Body & Mind

Ketogeeninen ruokavalio hyvinvoinnin tukena

Body & Mind | 10.4.2019 | Katja Kokko

Kaupallinen yhteistyö: PUR Kauppa

Takana yli vuosi ketogeenistä ruokavaliota. On aika tehdä tilannekatsaus.

Yli vuosi on hurahtanut siitä, kun aloitin ketogeenisen ruokavalion. Tässä ajassa siitä on tullut yhtä luonteva osa arkeani kuin joogaharjoituksesta, meditaatiosta ja kauneusrituaaleista. Olen kirjoittanut aiemmin pidemmän postauksen ketogeeniseen ruokavalioon johtaneista syistä, se löytyy täältä. Kertaan kuitenkin vielä lyhyesti, että ennen ketolle siirtymistä kärsin aivosumusta, voimakkaasta väsymyksestä ja turvotuksesta. Pelkästään kasvoni kertoivat etten voi hyvin. Lukiessani ketosta yhä enemmän, tajusin oireiden johtuvan liian korkeista hiilihydraattimääristä, jotka aiheuttivat kehoon matala-asteisen tulehduksen. En koskaan tehnyt päätöstä ryhtyä ketolle, sillä minulla – kuten miltei kaikilla, joilla ei ole kyseisestä ruokavaliosta käytännön kokemusta – oli todella voimakkaat ennakkoluulot ketoruokavaliota kohtaan. Ajauduinkin ketolle vaivihkaa vähähiilihydraattisen ruokavalion kautta. Tein pikkuhiljaa kokeiluja omassa ruokavaliossani ja se johti lopulta siihen, että humpsahdin ketoosiin.

Siitä hyvinvoinnin määrästä, mitä ketogeeninen ruokavalio on tuonut elämääni, olen yhtä kiitollinen kuin aikoinaan joogan aloittamisesta. Tämä ei ole mikään dieetti, vaan elämäntapa. Valinta voida todella hyvin. Keto ei ole parantanut pelkästään fyysistä ja henkistä hyvinvointiani, vaan se on myös muuttanut suhtautumiseni syömiseen ja ruokaan entistä tiedostavammaksi.

Kerron postauksen lopussa Helsingissä järjestettävästä ketoseminaarista, jossa olen haastateltavana, mutta ensin hieman asiaa ketotaipaleestani.

Ketogeenisellä ruokavaliolla syödään 60-70 % rasvaa, 30 % proteiinia (0,8-2 g/lihaskilo) ja 10 % hiilihydraatteja (tiukassa ketossa määrä on max. 20 g).

Kun aloitin ketotaipaleeni, käytin viikon ajan aplikaatiota, jonka avulla laskin makroravinteiden jakauman, jotta pääsin kartalle niiden määristä, sillä itselläni oli vaikea hahmottaa kuinka paljon rasvaa todella tarvitsee syödä ja toisaalta olin myöskin elänyt liian vähällä proteiinilla, vaikka ketolla sen määrä ei olekaan suuri. Lisäksi mittasin ketoaineet hengityksestäni Ketonix-mittarilla, jota en myöskään ole käyttänyt enää pitkään aikaan, koska en koe sitä enää tarpeelliseksi.

Rasvan lähteenä toimivat voi, ghee, oliiviöljy, kookosöljy, MCT-öljy tai kapryyliöljy, kalanmaksaöljy, rasvaiset juustot, luuliemi, avokadot ja kookosmaito/kerma. Proteiinin lähteenä ovat itselläni rasvainen liha, kala, kananmunat, luuliemi ja uusimpana koitan opetella sisäelimien syömiseen, koska ne ovat ravinnerikkaita ja lisäksi on hyvä hyödyntää eläimestä kaikki osat. Hiilarit saan maanpäällisistä kasviksista (kaikki mahdolliset kaalit, selleri, fenkoli, pinaatti, salaatit), Suomessa ollessani napostelen myös pienen määrän marjoja ja iltaisin nappaan teelusikallisen manuka-hunajaa. Ruoassa laatu, luomu ja mahdollisuuksien mukaan lähiruoka ovat itselleni tärkeintä ja olen siitä onnekkaassa asemassa, että minulla on mahdollisuus niihin panostaa.

