4

Raaka-aineiden kiehtova maailma: jasmiini

Katja Kokko | 16.5.2016

jasmin

Rakkauden jumalatar Afrodite johdattaa meidät tämän kertaiselle matkalle raaka-aineiden kiehtovassa maailmassa, sillä vuorossa on katsaus lempituoksuuni, eli jasmiiniin.

Jasmiinin historia

Jasmiini on kotoisin Himalajan rinteiltä, mutta nykyisin se kasvaa kaikkialla maapallolla. Jasmiinilajeja on jopa 200 erilaista. Kosmetiikassa käytetään pääsääntöisesti kolmea lajia: Jasmin Sambac, Jasmin Officinale ja Jasmin Grandiflorum. Jasmiinin viljely on keskittynyt Ranskaan, Iltaliaan, Marokkoon, Algeriaan, Turkkiin, Egyptiin, Intiaan ja Kiinaan. Intialaiset kutsuivat jasmiinia Puistikon kuunvaloksi, sillä kukkien tuoksu huumaavimmillaan öisin ja kukat kerätäänkin talteen ennen auringonnousua.

Jasmiinin kukat poimitaan käsin ja oikein taitava poimija kerää tunnissa 4000-5000 kukkaa. Puhdas jasmiini on ruusuöljyn tavoin erittäin kallisarvoista, sillä noin 600-750 kilosta kukkia saadaan vain kilo eteeristä öljyä. Koska jasmiini on hintavaa, kemistit yrittävät jäljitellä sen tuoksua synteettisesti, mutta keinotekoinen jasmiini tuoksuu teennäiseltä ja ylimakealta.

Kukat ovat liian herkkiä höyrytislaukselle, jonka vuoksi jasmiiniöljyä valmistetaan joko uuttamalla eteerinen öljy liuottimen (yleensä alkoholi) avulla tai perinteiselle enfleurage-menetelmällä, joka on kallista ja aikaa vievää. Laadukas jasmiiniöljy on väriltään syvän mahonginpunaista ja yleensä sitä myydään laimentamattomana vain parin millin pulloissa. Kannattaakin tarkistaa jasmiiniöljyä ostaessa onko kyseessä 100 % öljy vai laimennos: usein se on sekoitettu jojobaöljyyn, jolloin jasmiinin määrä on vain muutaman prosentin. Tämä vaikuttaa eteerisen öljyn annosteluun. Suositus 100 % jasmiiniöljyn annosteluun on max. 0,7 %.

Jasmiinin käyttö ihonhoidossa

Jasmiini sopii kuumottavalle, kuivalle, kutiavalle ja tulehtuneelle iholle varsinkin tilanteissa, jolloin taustalta löytyy paljon stressiä. Jasmiinia käytetään myös arpien, kuten venymäarpien ja aknearpien hoidossa, sillä se vähentää tehokkaasti punoitusta ja häivyttää arpia. Laimennettua jasmiinia voi hieroa suoraan arpien päälle.

Jasmiinin aromaterapeuttiset vaikutukset

Jasmiini avaa fyysisiä ja psyykkisiä tukoksia. Sillä on masennusta ja apatiaa poistava vaikutus ja se on tehokas kylvyissä, hieronnassa sekä tuoksulampussa. Jasmiini luokitellaan voimakkaasti afrodiseksi öljyksi rentouttavan, lämmittävän ja hormonaalisen vaikutuksensa ansiosta. Sillä voidaan hoitaa psyykkisistä syistä johtuvia seksuaalihäiriöitä, kuten seksuaalista epävarmuutta ja haluttomuutta. Lisäksi jasmiinia voidaan käyttää epäonnistumisen pelon ja itseluottamuksen parantamiseen sekä surujen ja traumojen lievittämiseen.

Ruusuöljyn tavoin myös jasmiini auttaa kuukautiskipuihin ja kuukautisia edeltäviin vaivoihin. Laventelin ohella sitä on käytetty on synnytyksen helpottamiseen, sillä se vahvistaa kohdun lihaksia, lievittää synnytyskipuja ja nopeuttaa supistuksia. Jasmiinilla voidaan hoitaa myös synnytyksen jälkeistä masennusta.

Jasmiinia sisältäviä lempituotteitani

May Lindstromin The Jasmin Garden* on kenties jumalaisin jasmiinia sisältävä tuote, mitä tiedän. Kaikki ne, jotka ovat tätä jasmiinipuutarhalta tuoksuvaa kasvovettä joskus sumuttaneet iholleen tietävät tämän. Jasmiini yhdistyy tuotteessa ylang ylangin, damaskuksen ruusun, vaniljan ja kaakaon eteerisiin öljyihin eikä yhdistelmä voisi olla täydellisempi. Jokainen suihkaus tätä kasvovettä tekee onnellisemmaksi ja saa hartiat kevenemään.

Vartalonhoidossa jasmiiniset suosikkini ovat Neal’s Yard Remediesin Jasmine & Ylang Ylang Body Oil sekä Jasmin & Ylang Ylang Body Cream. Jasmiini yhdistetään tyypillisesti ylang ylangin kanssa, joka on myös afrodisoivista vaikutuksistaan tunnettu eteerinen öljy. Olen huomannut, että erityisesti talvikuukausina, kun mieleni vaipuu helposti apatiaan, alan kaipaamaan jasmiinin tuoksua. Vartalon iholle levitettynä hyödyt ovat vielä suuremmat, sillä ihon pinta-alaakin on enemmän.

Koska jasmiinin tuoksu on suosikkini, löytyy myös kirjastani jasmiinia sisältäviä reseptejä kasvojen ja vartalon ihon hoitoon.

Kuinka moni teistä pitää jasmiinista?

Lähde: Ulla Kivimäki & Maarit Hirvonen: Hoitavat tuoksut, aromaterapiaopas

Kuva Leena Tuomanen, Uniqeco

*Affiliate-linkki

/ / / /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää seuraavia HTML-tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  1. Maria sanoo:

    Hurjan mielenkiintoista! Kerro vielä, siis millä tavalla jasmiinia voi käyttää kuukautiskipuihin?

    • Hups, olen unohtanut vastata tänne! Sekoita muutama tippa jasmiiniöljyä esimerkiksi manteliöljyyn tai jojobaöljyyn ja hiero sitä alaselkään ja/tai alavatsaan. Useimmiten jasmiini myydään valmiiksi laimennettuna korkean hintansa vuoksi, jota voi käyttää iholle myös sellaisenaan. Voit myös hieroa öljyä ranteisiin.

  2. Tiinatuulia sanoo:

    Jasmiini on suosikki, lempimakuni myös teessä! Luin jostain että jasmiini lisää myös luovuutta, ei siis ihme että luovalla alalla suunnittelijana työskennellessäni tunnen vetoa jasmiiniin 😉