sitten pohdin toden teolla, missä nyt mättää. Oli täysin selvää, että elämäntilanteeni kahden maan välillä reissatessa on keholle ja hermostolle kuormittavaa ja rasittaa siten maksaa, mikä on puolestaan kiinalaiseen lääketieteen mukaan yhteydessä esimerkiksi kynsien kuntoon. Kävinkin akupunktiossa pari viikkoa sitten ja Taina määräsi minulle luulientä tupla-annostuksella ja lisäksi hän hoiti neuloilla maksan pisteitä.

Akupunktion lisäksi kävin ostamassa Puhdistamon Tripla Sinkin ja OptiMSM:n, silica-geelin, Foodinin piimaan ja K2-vitamiinitipat, jotka tilasin iHerbistä. Silica ja piimaa ovat kuuluneet vuosia ravintolisiin, joita käytän säännöllisen epäsäännöllisesti kuureittan. Viimeisestä kuurista alkoi kuitenkin olla reilusti yli vuosi aikaa. Myös OptiMSM oli ollut tauolla viime kesän lopusta lähtien ja K2-vitamiinia en ollut puolestaan ikinä käyttänyt.

Etsinkin netistä ensin tietoa K2-vitamiinista ja löysin tämän todella mielenkiintoisen artikkelin sen lukuisista hyödyistä, jossa sanotaan, että K2-vitamiinin pitäisi olla kuin D3:n, eli säännöllisesti purkista nautittava. K2-vitamiinia saa myös mm. tietyistä juustolaaduista, mutta juustoa saisi nakertaa 225-445 grammaa päivittäin, jotta vitamiinin päivittäinen saantisuositus tulisi täyteen.

K2-vitamiinia käytetään mm. osteoporoosin hoidossa, sillä se auttaa kalsiumia kulkemaan sinne, mihin se kuuluu.

Artikkelin luettuani aloin etsimään laadukasta K2-vitamiini valmistetta ja löysin iHerbistä Thornen K2-vitamiinitipat, jotka ovat todella kalliit, mutta luin niistä kymmeniä positiivisia arvosteluita sekä iHerbistä että Amazonista. Ihmisten saamat konkreettiset hyödyt olivat uskomattomia ja tulokset tulivat myös nopeasti. Siispä päädyin investoimaan pullolliseen.

Alla olevassa vasemmanpuolisessa kuvassa lähtötilanne kynsistäni 20.4. Olen viilannut kynnet nysäksi, joten ne näyttävät suht siistiltä, mutta joka ikinen kynsi oli siis täysin liuskoittunut ja sitä mukaa, kun kynnet kasvoivat, ne myös liuskoittuvat. Oikeanpuolinen kuva on otettu 27.4, jossa on jo havaittavissa muutosta. Näiden alapuolella vasemmanpuoleinen kuva on otettu 1.5. ja oikeanpuoleinen 8.5. Kuvat taitavat kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

Vasen kuva 20.4. ja oikea kuva 27.4.

Vasen kuva 1.5. ja oikea kuva 8.5.

Kynnet ovat paitsi kasvaneet normaaliksi, ne ovat myös vahvat. Olen käynyt tallilla 1-2 kertaa viikossa ja vaikka ne saavatkin siellä kolhuja ja joudun sen vuoksi niitä viilaamaan, yksikään kynsi ei liuskoitu tällä hetkellä, ei ole lohjennut ja ne tuntuvat vahvoilta. Näin lyhyessä ajassa!

Silica-geeli loppui muutama päivä sitten ja sen käyttöä en aio jatkaa, koska piimaa sisältää 94,2 % piitä eli silicaa. OptiMSM:n ja K2-vitamiinin pidän myös jatkossa päivittäisessä käytössä vähintään muutaman kuukauden ajan. Luulientä käytän myös jatkossa päivittäin ja sitä on joka tapauksessa hyvä nauttia ketolla ja kyllä ihan muutenkin. Tämän lisäksi täysin pannassa ovat nyt pinaatti, lehtikaali, kaakaopapu (raakasuklaa) ja mantelit niiden korkean oksalaattipitoisuuden vuoksi. Oksalaatit ovat mineraalivarkaita ja nakertavat kehon kalsium- ja kalium-tasoja sekä voivat estää tiettyjen entsyymien toiminnan ja vitamiinien imeytymistä.

Piimaata ja OptiMSM + C:tä voi tilata Foodinilta (Foodinin OptiMSM + C sisältää acerolaa, jossa on runsaasti C-vitamiinia, mitä tarvitaan MSM:n imeytymiseen). Saat Foodinin kaikista tuotteista 20 % alennuksen heidän omasta verkkokaupasta käyttämällä koodia katjakokko.

Silica-geeliä löytyy puolestaan Ruohonjuuresta. Thornen K2-vitamiinitippoja voi tilata iHerbistä, mutta kannattaa muistaa, että tilaukseen tulee tullit päälle, eli kyseessä on kallis tuote. Koodilla KOK223 saat 5 dollarin alennuksen ensimmäisestä iHerb-tilauksestasi. Toki K2-tippoja voi ostaa myös vaikkapa Ruohonjuuresta, mutta itse halusin panostaa parhaalta vaikuttavaan valmisteeseen.

Mielenkiintoinen oli tämä rottakoe ja olen pohtinut paljon ongelman mahdollista aiheuttajaa. Kyllä se syy voi oksalaatteihin hyvinkin johtaa, mutta ihmettelen miksi ongelma puhkesi sitten vasta ketolla eikä jo aiemmin. Toki iso elämänmuutos on aiheuttanut paljon alitajuista kuin myös ihan konkreettistakin stressiä eli kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Halusin jakaa tämän kokemukseni, sillä kynsien liuskottuminen on ketolla niin monen vaiva, että tästä on varmasti hyötyä monelle!

Jos teillä on ollut ketolla jotain vaivoja ja olette löytäneet niihin ratkaisun, olisi mukava jos jakaisitte niitä kommenteissa, sillä vertaistuki on aina tervetullutta!

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,