Ketoruokavalion myötä sain takaisin energiani, kirkkaan pään, tasaisen jaksamisen ja hyvät yöunet. Vatsani ei ole koskaan turvonnut enkä kärsi enää mistään vatsavaivoista. Kuukautiskierto on pysynyt säännöllisenä ja mistään kivuista ei ole tietoakaan, jos keto pysyy tiukkana – viikko joogaretriitillä hiilaripainotteisella vegaaniruokavaliolla riittää tuomaan takaisin vanhat PMS-oireet. Ulkoiset vaikutukset ovat myös niin silminnähtävät, että niistä on tullut kommentteja pitkin vuotta: iho on sileä ja kiinteä ja silmät ovat suuret ja kirkkaat.

Hyvinvoinnin lisäksi suurimmat muutokset ovat tapahtuneet ruoan kuluttamisessa ja siihen suhtautumisessa. Koska ruoka on tiheää niin ravintoarvoiltaan kuin energialtaan, useimmiten riittää, että syön kerran päivässä tai korkeintaan kahdesti. Aloittaessani keton söin niin paljon, että nälkä lähti taatusti, kaloreista viis – niitä saattoi kulua päivässä reilusti yli 2000, vaikka samaan aikaan vyötärön ympärys kapeni niin, että jouduin myymään osan vanhoista housuistani pois. Nyt kun olen ketoillut pidempään, kaloreiden tarve tuntuu laskeneen, jonka näkee suoraan ruoan kulutuksessa. Pätkäpaastoilen päivittäin, sillä se tuntuu todellakin sopivan kropalleni, eli aamuisen rasvakahvin jälkeen syön vasta noin klo 14. Toisinaan venytän syömistä iltaan asti, mutta olen huomannut, että joka päivä yhden aterian taktiikka ei kuitenkaan sovi minulle.

Yksi merkittävimmistä asioista on, että energiatasoni ja toimintakykyni pysyy yllä, vaikka en söisi moneen tuntiin. Ennen olin täysin riippuvainen muutaman tunnin välein syömisestä tai napostelusta. Oli inhottavaa, kun syöminen hallitsi elämää niin paljon ja piti jatkuvasti miettiä, mitä söisi. Tuntui, että minulla oli jotenkin jatkuvasti hieman nälkä tai ainakin hyvin nopeasti syömisen jälkeen. Väsähdin myös helposti ruokailun jälkeen, kun puolestaan ketolla oloni on kevyt. Maaliskuussa meillä oli tällä hetkellä työstämäni verkkokurssin videokuvaukset ja äänitykset. Ohjaaja ihmetteli, miten pystyin säilyttämään energiani ja keskittymiseni 12 tuntisen päivän aikana täysin tasaisena. En taatusti olisi kyennyt tähän ilman ketoa.

Ketolla en mieti ruokaa juuri lainkaan. Rakastan kylläkin edelleen herkullista ruokaa, mutta suhde siihen on muuttunut. Näen ruoan itselleni polttoaineena, joka tukee terveyttäni ja hyvinvointiani. Kaikki syömäni ruoka on herkullista ja tyydyttävää ja olen kiitollinen jokaisesta suupalasta. Samaan aikaan, kun kiitollisuuteni ja arvostukseni syömääni ruokaa kohtaan on kasvanut, ”riippuvuuteni” ruokaan on vähentynyt eikä elämä pyöri sen ympärillä. Laatu on kasvanut ja määrä on vähentynyt. Ruokaan kuluu myös vähemmän rahaa, vaikka panostan laatuun. Tämä johtuu varmastikin siitä, että päivittäisten ruokailujen määrä on vähentynyt roimasti ja napostelut jääneet kokonaan pois.

