Body & Mind

Ketogeeninen ruokavalio ja liuskottuvat kynnet

Body & Mind | 14.5.2019 | Katja Kokko

Postaus sisältää affiliate-linkkejä

Ketogeeninen ruokavalio on tuonut tullessaan yhden ainoan haasteen: liuskoittuvat kynnet. Niihinkin löytyi lopulta ratkaisu.

Ketogeeniselle ruokavaliolle siirtyminen yli vuosi sitten oli minulle äärimmäisen helppoa enkä ole kärsinyt mistään sivuvaikutuksista. Aluksi iltaisin vaivanneet sydämentykytyksetkin katosivat nostamalla suolan ja magnesiumin määrää sekä ihan vain ajan myötä. Viime vuoden loppupuolella kohtasin kuitenkin pienen, mutta ärsyttävän haasteen: liuskoittuvat kynnet.

Minulla on aina ollut todella kauniit kynnet, jotka eivät tarvitse muuta hoitoa kuin säännöllistä viilausta ja rasvausta. Yhtäkkiä kynsi toisensa perään alkoi kuitenkin liuskoittumaan ja lopulta joka ikinen kynsi oli pahasti liuskoittunut, minkä vuoksi jouduin jatkuvasti viilaamaan ne nysäksi. Kynnet myös tuntuivat haurailta.

Kyselin kokemuksia muilta ketoilijoilta ja googlettelin vaivaa, joka tuntui olevan erittäin yleinen. Ohjeet ja vinkit vaivan selättämiseen olivat kuitenkin epämääräisiä ja hajanaisia eikä mikään niistä toiminut minun kohdallani, vaikka kuinka nautin mm. luulientä ja biotiinia – niillä ei ollut kynsiin minkäänlaista vaikutusta.

Muutama viikko sitten pohdin toden teolla, missä nyt mättää. Oli täysin selvää, että elämäntilanteeni kahden maan välillä reissatessa on keholle ja hermostolle kuormittavaa ja rasittaa siten maksaa, mikä on puolestaan kiinalaiseen lääketieteen mukaan yhteydessä esimerkiksi kynsien kuntoon. Kävinkin akupunktiossa pari viikkoa sitten ja Taina määräsi minulle luulientä tupla-annostuksella ja lisäksi hän hoiti neuloilla maksan pisteitä.

Akupunktion lisäksi kävin ostamassa Puhdistamon Tripla Sinkin ja OptiMSM:n, silica-geelin, Foodinin piimaan ja K2-vitamiinitipat, jotka tilasin iHerbistä. Silica ja piimaa ovat kuuluneet vuosia ravintolisiin, joita käytän säännöllisen epäsäännöllisesti kuureittan. Viimeisestä kuurista alkoi kuitenkin olla reilusti yli vuosi aikaa. Myös OptiMSM oli ollut tauolla viime kesän lopusta lähtien ja K2-vitamiinia en ollut puolestaan ikinä käyttänyt.

Etsinkin netistä ensin tietoa K2-vitamiinista ja löysin tämän todella mielenkiintoisen artikkelin sen lukuisista hyödyistä, jossa sanotaan, että K2-vitamiinin pitäisi olla kuin D3:n, eli säännöllisesti purkista nautittava. K2-vitamiinia saa myös mm. tietyistä juustolaaduista, mutta juustoa saisi nakertaa 225-445 grammaa päivittäin, jotta vitamiinin päivittäinen saantisuositus tulisi täyteen.

K2-vitamiinia käytetään mm. osteoporoosin hoidossa, sillä se auttaa kalsiumia kulkemaan sinne, mihin se kuuluu.

Artikkelin luettuani aloin etsimään laadukasta K2-vitamiini valmistetta ja löysin iHerbistä Thornen K2-vitamiinitipat, jotka ovat todella kalliit, mutta luin niistä kymmeniä positiivisia arvosteluita sekä iHerbistä että Amazonista. Ihmisten saamat konkreettiset hyödyt olivat uskomattomia ja tulokset tulivat myös nopeasti. Siispä päädyin investoimaan pullolliseen.