Ketoruokavalio tuntuu itselleni luonnollisemmalta kuin mikään muu ruokavalio ikinä. En ole koskaan kokenut vetoa hedelmiin ja juureksiin, jonka vuoksi keto on ollut itselleni ”helpotus”, kun olen oivaltanut, etten todellakaan tarvitse niitä mihinkään ja saan riittävät määrät vitamiineja muista lähteistä.

Ketolla on siis ollut itselleni pelkkiä positiivisia vaikutuksia. Jokainen, joka on kärsinyt pitkittyneestä aivosumusta ja tökkivästä ajattelusta ajattelua vaativassa työssä, tietää miten kokonaisvaltaiset vaikutukset ovat mielialaan, työn laatuun ja koko elämään. Keton myötä luovuuteni on kasvanut ja saan todella paljon hyviä ideoita, joiden toteuttamiseen myös riittää pitkäjänteisyyttä ja energiaa – pelkkä keskittymiskykyni on parantunut roimasti. Ja koska kaikki vaikuttaa kaikkeen, kehon ja mielen hyvinvointi on parantanut myös henkistä hyvinvointia.

Moni on kysynyt miten keto on vaikuttanut joogaharjoitukseeni? Vaikutukset ovat taatusti henkilökohtaisia ja tiedän, että joillakin on kestänyt keton aloitettua useita kuukausia, ennen kuin on energiaa fyysisiin suorituksiin. Itselläni on ollut päinvastoin ja voimaa sekä jaksamista riittää eikä palautumisen kanssa ole ongelmia. Viime syksynä joogaretriitillä Italiassa aamuharjoituksemme oli tavallista myöhemmin, jonka vuoksi myös aamiainen venyi. John veti välillä miltei kolmen tunnin harjoituksia. Minä olisin vielä senkin jälkeen voinut olla syömättä siinä missä suurin osa kärsi nälästä ja jaksamisen puutteesta jo kesken harjoituksen. Lisäksi liikkuvuus on kasvanut ja joogaharjoitus tuntuu paljon kevyemmältä kuin aikaisemmin. Kun ylimääräinen turvotus ja pöhötys on kadonnut, harjoitus on paljon miellyttävämpi.

Minun matkani ketoruokavalion kanssa ei siis ole ollut mitenkään kuoppainen. Muutamia huomioita olen kuitenkin tehnyt varsinkin alkutaipaleellani, joista tärkeimpänä itselleni on riittävä natriumin ja elektrolyyttien saanti. Oltuani ketoosissa 2-3 kuukautta, sydämeni tykytti iltaisin niin voimakkaasti etten saanut enää kunnolla unta. Minua myös janotti todella paljon pitkin päivää ja ajoittain tuntui pientä huimausta. Kun lisäsin reilusti hyvälaatuisen suolan käyttöä (ruususuola tai puhdistamaton merisuola) ja magnesiumin määrää sekä otin parin kuukauden ajan kaliumia viinikivestä, tykytykset katosivat täysin. Ketolla munuaiset poistavat elimistöstä nestettä nopeammin kuin hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla ja samalla kehosta huuhtoutuu runsaammin tärkeitä mineraaleja, jonka vuoksi moni tuntee olonsa paremmaksi tukemalla elektrolyyttitasapainoa.

Toinen tärkeä huomio on, että kun ketolle ryhtyy, siinä kannattaa todellakin pysyä. On yksilöllistä millaisilla hiilarimäärillä lähtee liikenteeseen ja mikä on juuri itselle se optimaalinen. Määrät voivat alle 20 grammasta reiluun 80 grammaan. Jos muutaman kerran vuodessa on jokin poikkeustilanne, jolloin syö pizzaa tai muuten suuren määrän hiilareita, se on ihan ok, mutta tiuhaan tahtiin tämmöistä ei voi toteuttaa. Jos pitää kerran viikossa ns. herkkupäivän, kannattaa se tehdä ketoherkuilla, koska takaisin ketoosiin pääseminen vie muutaman päivän ja olo voi alkaa salakavalasti mennä huonompaan suuntaan ja erilaiset himot alkavat hallita yllättävän nopeasti.