Alla olevassa vasemmanpuolisessa kuvassa lähtötilanne kynsistäni 20.4. Olen viilannut kynnet nysäksi, joten ne näyttävät suht siistiltä, mutta joka ikinen kynsi oli siis täysin liuskoittunut ja sitä mukaa, kun kynnet kasvoivat, ne myös liuskoittuvat. Oikeanpuolinen kuva on otettu 27.4, jossa on jo havaittavissa muutosta. Näiden alapuolella vasemmanpuoleinen kuva on otettu 1.5. ja oikeanpuoleinen 8.5. Kuvat taitavat kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.

Vasen kuva 20.4. ja oikea kuva 27.4.

Vasen kuva 1.5. ja oikea kuva 8.5.

Kynnet ovat paitsi kasvaneet normaaliksi, ne ovat myös vahvat. Olen käynyt tallilla 1-2 kertaa viikossa ja vaikka ne saavatkin siellä kolhuja ja joudun sen vuoksi niitä viilaamaan, yksikään kynsi ei liuskoitu tällä hetkellä, ei ole lohjennut ja ne tuntuvat vahvoilta. Näin lyhyessä ajassa!

Silica-geeli loppui muutama päivä sitten ja sen käyttöä en aio jatkaa, koska piimaa sisältää 94,2 % piitä eli silicaa. OptiMSM:n ja K2-vitamiinin pidän myös jatkossa päivittäisessä käytössä vähintään muutaman kuukauden ajan. Luulientä käytän myös jatkossa päivittäin ja sitä on joka tapauksessa hyvä nauttia ketolla ja kyllä ihan muutenkin. Tämän lisäksi täysin pannassa ovat nyt pinaatti, lehtikaali, kaakaopapu (raakasuklaa) ja mantelit niiden korkean oksalaattipitoisuuden vuoksi. Oksalaatit ovat mineraalivarkaita ja nakertavat kehon kalsium- ja kalium-tasoja sekä voivat estää tiettyjen entsyymien toiminnan ja vitamiinien imeytymistä.

Piimaata ja OptiMSM + C:tä voi tilata Foodinilta (Foodinin OptiMSM + C sisältää acerolaa, jossa on runsaasti C-vitamiinia, mitä tarvitaan MSM:n imeytymiseen). Saat Foodinin kaikista tuotteista 20 % alennuksen heidän omasta verkkokaupasta käyttämällä koodia katjakokko.

Silica-geeliä löytyy puolestaan Ruohonjuuresta. Thornen K2-vitamiinitippoja voi tilata iHerbistä, mutta kannattaa muistaa, että tilaukseen tulee tullit päälle, eli kyseessä on kallis tuote. Koodilla KOK223 saat 5 dollarin alennuksen ensimmäisestä iHerb-tilauksestasi. Toki K2-tippoja voi ostaa myös vaikkapa Ruohonjuuresta, mutta itse halusin panostaa parhaalta vaikuttavaan valmisteeseen.

Mielenkiintoinen oli tämä rottakoe ja olen pohtinut paljon ongelman mahdollista aiheuttajaa. Kyllä se syy voi oksalaatteihin hyvinkin johtaa, mutta ihmettelen miksi ongelma puhkesi sitten vasta ketolla eikä jo aiemmin. Toki iso elämänmuutos on aiheuttanut paljon alitajuista kuin myös ihan konkreettistakin stressiä eli kaikki vaikuttavat kaikkeen.

Halusin jakaa tämän kokemukseni, sillä kynsien liuskottuminen on ketolla niin monen vaiva, että tästä on varmasti hyötyä monelle!

Jos teillä on ollut ketolla jotain vaivoja ja olette löytäneet niihin ratkaisun, olisi mukava jos jakaisitte niitä kommenteissa, sillä vertaistuki on aina tervetullutta!

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , ,

Body & Mind

12 kommenttia artikkeliin “Ketogeeninen ruokavalio ja liuskottuvat kynnet”

 1. Anne

  Minulla vesi on vahvojen kynsieni pahin vihollinen, kun näin keväällä alan tehdä likaisia kasvimaahommia. Voidepesukaan ei tunnu auttavan. Minkälaista annostelua msm ja piimaata käytät? Onko C pakollinen lisä näiden kanssa? Veteenkö sekoitat?

  • Ohjeen mukaista annostelua, sekoitan veteen. Kuten sanottua, C-vitamiinia tarvitaan MSM:n imeytymiseen, mutta Foodinin ja Puhdistamon OptiMSM:ään on lisätty amlaa tai acerolaa, joissa on runsaasti C-vitamiinia luonnollisessa muodossa, joka on siis ehdottomasti parempi kuin synteettinen.

 2. tiina

  Pidän todella paljon kaikista kosmetiikka vinkeistäsi sekä hyvinvointiaiheista. Yksi asia kuitenkin vaivaa ja kovasti, ja mielelläni kuulisin näkemyksesi siihen. Koska kyseessä on hyvinvointi, on aika yleinen näkemys ettei liha, erityisesti punainen muttei juuri valkoinenkaan, kuulu hyvinvointiin. Eläinten tappaminen ja tietenkin lihan valtavat vaikutukset ympäristöön ja maailmaan jossa elämme. Ymmärrän jos syöt mahdollisimman ns. puhdasta lihaa, mutta miten näet suhteesi lihansyöntiin muuten? Minun mielestäni se kun vie osittain pohjaa siltä kaikelta muulta hienolta mitä teet.

  • Yleinen näkemys ei ole yhtä kuin tieteellisesti todistettu eikä tieteellisesti todistettu ole absoluuttinen totuus. Ketogeenisestä ruokavaliosta löytyy tutkimuksia niin paljon kuin lukea jaksaa ja kyseinen ruokavalio on äärimmäisen luonnollinen sekä lähimpänä esi-isiemme ruokavaliota – tämä aukeaa nopeasti, kun asiaan perehtyy. Kasvispainotteisella ruokavaliolla on puolestaan lukuisia ongelmia aina ravintoaineiden saannista oksalaattien ja lektiineiden aiheuttamiin terveysongelmiin asti, joita on pitkä lista. Ympäristökysymyksissä lihantuotanto ei myöskään suinkaan ole yksinään ongelmien aiheuttaja. Asioita pitäisi tarkastella kokonaisuutena ja keskittyä siihen miten niitä tehdään, ei niinkään mitä tehdään. Eläimiä on tapettu ihmisen ravinnoksi kautta aikojen, olen kiitollinen siitä, että voin syödä ravintoa, joka pitää minut terveenä ja hyvinvoivana. Lihassa ja sen tuotannossa on suuria eroja, kuten riista ja vapaana laiduntava grass-fed karja vs. tehotuotanto, mutta ymmärrän, jos se on kasvissyöjän näkökulmasta väärin, silloin asiasta on turha edes keskustella. Intentio on valinnoissa ja teoissa kaiken perusta. Oma suhtautumiseni syömiseen, ravintoon ja lihaan on tietoista. Ruoka on minulle polttoainetta sekä terveyttäni ylläpitävä ja parantava asia ja olen tullut jo hyvin kauaksi ruokahedonismista, jonka näen itse yhdeksi isoimmista ongelmista nykyisessä ruoankulutuksessa. Arvostus ruokaa kohtaan on muuttunut täysin eikä sitä ole tarpeen enää mättää menemään. Kulutukseni sekä tuottamani jätteen määrä on vähentynyt. Takana on 10 vuotta matkaa eri ruokavalioiden maailmassa ja näihin vuosiin mahtuu erittäin paljon aiheeseen perehtymistä – kasvissyönti aiheuttaa ongelmia minulle, mutta jollekin toiselle se puolestaan sopii, koska olemme erilaisia. Jos kaipaat listaa tutkimuksista tai kirjalistaa, mistä voit aloittaa aiheeseen perehtymisen, voin sellaisen koota.

   Miten tämän valossa valintani vievät pohjaa työltäni? Kyseessä on taustatietoon, olettamuksiin ja mielipiteisiin liittyvät näkemyserot. Kannattaa muistaa ja hyväksyä se, koska emme tule koskaan elämään maailmassa, jossa kaikki ovat samaa mieltä asioista, mutta silti meidän tulee elää täällä sopuisasti toisiamme ymmärtäen – tai jos ei ymmärtäen, niin erilaisuuden hyväksyen.