Itselleni on tärkeintä syödä mahdollisimman laadukasta ruokaa ja saada siitä kaikki tarvittavat ravintoaineet. On kuitenkin muutamia ravintolisiä, yrttejä ja superfoodeja, joilla tuen hyvinvointiani päivittäin ja lisäksi muutamia, joita käytän kausittain. Ravintolisissä minulla on samat periaatteet kuin ruoassa: mahdollisimman luonnollista ja laadukasta.

Käytän päivittäin näitä ravintolisiä:

Magnesium

Luotan Puhdistamon Tripla-Magnesiumiin, jota otan iltaisin neljä kapselia. Toisinaan käytän myös iholle suihkutettavaa magnesiumia, sillä kaikki suun kautta otettu magnesium ei ikävä kyllä imeydy elimistöön. Magnesium on mineraaleista kaikista tärkein. Se on tärkeässä roolissa lukuisten entsyymien toiminnassa ja säätelee mm. kaliumin, kalsiumin ja natriumin aineenvaihduntaa sekä osallistuu elimistössä yli 300 biokemialliseen prosessiin. On arvioitu, että kolme neljästä aikuista saa magnesiumia ravinnosta liian vähän. Puhdistamon Tripla Magnesium sisältää magnesiummalaattia, -glysinaattia ja -tauraattia, joiden imeytyvyys on hyvä.

Laadukas suola

Aloitan aamuni aamuvedellä, johon sekoitan huoneenlämpöistä vettä, 1/2 tl suolaa ja 1-2 tl omenasiiderietikkaa. Kuljetan mukanani vesipulloa, johon lisään ripauksen suolaa ja kotitoimistoni pöydällä on aina vesikannu, jossa on myös suolaa. En myöskään säästele suolaa ruoanlaitossa. Vaihtelen ruususuolan ja puhdistamattoman merisuolan välillä.

Luuliemi

Luuliemi on ihan ykkösjuttu, sillä se sisältää runsaasti mineraaleja ja on lisäksi luonnollinen kollageenin ja hyaluronihapon lähde. Biomedillä on loistava pakastekuivattu luuliemijauhe, joka sopii niille, jotka eivät jaksa keitellä lientä itse. Käytän luulientä päivittäin sekoittamalla sitä kuumaan veteen. Lisään joukkoon teelusikallisen gheetä, ripauksen kurkumaa ja usein myös kuivattua nokkosta ja ashwagandaa. Oman liemen keittely on edennyt jo siihen pisteeseen, että hankimme juuri CrockPot slow cookerin, jossa luuliemi saa hautua rauhassa muutaman päivän. Seuraavaksi pitää löytää hyviä reseptejä, mutta veikkaanpa, että Biomedin liemellä on jatkossakin käyttöä ja vähintään reissuille kiikutan sen mukaan.

Entsyymit

Enzymedican Lypo Gold on luottotuote, jotta rasva pilkkoutuu hyvin ja ruoansulatus toimii normaalisti. Toisinaan pidän tästäkin muutaman päivän taukoja, mutta pidemmässä juoksussa olen todennut entsyymien olevan itselleni todella tarpeelliset. Jos ketolla kärsii ripulista tai närästyksestä, kannattaa kokeilla näitä entsyymejä.