   Ja loppukaneettina vielä se, että joogapiireissä on lukuisia joogeja, jotka ovat ryhtyneet ulkoa päin tulevasta paineesta johtuen kasvissyöjiksi ja kärsivät sen vuoksi lukuisista terveysongelmista. Onkin ihanaa, että astangapiireissä ketoilijoiden määrä kasvaa, mutta on valitettavaa, ettei kukaan muu ”uskalla tulla kaapista ulos”. Onneksi oma opettajani John Scott puhuu lihansyönnistä avoimesti. En myöskään piilottele lihansyöntiäni, sillä kenenkään ei tarvitse ulkoisen painostuksen ja hyväksytyksi tulemisen paineesta tehdä valintoja, jotka sairastuttavat.

   • Jenny

    Mua välillä jopa harmittaa, että lihan syöntiä pidetään nykyään hirveän paheksuttavana asiana, vedoten terveyteen ja eettisiin syihin, joita loppupeleissä ei kuitenkaan olla mietitty ihan loppuun asti. Jokaisella on täysi oikeus syödä sellaista ruokaa, jota itse haluaa, ja toisten moralisointi, etenkin ilman asioihin perehtymistä, on harmillista. Mun on pakko kommentoida tähän, että sun vastaus on aivan ihana!

   • Niinpä. Tähänkin postaukseen tuli eilen kommentti, jota ei voinut edes julkaista. Se on sääli, että monet itseään suvaitsevaisina ja feministeinä pitävät ovat lopulta todella kaukana sellaisesta eivätkä ymmärrä, mitä suvaitsevaisuus todella tarkoittaa. Mutta ymmärrän kyllä heitäkin, annettakoon tietämättömyys anteeksi, tai kykenemättömyys käytöstapohin.

 3. Jennie

  Ketolla hankalin vaiva on nyt jonkin aikaa ollut käsiin noussut näppylät, myös oikeassa kyynärtaipeessa on välillä ollut näppylää. Koitin etsiä suomeksi ja englanniksi tietoa asiasta, mutta vastauksena on ollut sitä sun tätä ja ympäripyöreääkin. En löytänyt mitään selkeää vastausta, jos sellaista on olemassakaan. Myös kasvojen iho oli välillä loistavassa kunnossa ja sitten niihinkin hiipi tämä sama epätasaisuus. Ajattelin, että ehkä minun keholle on hyväksi nostaa hiilaritasoja hieman. Hiilareiden lisääminen hävittää ihottuman toki, mutta lähinnä mietin mikä tässä lopulta oli se syy ja onko tämä ratkaisu se oikea. Kun oma elämäntilanne on raskas ja energiaa ei ole liikaa, niin haluaisi pitää asiat aika simppelinä eikä jotenkin jaksa mennä ihan mikrotasolle tämän syömisasian kanssa. Mutta toki näitä muutoksia voi tehdä asteittain ja parantaa omaa tahtia, verikokeet ym. kiinnostaa myös otattaa, että mitä kehossa tapahtuu näitten muutosten myötä.

  • Hannamari Rahkosella on kokemus ketoihottumasta, joka hävisi itsestään. Hän kertoi siitä viime la ketotapahtumassa. Käyppäs Hannamarin tontilla kyselemässä asiasta. Tai huikkaan jos hän ehtis tulla kommentoimaan tänne.

  • Tiita

   Hei Jennie! Minulle tuli myös ihottumaa. Syynä on uskoakseni maksan huono kunto (tämä on täysin intuitiivinen arvaus, jonka perustan muutamaan lukemaani artikkeliin). En ole asiantuntija, joten en tässä kehtaa tarkkaa arveluani julkaista.

   Myös minä nostin hiilarit VHH-tasolle ja iho rauhoittui. Samalla aloin huoltaa maksaani detox-teellä, voikukalla, persiljalla, mintulla ym. ja jätin maksaa rasittavat aineet minimiin. Kun aloitin keton uudelleen ihottuma yritti tehdä comebackin, mutta alun jälkeen luovutti. Kannattaa tutustua maksan terveyteen, jos ”keto rash” vaivaa! Haittaa siitä tuskin on. 🙂 Lisäksi rasvan pilkkovat entsyymit luullakseni helpottavat maksan työtä, joten ne kannattaa muistaa.

 4. Riina

  Moi! Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Kärsin samasta vaivasta, mulla kynnet liuskottuu vielä tonne ’peruskynnen’ puolelle asti eli tosi ärsyttävää. Millasella annostuksella sä tota K2:sta otat? Ihan kiinnostuksesta koitan laskeskella kuukausihintaa tolle hankinnalle 😀

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>