Probiootit

Listasin probiootit päivittäin käyttämiini ravintolisiin, mutta todellisuudessa pidän niistä parin kuukauden taukoja säännöllisesti. Syön säännöllisesti hapatettuja ruokia (hapankaali ja kimchi) ja käytän päivittäin omenasiiderietikkaa. Probiooteissa on mielestäni tärkeää vaihdella niiden lähteitä, koska tarkoitus olisi, että suoliston mikrobiota on monipuolinen. Probioottivalmisteista Living Nutrition tuntuu itselleni luotettavimmalta, koska merkin valmisteet ovat ruokapohjaisia ja fermentoituja. Käytän tällä hetkellä Terrain-valmistetta, joka sopii närästykseen, ummetukseen sekä hoitamaan suoliston pintaa (vuotava suoli). Itselläni on taipumus närästysoireisiin, vaikka ketolla kärsinkin vaivasta vain erittäin harvoin. Tuotteesta on positiivisia käyttökokemuksia myös mm. suolistoperäisissä iho-oireissa.

Chlorella

Chlorellaa olen käyttänyt säännöllisesti jo ennen ketoa, koska se sisältää runsaasti lehtivihreää, B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia ja proteiinia. Chlorella on melko kammottavan makuista, jonka vuoksi käytän sitä puristeena noin 10 tablettia päivässä. Chlorellassakin kannattaa olla tarkkana laadussa. Kiki Healthin valmiste on kotoisin Hainan Islands -nimiseltä saariryhmältä, jossa luonto on säilynyt puhtaana ja viljelyyn käytetään altaita, jotta veden laatu, missä chlorella kasvaa, olisi täydellinen. Tuote myös testataan säännöllisesti raskasmetallien ja saasteiden varalta.

Acerola tai amla

Ketoosissa elimistössä ei muodostu vapaita radikaaleja yhtä paljon kuin hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla, jonka vuoksi antioksidantteja ei tarvitse kahmia kaksin käsin. Koen silti, että modernin elämän tuomat haasteet, stressin kanssa tasapainottelu ja kaupunkiympäristö luovat omat haasteensa. C-vitamiinia nautin täysin luonnollisena joko jauhetusta acerolasta tai amlasta. Yksi syyni sen nauttimiseen on, että C-vitamiini osallistuu rauta-aineenvaihduntaan magnesiumin lisäksi.

PUR Kaupasta löydät korkealaatuiset ravintolisät ketoruokavaliolle ja saat lisäksi asiantuntevaa opastusta tuotteiden valinnassa.

Tässä vielä tärkeimmät vinkkini ketoa aloitteleville:

-Unohda kaloreiden laskeminen ja syö niin paljon, että olet kylläinen.
-Tarkista ainakin viikon ajan syömäsi ruoan makroravinteiden jakauma jonkin aplikaation avulla (esim. Lifesum).
-Varmista riittävä elektrolyyttien saanti.
-Syö aitoa ruokaa ja tutustu siihen, miten ennen vanhaan kokattiin: sisäelimet ja luuliemi olivat perusjuttuja.
-Jos mahdollista, panosta lihassa luomuun, ruoholla ruokittuun karjaan tai riistaan.
-Pysy ketoruokavaliolla, äläkä ”palkitse” itseäsi säännöllisesti vetämällä hiilariövereitä. Muutaman kerran vuodessa on ok syödä vaikka pizzaa, mutta säännöllisellä hiilaritankkauksella et saa keton hyötyjä ja elimistöllä kestää useita päiviä toipua siitä.

Ketoseminaari Helsingissä 11.5.2019

PUR Kauppa järjestää lauantaina 11.5. klo 11-15 elokuvateatteri Orionissa tapahtuman Toimiiko ketoruokavalio? Tietoa ja kokemuksia ketoilusta. Olen mukana tapahtumassa haastateltavana omasta ketotaipaleestani, sillä kaikki ei suinkaan mahdu yhteen blogipostaukseen. Seminaarissa on todella mielenkiintoinen puhujajoukko, voit tutustua tarkempaan ohjelmaan täällä. Osta liput tapahtumaan ajoissa, sillä paikkoja on rajoitetusti. Liput ovat myynnissä täällä.

Mitä oivalluksia ketoruokavalio on tuonut sinulle?

Kuvat Katja Kokko

Avainsanat: , , ,

Body & Mind

25 kommenttia artikkeliin “Ketogeeninen ruokavalio hyvinvoinnin tukena”

 1. Tiina

  Hei Katja ja kiitos jälleen kerran mielenkiintoisesta postauksesta. Minulla on hyviä kokemuksia vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Keto kiinnostaisi, mutten taida jaksaa panostaa siihen riittävästi, mittailut ja ravintoaineiden laskemiset jäisivät melko varmasti tekemättä. Rasvakahvia olen kokeillut ja siitä haluaisinkin kysyä. Se ei nimittäin pidä minulla nälkää paria tuntia pidempään, vaikka rasvaa laittaisi kuinka paljon. Nautin suunnattomasti kahvin surauttelusta aamiaiseksi, mutta jouduin syömään hedelmän tms. ennen klo 11-12 lounasta. Samalla vaatekoko kasvoi. Nyt palattuani munakasaamiaiseen pari kiloa on lähtenyt. Olisi ollut kiva jatkaa tätä, enkä ymmärrä miksi se ei minulla pitänyt nälkää poissa.

  • Ketoaineiden mittailu ei suinkaan ole pakollista, oma olo on paras mittari, mutta itse halusin tietää, että olenko ketoosissa vai en. Makrot kannattaa laskea sen takia, että pääsee kartalle, viikon ajan se ei ole kovinkaan suuri ponnistelu, jos motivaatio ketoon on olemassa. En osaa sanoa, miksei rasvakahvi pidä sinulla nälkää – kenties siksi kehosi ei ole rasva-adaptoitunut, koska et ole ketolla, tai siksi, että ollaan kaikki erilaisia. Runsas rasva ja hiilarit kasvattaa kyllä vyötärön ympärystä, hyvä että vaihdoit munakkaaseen 🙂

 2. Mua kiinnostais tietää, et onko pitta nostanut päätään ketolla missään vaiheessa? Huomaan että liha & voi nostavat mulla kuumuutta tosi nopeasti ja siks vvh (diabeetikkona keto ei onnaa + kesä jännittää vähän etukäteen.

  • Tämän jutun alussa linkkaamassani postauksessa olenkin kertonut ketokokemuksistani ayurvedan näkökulmasta. Mulla ei ole koskaan liha, kala, voi ja munat aiheuttaneet pitta-oireita ja ei nytkään. Sen sijaan feta, suolaiset juustot, chili, tomaatti, paprika ja sipuli on sellaisia, jotka närästää helposti. Tai juureen leivottu leipä ja ruisleipä, ne ovat ihan pahimmat. Ketolla olen myös oivaltanut, että omalla kohdallani hiilari + rasvakombo on se, joka tuo oireet pintaan. Ketolla mua närästää oikeastaan ainoastaan, jos rasvakahvissa on liikaa MCT-öljyä. Miksi koet ettei diabeetikkona keto sovi sinulle? Siitähän on paljon hyviä kokemuksia. Vhh sopii toki varmasti myös

   • 1-tyypin diabeetikoille ketoosi on varaallinen ketoasidoosin vuoksi (ketoaineet veressä + korkea verensokeri voi aiheuttaa nopeasti hengenvaarallisen tilan), 2-tyypin diabeetikoille ketoosi taas sopii hyvin, jopa parantaen tilannetta. Sun yllä luettelemasta listasta kaikki lisäävät mulla kuumutta myös, mutta niihin en olekaan pittailun vuonna viisi aloitettuani koskenut lainkaan. vvh:lla ongelma on ollut toisinaan rasvakahvi ja sitten eniten välillä liha& kananmunat. Jatkan tutkimuksia ja tsekkaan tuon sun linkkaaman jutun uudestaan!

 3. omppu

  Tuo hiilariasia on niin totta ;Pöhöttää, turvottaa,väsyttää,ei siis hyvä lainkaan.Ihan täysin en prosenttimääriä jaksa alkaa laskemaan, ja kasviksia,marjoja,hedelmiä enemmän kyllä syön,mutta tätähän voi itse kukin soveltaa mikä omassa kehossa hyvältä tuntuu.

  • Mä kanssa itse vastustin viimeiseen saakka makrojen laskemista, mutta kun olo alkoi olla niin älyttömän hyvä, mielenkiinnosta rupesin selvittämään, että millainen oma makrojakauma oli ja sitten tulikin kiinnostus säätää sitä ketoon asti. Oma olo on paras mittari myös oman kokemuksen mukaan! Kaikille ei sovi samat hommelit tai jos voi hyvin, niin miksi muutoksia sitten tekisikään.

 4. Helena

  Muistan kun viimeksi kokeilin ketoosia niin hengitykseni alkoi haisemaan, en nukahtanut ja juurikin tuota sydämen tykyttelyä myös. Auttaako entsyymien ja suolan lisäys myös tuohon pahanhajuiseen hengitykseen vai onko se vain se mikä tulee keton mukana?

  • Menee ohi ajan kanssa, oman kokemuksen mukaan millään lisillä ei ole ollut hajuun mitään vaikutusta. Itselläni kesti useita kuukausia, että haju lähti (tosin se oli enemmänkin maku eikä haju). Sydämen tykytykset katkesi mulla kun lisäsin magnesiumin määrää rutkasti.

 5. iita

  Oon ollut vähän on/off -ketolla, mutta valtavan eron hyvinvoinnissa olen huomannut! Ja valitettavasti korkeampi hiilaristen jaksojen jälkeen tuo pitkä palautuminen on tullut myös tutuksi. Hyvää silti on, että keho tuntuu ”muistavan” ketoosin eikä sinne takaisin pääseminen ole enää niin vaikeaa kuin aluksi.

  Vaaka näyttää -16 kg, vaikken tähän laihduttamisen tähden alkanutkaan. Ihmiset kommentoivat, että näytän freesimmältä. Ennen kaikkea olo on iloisempi, olen taas enemmän minä. Outo melankolisuus on hellittänyt ja se omituinen särky joka solussa. Heippa matala-asteinen tulehdus!

  • Tismalleen sama kokemus itsellä: olen enemmän minä. Moni on kommentoinut minun muuttuneen parisuhteen myötä, mutta lähimmät ystävät huomasivat vaikutukset jo aikoja sitten keton aloitettuani. Itse olin myös niin väsynyt, että taustalla oli tiettyä melankolisuutta, tai lähinnä kaipausta energiseen oloon.

 6. Johanna

  Kiitos postauksista. Oli kiva kuulla miten paljon hyviä vaikutuksia tällä ruokavaliolla on. Itse olen vasta alkumetreillä. 🙂 Miten valmistat tuon rasvakahvin? Teetkö sen espresson vai suodatinkahviin. Mitä rasvoja käytät? Olen kokeillut useita kahveja valmistaa mut ei vaan uppoa. 🙂

  • Mä teen kahvin joko espressona tai sitten French pressillä. Laitan melkein 1 rkl gheetä ja 1 tl kookosöljyä, 1 tl MCT-öljyä/kapryyliöljyä, 1 tl tocotrienolsia, vähän macaa ja cordyceps-sientä tai pakuria. Noi jauheet ei todellakaan ole pakollisia, mut tocoa suosittelen, koska kahvi blendaantuu sitten hyvin. Ja blenderissä sitten surautan 🙂

 7. Niina

  Kiva kattava teksti Katja! Mietin minkälaista palautus”ruokaa/juomaa” voisin käyttää ketoillessa? Vai tarviiko edes varsinaisesti…

  • Mä olen käyttänyt Puhdistamon Sport-kollageenia, kookosvettä (jossa kylläkin hiilareita sen verran, että kannattaa sitten tsekata päivän muita hiilareita sen mukaan) sekä luulientä. Luuliemeen sekoitan aina gheetä, kurkumaa ja suolaa sekä kuivattua nokkosta tai Frantsilan Aurinkovoima-jauhetta. Mutta en kyllä välttämättä koe tarvitsevani palautusjuomaa 🙂 Kunhan on vettä ja suolaa niin se on aina itselleni tärkein, koska mua heikottaa helposti jos suolat lähtee kropasta.

 8. Tia

  Moi! Hyvin kiteytetty! Mulla kans vain hyviä vhh/keto kokemuksia – ja kyllä suolaa/magnesiumia tarvitaan paljon. Mulla erityisesti elohiiri silmässä ja jatkuvat suonenvedot vaivasivat kunnes tajusin lisätä molempia. helppo noudattaa jo hiukan suunnittelee arkea, ainoat haasteet = sosiaaliset -> ota nyt edes vähän tai kaikkea kohtuudella kommentit 🙂 Parasta on hyvä olo ja se ettei ole nälkä, lähes koskaan.

  • Joo sosiaaliset tilanteet on joskus rasittavia. Yleensä en kerro kellekään ruokavaliostani ja napsin pöydästä syötävää sen mukaan mitä löytyy. Ja jep, nälkää ei tunne oikeastaan koskaan, ei edes silloin kun on ns. nälkä, se on ihan erilainen tunne kuin ennen.

 9. Anu

  Moi Katja, olen myös ollut hetken ketolla nivelvaivojen vuoksi, ja muutenkin lisätäkseni hyvinvointia. Muuten menee hyvin, mutta ongelmana on laihtuminen. Olen jo valmiiksi hoikka ja olen syönyt jopa 2300 kcal päivässä ja silti kilot tippuu! Nyt ei olisi enää varaa laihtua…Kuinka kauan sulla kesti tuo laihtumisvaihe? Eli tästä olisi hyvä kuulla kokemuksesi 🙂

  • Jaa-a, en osaa sanoa. En ole kertaakaan käynyt vaa’alla enkä muutenkaan kiinnittänyt huomiota missä vaiheessa olisin jämähtänyt tiettyyn mittaan. Loppuvuodesta huomasin kuitenkin selkeästi, että painoa tuli lisää, mutta siinä oli niin monia epäbalanssin aiheuttavia tekijöitä, että taisi johtua siitä. Mutta sen verran mitä näitä kokemuksia lukenut, niin kyllä se muutamassa kuukaudessa tasoittuu. Eli jos olet ollut ”hetken” ketolla, niin ottaa vielä aikansa varmasti.

 10. anniina

  Hei, mielenkiintoinen postaus. Olen itsekin siirtynyt koko aika vähähiilarisempaan ruokavalioon ja sen myötä koittanut ottaa mahdollisimman käsittelemättömiä maitotuotteita myös mukaan / testiin, kun en niitä ole pariin vuoteen paljoa syönyt. Kiinnostaisi erityisesti kuulla, kiinnitätkö voin (muiden maitotuotteiden?) laatuun millä tavalla ja oletko löytänyt jostain mahdollisimman käsittelemätöntä voita? tavallisissa ruokakaupoissa näyttää olevan vain laktoositonta yms tavaraa..

  • Todellakin. Oli kyse mistä tahansa ruoasta niin laatu on ykkösenä! Käytän Juustoportin luomukirnuvoita ollessani Suomessa. Juustot ostan tiskistä, yleensä pastöroimatonta luomujuustoa, viimeksi sveitsiläistä, joka on taatusi hyvälaatuista. Toisinaan luomu mozzarellaa. Valiot yms. kierrän kaukaa, mikäli mahdollista.

 11. Pia

  Moikka! Tosi ihana kuulla sun kokemuksia. Minulla on nyt viikko ketoa takana ja iho alkoi oireilemaan punoittamalla ja ihon pinta meni röpelöisen, epäpuhtaan näköiseksi. Voiko tämä olla jokin kehon puhdistusreaktio? Olisiko neuvoja miten ihoa kannattaisi hoitaa että saisi rauhoittumaan? Ei siis kirvele tai kutise, mutta näyttää vain läikikkäämmältä. Kiitos

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>